Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu

Kurum misyonu

Hükümlü ve tutukluların işyurdu faaliyetlerine katılımını sağlayarak meslek edindirmek ya da var olan mesleklerini geliştirmek suretiyle onları topluma yeniden kazandırmak.

Kurum vizyonu

Hükümlü ve tutukluların tamamının, çağdaş koşullarda üretime katılmalarını sağlayarak, işyurdu faaliyetlerinde dünyaya örnek olmak.

Stratejik Yönetim

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu, hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacını gerçekleştirmek üzere kurulmuş, Bakanlığımıza bağlı ve özel bütçeli bir kurumdur.

    İşyurdu atölyelerinde gıdadan, tarım ve hayvancılığa; mobilyadan el sanatlarına, tekstilden hazır giyime; metal işlerinden inşaat ve onarım işlerine kadar birçok meslek dalında iş sahasında meslek eğitimi verilmektedir. Bu çalışmalarda yerli ve milli üretimin desteklenmesi konusuna önem verilmekte, özellikle tarımsal üretimin her aşamasında yabancı tohumlar yerine yerli tohum kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmaktadır.

    İşyurdu atölye ve tesislerinde yürütülen meslek edindirme çalışmalarında bir mesleğe dair bilgi ve beceri doğrudan üretim süreci içinde verilmekte, üretim aşamalarında gerçek yaşamda karşılaşabilecekleri sorunlara karşı çözüm üretmeleri için gerekli ortam sağlanmaktadır. Bu bağlamda, mevcut atölyeler ve işkolları gelişen teknoloji ve üretim kapasitesi artışları da göz önünde bulundurularak sürekli modernize edilmektedir.

    İşyurtlarında hükümlü ve tutuklulara yönelik yürütülen tüm eğitim çalışmalarının ana amacı, hayatlarının bir döneminde yolları ceza infaz kurumları ile kesişen bireylere bir fırsat tanımak, onları sorumluluk sahibi ve yaşamlarında karşılaşacağı sorunlara kendi öz yönetimleri ile çözüm üretebilen bireyler haline getirmektir.

    Son dönemde işyurtlarında yürütülen eğitim çalışmaları da farklı bir boyut kazanmış, Milli Eğitim Bakanlığı ile 2020 yılında yapılan “Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü” kapsamında ceza infaz kurumları bünyesinde açılan mesleki eğitim merkezleri aracılığıyla işyurtlarında çalıştırılan hükümlü ve tutuklulardan durumu uygun olanların çıraklık sistemine dâhil edilmesi sağlanmıştır. Bu sisteme dahil edilen, uygulamada başarı sağlayan hükümlü ve tutuklular kalfalık, ustalık, usta öğreticilik ve iş yeri açma belgesi alabilmekte ayrıca mezun olduklarında meslek lisesi diplomasına sahip olabilmektedir. Üstelik bu eğitimler sonucunda hükümlülere meslek belgeleri verilerek, gelecekte iş dünyasına daha donanımlı bir şekilde katılmaları teşvik edilmektedir.

    Üretim faaliyetlerinde modern çağın gerekliliklerini yakalamak adına İşyurtları Kurumu, sürekli olarak Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir. Ürünler CE, TSE, ISO, HELAL belgeleri gibi kalite sertifikasyonlarıyla üretilmektedir. Hükümlüleri ve tutukluları doğru yöntemlerle çalıştırmak, onlara daha güçlü bir gelecek sunarken aynı zamanda üretilen ürünlerin kalitesinin artılması açısından da büyük önem taşımaktadır.

    Her insan özeldir ve değerlidir anlayışıyla hareket ederek yaptığı çalışmalarla hem ülkemizde hem de dünyada dikkatleri üzerine çekmeyi başaran İşyurtları Kurumu, büyük bir ilgi ve takdir kazanmıştır. 2024-2028 Yılı Stratejik Planının başarılı olmasını ve kurumun amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesini içtenlikle temenni ederim.

                                                                                                                            Yılmaz TUNÇ

                                                                                                                            Adalet Bakanı

  • A1- Hükümlü ve tutukluların meslek edinmesini sağlayarak topluma yeniden kazandırmak.

    A2- İşyurtları faaliyetleri vasıtasıyla yürütülen ürün/hizmet sunumunun standardizasyon ve kalitesi geliştirilecektir.

    A3- İşyurtları faaliyetleri vasıtasıyla ülke ekonomisine sunulan katkı artırılacaktır.

    A4- Kurumsal kapasiteyi geliştirmek.

  • H1.1- Çalışan hükümlü ve tutuklulara mesleki eğitim verilecektir.

    H1.2- İşyurtlarında çalışan hükümlü ve tutuklular ile meslek personelinin kapasitesi geliştirilecektir. H1.3- Özel sektör işbirliği sayısı her yıl artırılacaktır.

    H2.1- İşyurtlarında çalışan personelin mesleki eğitimin niteliği ve niceliği artırılacaktır.

    H2.2- İşyurdu müdürlüğü personelinin özel sektörce düzenlenen fuar veya sergilere katılımı sağlanacaktır.

    H2.3- Tüm işkolları itibarıyla kamu sektöründe faaliyet gösteren kurum, kuruluş ile yürütülen işbirliği güçlendirilecektir.

    H2.4- Uluslararası kalite sertifikalarının (CE, TS, ISO, HELAL, GİMDES vs.) teminine yönelik çalışmalar en etkin şekilde yürütülecektir.

    H3.1- Hükümlü ve tutukluların çağdaş koşullarda üretime katılmalarını sağlayarak topluma yeniden kazandırılması sağlanacaktır.

    H3.2- İşyurdu faaliyetlerinin tanıtımını yapmak.

    H4.1- İnsan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi sürecinde kadın personel oranı artırılacaktır.

    H4.2-İşyurdunda görevlendirilen personelin, görevlendirildiği alanda sertifika almaları sağlanacaktır.

    H4.3- İşyurdu müdürlüğü bünyesinde tesis ve atölye sayısının artırılması sağlanacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Kurum ile iletişim

http://www.iydb.adalet.gov.tr/

Görüşlerinizi bizimle paylaşın

Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu stratejik planları, performans programları ve faaliyet raporları ile ilgili görüşünüzü kurumun ilgili birimine iletebilirsiniz.

Hızlı Erişim

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Mahalli İdareler]

[KİT'ler]