Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Kurum misyonu

Beşeri tıbbi ürün, tıbbi cihaz, özel tıbbi amaçlı gıdalar, biyosidal ve kozmetik ürünlere yönelik düzenleyici, denetleyici ve yönlendirici faaliyetlerle toplum sağlığını üst seviyede korumak

Kurum vizyonu

Kaliteli, etkili ve güvenli ürünlere erişimi sağlayarak insan sağlığına katkıda bulunan uluslararası öncü bir referans kurum olmak

Stratejik Yönetim

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini sürekli arttırmak; Bakanlığımızın temel hedeflerindendir. Hizmet alana ve hizmet sunana temas eden ve her iki kesimin de memnuniyetini hedefleyen politikaları, yapmış olduğu reformlarla hayata geçiren Bakanlığımız, odağına insanı alan bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmektedir.

    Günümüz dünyasında teknolojinin yeni yüzyıla sağladığı büyük imkânlar, yapay zeka uygulamalarının üretime ve iş süreçlerine entegrasyonu ile hızlı bir pozitif değișime yol açarken, yaşanılan COVİD-19 pandemisi ve doğal afetler, ülkelerin teknolojik ve bilimsel gelişmişliklere uyum gücünün, kendine yetebilirliklerinin ve bu bağlamda stratejik yönetimin önemini ortaya çıkarmaktadır.

    Stratejik yönetim, bir teşkilatın amaçlarına ulaşabilmesi için etkili yol ve yöntemlerin planlanmasını, uygulanmasını, geliştirilmesini ve denetlenmesini ifade eder. Bu yönetim anlayışı içinde hazırlanacak stratejik planlar, bir kurumun neyi, niçin yaptığına rehberlik etmekte, kurumsal eylemlere ve temel kararlara ulaşmada disiplini sağlamaktadır. Kamuda reform ve dönüşüm denilince ilk akla gelen ve bu konuda diğer kuruluşlara öncülük yapan Sağlık Bakanlığı; stratejik yönetim, şeffaflık, hesap verebilirlik, iyi yönetişim ve yönetimde etkinlik gibi kavramları, bu süreçte yönetim anlayışının ayrılmaz bir parçası haline getirmiştir.

    Koruyucu, önleyici, tedavi edici sağlık sisteminin bir parçası olan kaliteli, etkili ve güvenli ürüne erişimi sağlamak amacıyla çalışmalarını yürüten Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; beşeri tıbbi ürün, tıbbi cihaz, özel tıbbi amaçlı gıdalar, biyosidal ve kozmetik ürünlere yönelik düzenleyici, denetleyici ve yönlendirici faaliyetlerle toplum sağlığını üst seviyede korumayı misyon edinmiştir.

    İlaç, tıbbi cihaz ve kozmetik alanında sahip olduğumuz dünya standartlarındaki alt yapının verimli kullanılması, mevcut kapasitenin etkin yönetilmesi ve geliştirilmesi noktasında yönlendirici faaliyetleri ile sürdürülebilir sağlık hizmetinin yürütülmesinde yol gösterici konumda olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, düzenleyici ve denetleyici alanlarda yürütmekte olduğu faaliyetlerde gerçekleştirmiş olduğu uluslararası işbirliği ve üyelikleri ile de ilaç ve tıbbi cihaz alanında ülkemizin güvenilirliğini üst seviyelere taşımaktadır.

    İlaç ve tıbbi cihaz alanında uluslararası bir marka ve değer olmayı vizyon ve hedeflerine koyan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ekim ayı itibarıyla; Dünya Sağlık Örgütü tarafından listelenen ulusal ilaç otoriteleri arasındaki yerini almıştır. Bu gelişmeyle birlikte, ülkemizdeki ilaçların ve aşıların etkili, güvenli ve kaliteli şekilde piyasaya sunulması için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun gerçekleştirdiği düzenleyici ve denetleyici tüm faaliyetlerin en iyi şekilde yapıldığı bir kez daha tescillenmiş; ülkemizde üretilen aşıların ve ilaçların Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan ürün listelerine girebilmesinin önünü açmıştır.

    Elde ettiği uluslararası başarılarla dünyanın önde gelen ilaç otoriteleri arasındaki yerini alan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bilimsellik, bağımsızlık, tarafsızlık, gelişime ve yeniliğe açıklık gibi temel değerler ışığında yoluna devam etmektedir.

    Ülkemizde kamu kurumlarının faaliyetlerini sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde planlı bir şekilde yerine getirmeleri ise 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile zorunlu kılınmıştır. Bu düzenleme ile kurumların geleceğe yönelik amaç ve hedeflerini belirlemeleri, sahip oldukları kamu kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak halkımızın beklentilerine cevap verecek hizmetlerde bulunmaları temel politika olarak tespit edilmiştir.

