2015-2017 dönemi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Çevre ve şehircilik alanında geniş bir görev ve sorumluluk üstlenen Bakanlığımız; 64. Hükümet Programında da ifade edildiği üzere, şehirlerimizin; kültürümüzün renklerini yansıtan ve yaşadığımız zamanın çizgilerini barındıran, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı bir biçimde gelişmesi için, çalışmalarını sürdürmektedir.

    Bu çalışmalar ışığında Bakanlığımız, Onuncu Kalkınma Planı ve üst politika belgelerindeki ilke ve esasları dikkate alarak kurumsal stratejik planını katılımcı usullerle hazırlamış ve "Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler" vizyonu ile uygulamaya almıştır.

    Çevreyi korumak, çevreyle uyumlu kalkınmak, şehirlerimizi sürdürülebilir şehirlere dönüştürmek ve sonraki kuşaklara daha güzel doğası olan bir dünya bırakmak için daha çok çalışacak ve bu dönemde de gerek çevre alanında gerekse şehircilik konularında çözüm ve hizmet odaklı bir yaklaşımla çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz.

    Güncellenen 2015-2017 Stratejik Planı’nın hazırlanmasında emeği geçen personele ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür eder; stratejik planın başarı ile uygulanmasını ve milletimiz için hayırlı hizmetlere vesile olmasını dilerim.

    Fatma Güldemet SARI

    Çevre ve Şehircilik Bakanı

  • A1- Sağlıklı, güvenli ve mekân kalitesi yüksek yerleşmeleri oluşturmak için; mekânsal planlama, kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları ile altyapı hizmetlerini yürütmek, ulusal coğrafi bilgi sistemini kurmak

    A2- Çevre kirliliğini önlemek, çevre standartlarını yükseltmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve tabiat varlıklarını koruyarak geliştirmek

    A3- İnşaat yapım teknikleri ve mesleki hizmetlere ilişkin ilke ve esasları belirlemek, etkin ve izlenebilir kayıt ve denetim sistemini oluşturarak kaliteli ve güvenli yapılaşmayı sağlamak

    A4- Hızlı ve kaliteli hizmet sunumu için kurumsal kapasite gelişimini sağlamak

  • H1.1- Kişilikli ve kimlikli marka şehirler için her tür ve ölçekteki mekana yönelik harita, planlama, kentsel tasarıma ilişkin çalışmalar yürütülecektir.

    H1.2- Yerleşmelerin planlı gelişmesi ve sağlıklı şekilde düzenlenmesi için yerel yönetimlere yapılan destek ve rehberlik hizmeti arttırılacaktır.

    H1.3- Afete duyarlı planlama amacıyla jeolojik-jeoteknik etüt ve mikrobölgeleme etüt raporları onaylanacak, seçilen bölgelerde mikrobölgeleme etüt çalışmaları tamamlanacaktır.

    H1.4- Sosyal uyumu gözeterek özgün kimliği koruyan, afete duyarlı, estetik, insan ve çevre dostu dönüşüm için yenileme ve rezerv yapı alanları belirlenecek, dönüşüm alanlarındaki altyapı projeleri yapılacak, kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürülecektir.

    H1.5- Yatırım ortamını iyileştirmek, kamu hizmetlerini etkinleştirmek ve verimliliği arttırmak için Coğrafi Bilgi Sistemleri çalışmaları yürütülecektir.

    H2.1- Plan dönemi sonuna kadar belediye nüfusunun en az %85’ine atık su arıtma hizmeti verilecek, katı atık bertaraf hizmeti verilen nüfus oranı %83’e çıkarılacaktır.

    H2.2- Ulusal emisyon envanteri kapsamında ilgili raporlamalar yapılacak, stratejik gürültü haritaları hazırlanacak, Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliği kapasite geliştirme çalışmaları ve entegre çevre izni altyapısının oluşturulmasına yönelik sektörel çalışmalar yapılacaktır.

    H2.3- İklim Değişikliği Eylem Planı uygulanacak, Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) alternatiflerine geçiş sağlanacak, kimyasalların etkin yönetimine ilişkin düzenlemeler yapılacak ve plan dönemi sonuna kadar AB REACH Tüzüğü kapsamında 11 kimyasal maddenin daha kullanımı kısıtlanacak/yasaklanacaktır.

    H2.4- Plan dönemi sonuna kadar kara ve deniz kaynaklı kirleticilerin azaltılmasına yönelik olarak çalışmalar yürütülerek temiz denizlerimizin göstergesi olan mavi bayraklı plaj sayısı artırılacak ve kıyı tesislerine ilişkin acil müdahale planlarının %100’ü tamamlanacaktır.

    H2.5- Elektronik ortamda gerçekleştirilmekte olan ÇED, çevre izin ve lisans uygulamaları güçlendirilecek, stratejik çevresel değerlendirme uygulamaları ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır.

    H2.6- E-denetim sistemi ile etkin çevre denetimi ve yaptırımı sağlanacaktır.

    H2.7- Çevre analizlerinde ölçüm ve analiz kalitesin artırılacak, deniz, nehir havzası ve hava alıcı ortamlarında düzenli izleme ağları kurulacak ve yaygınlaştırılacak, atıksu ve baca gazı emisyonlarının gerçek zamanlı takip sistemleri geliştirilecektir.

    H2.8- Korunan alanların tespit, tescil ve ilanı ile plan ve projeler çerçevesinde yönetilmesi, plan ve uygulama çalışmalarının yapılması, doğal ve kültürel değerlerinin araştırılması, korunması ve izlenmesi sağlanacaktır.

    H2.9- Plan dönemi sonuna kadar IPA kapsamındaki fonlar etkin şekilde kullanılacak, belediyelerin altyapı ihtiyaçları karşılanacaktır.

    H3.1- Yapı müteahhitlerinin, fen adamları, şantiye şefleri ve yetki belgeli ustaların kayıt altına alınması, etkin izleme ve denetim sisteminin oluşturulması; çalışma, yetki, usul ve esaslarının düzenlenmesi ile güvenilir nitelikli üretim yapan müteahhitlik sistemi oluşturulması sağlanacaktır.

    H3.2- Yerleşme ve yapılaşmaya dair genel ilke ve esaslar belirlenecek, mimarlık ve mühendislik kuruluşları ile bilirkişiliğe ve mesleki yetkinliklere ilişkin düzenlemeler yapılacak, saygın müelliflik ve bilirkişilik sistemi oluşturulacaktır.

    H3.3- Binalarda enerji verimliliği farkındalığının oluşturulması, eski binaların enerji verimli haline dönüştürülmesi ve yapı sistemlerinde enerji verimliliğine ilişkin düzenlemelerin yapılması ile karbon emisyonu azaltılacak ve %10 enerji tasarrufu sağlanacaktır.

    H3.4- Yapı malzemelerine ilişkin mevzuat geliştirilecek, etkin piyasa gözetim denetim hizmetlerinin sunulması ile piyasadaki güvensiz ürün gamı en aza indirilecek, Bakanlığımız laboratuvarları hakem rolü üstlenecek düzeyde akreditasyonları yapılacaktır.

    H3.5- Plan dönemi içerisinde teknik müşavirlik sistemi geliştirilerek her ilde yapı denetim çalışmaları sahada etkin şekilde yürütülecektir.

    H3.6- Kamu inşaatlarının daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla etüt- proje, yapım ve denetime ilişkin hizmet kapasitesi artırılacak, tüm projeler elektronik ortama aktarılacak, kamu yapıları veri bankası kurulacak ve 2017 yılı sonuna kadar 81 ilde kırsal yerleşmelerde örnek projeler ve çalışmalar yapılacaktır.

    H3.7- Plan dönemi içerisinde İskân Kanunu kapsamında hak sahiplerinin tamamının iskân talepleri karşılanacak ve hayat standartlarını yükseltmek üzere gerekli destek verilecektir.

    H3.8- Yapım uygulamalarıyla ilgili ortak terminoloji ve teknik şartlar ile birim fiyat ve maliyetler oluşturulacak; çevre ve imar mevzuatı ile yapım sözleşmelerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve sorunların çözümüne katkıda bulunulacaktır.

    H4.1- Bakanlığın kurumsal kimliğini güçlendirecek faaliyet ve projeler gerçekleştirilecek, rehberlik ve denetim faaliyetleri arttırılacaktır.

    H4.2- Plan dönemi süresince Bakanlık bilişim altyapısı yeniden yapılandırılacaktır.

    H4.3- Bakanlık görev tanımı ile uyumlu nitelikli ve uzman personel istihdamına yönelik etkin bir insan kaynakları yönetimi sağlanacaktır.

    H4.4- Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği müktesebatı uyumlaştırma çalışmaları kapsamında kurumsal kapasite artırılmasına yönelik çalışmalar ve ulusal yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlayacak faaliyetler sürdürülecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]