    Güçlü ve zayıf yönlerimizi analiz ettiğimiz Kurumumuz stratejik planında gelecek hedeflerimiz ve bu hedeflere ulaşmak için izlememiz gereken yol haritası çizilmiştir. Kurumumuzun 2024- 2028 Stratejik Planı, üst politika belgeleri ile Bakanlığımız tarafından yürütülen stratejik plan çalışmalarına paralellik arz edecek şekilde, katılımcılığa önem verilerek, paydaşların görüş, öneri ve beklentileri dikkate alınarak yenilenmiştir.

    Kurumumuzun 2024-2028 Stratejik Planı, ülkemizin “Lider Ülke Türkiye” hedeflerine taşınmasında önemli kilometre taşlarından biri olacaktır. Bu kapsamda 2024-2028 Stratejik Planımızı kamuoyunun bilgisine sunuyor, Planın hazırlanmasına görüş ve önerileri ile katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza ve planımızın hazırlık aşamasında özverili çalışmalarından dolayı görev alan tüm personelimize teşekkür ediyorum.

    Dr. Asım HOCAOĞLU

    Kurum Başkanı

  • A1- Kaliteli, etkili ve güvenli ürünlere erişimi sağlamak

    A2- İlaçların akılcı kullanımını sağlamak ve ilaçlar ile bitkisel ürünlerin güvenli kullanımına yönelik gerekli tedbirleri almak

    A3- Halk sağlığına ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak ilaçlara ait başvuruların öncelikli olarak değerlendirilmesi, sağlıkta Ar-Ge ve yerli üretimin desteklenmesi

    A4- Kurumsal kapasiteyi artırmak

  • H1.1- Ürünlerin güvenliliği ve kalitesinin sürekliliğini sağlamak amacıyla risk esasına dayalı etkin denetimler gerçekleştirilecektir.

    H1.2- Akredite parametrelerle laboratuvar personelinin niteliği güçlendirilerek laboratuvar test sonuçlarının güvenilirliği artırılacaktır.

    H1.3- Ürün bildirim, kayıt ve takip sistemlerini etkinleştirerek güvenli ürün arzına katkı sağlanacaktır.

    H1.4- Kurumumuzca yetkilendirilmiş onaylanmış kuruluşların mevzuata uygun olarak faaliyet göstermelerinin sürekliliği sağlanacaktır.

    H1.5- Ürün Takip Sisteminin aktif olarak kullanılması ile kayıt dışılık azaltılacak, ihracata verilen Kurumsal katkı belirlenecektir.

    H2.1- 2023 yılı sonuna kadar kişi başı antibiyotik tüketimi %10 azaltılacaktır.

    H.2.2- İlaçların güvenli kullanımına katkı sağlamak amacıyla farmakovijilans ile ilgili farkındalığın ve buna bağlı olarak advers reaksiyon bildirimlerinin artırılması sağlanacaktır.

    H2.3- Yaygın kullanıma sahip tıbbi bitkilerle ilgili kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasına yönelik çalışmalar yapılarak bitkisel ürünlerin bilinçli ve güvenli kullanımlarına katkı sağlanacaktır.

    H3.1- Aşılar da dâhil olmak üzere kullanıma hazır bulunmamaları durumunda ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açabilecek veya Kurum yurtdışı ilaç temin listesinde yer alan ürünler ile yenilikçi ürün ruhsat başvuruları belirlenen süre içerisinde sonuçlandırılacaktır.

    H3.2- Klinik araştırma taraflarının ve kamuoyunun klinik araştırmalar konusunda farkındalık ve bilgi düzeyi artırılacaktır.

    H4.1- 2023 yılı sonuna kadar insan kaynağı yetkinliği artırılacaktır.

    H4.2- Kurum hizmetlerinin elektronik ortama taşınması sağlanacaktır.

    H4.3- İç kontrol sistemi, stratejik yönetimin etkinliğini artıracak düzeyde geliştirilecektir.

    H4.4- Kurumsal iletişim ve işbirliği kapasitesi artırılacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Kurum ile iletişim

https://www.titck.gov.tr/

Söğütözü Mahallesi 2176. Sokak No:5 P.K. 06520 Çankaya/Ankara

Görüşlerinizi bizimle paylaşın

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu stratejik planları, performans programları ve faaliyet raporları ile ilgili görüşünüzü kurumun ilgili birimine iletebilirsiniz.

Hızlı Erişim

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Mahalli İdareler]

[KİT'ler]