GAP Bölge Kalkınma İdaresi

Kurum misyonu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sürdürülebilir ve adil kalkınma anlayışı ile yaşam kalitesini yükseltmek için kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlayarak planlar yapmak, izlemek ve koordinasyonu sağlamak, insana ve çevreye duyarlı, yenilikçi model projeler uygulamaktır.

Kurum vizyonu

Kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına ulusal alanda olduğu gibi uluslararası alanda da ilham kaynağı olmak.

Stratejik Yönetim

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulduğu günden beri, GAP Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik yönden kalkınma ve gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

    GAP İdaresi Başkanlığı insan odaklı sürdürülebilir bölgesel kalkınmayı sağlamak için katılımcılık ilkesi doğrultusunda bölgesel kalkınma planları, eylem planları ve programları hazırlayarak kamu ve özel sektör yatırımlarını yönlendiren, uygulamaları koordine eden, izleyen ve değerlendiren bir kurum olmakla birlikte, tarımdan sanayiye, organik tarımdan yenilenebilir enerjiye, turizmden altyapıya, tanıtımdan markalaşmaya, kurumsal gelişmeden beşeri kaynağın gelişimine kadar pek çok konuda örnek ve model olabilecek projeler geliştiren bir bölgesel kalkınma kuruluşu olma misyonuyla çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

    Başkanlık, görevini daha etkin bir şekilde icra etmek üzere On Birinci Kalkınma Planı gerçekleşmelerini ve On İkinci Kalkınma Planı hedeflerini dikkate alarak, üzerine düşen rol ve sorumluluklar doğrultusunda 2024-2028 dönemini kapsayan Stratejik Planını, mevzuat kapsamında kendisine verilen görevler çerçevesinde katılımcı bir yaklaşımla hazırlamıştır.

    Stratejik Planda “Kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına ulusal alanda olduğu gibi uluslararası alanda da ilham kaynağı olmak” vizyon olarak belirlenmiştir. İdaremiz, bu vizyona ulaşmak için, belirlenen amaçlar ve hedefler doğrultusunda çalışmalarına devam edecektir.

    Bu inançla, özellikle Stratejik Planın hazırlanmasında çaba sarf eden GAP Bölge Kalkınma İdaresi Stratejik Planlama Ekibine, Stratejik Planlama Yürütme Kuruluna, tüm İdare çalışanlarına ve bu sürece katkıda bulunan tüm paydaşlarımıza teşekkür eder Stratejik Planın GAP Bölgesi’ne ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.

    Dr. Hasan MARAL

    Başkan

  • Amaç 1: Tarımda rekabet gücünün artırılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması.

    Amaç 2: Ulusal ve uluslararası tanıtımın yapılması ve iş birliklerinin sağlanması.

    Amaç 3: GAP illerinin bilinirliğinin, rekabet gücünün artırılması ve bölge marka değerinin artırılmasının sağlanması.

    Amaç 4: Sürdürülebilir insani ve sosyal gelişmenin sağlanması.

    Amaç 5: . Kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi.

    Amaç 6: Kurumlar arası koordinasyonunun sağlanması ve yatırım projelerinin belirlenerek izlenmesi.

  • Hedef 1.1: Tarımsal üretimde rekabet edilebilirlik artırılacaktır.

    Hedef 1.2: Doğal kaynaklar korunacak, kırsal nüfusun geliri ve yaşam kalitesi iyileştirilecektir.

    Hedef 1.3: İklim değişikliği ve kuraklığın tarım ve çevreye olan olumsuz etkileri azaltılacaktır.

    Hedef 2.1: Bölgenin tanıtımına yönelik proje ve faaliyetler desteklenecektir.

    Hedef 2.2: GAP’ın ve GAP İdaresinin ulusal ve uluslararası tanıtımı yönünde çalışmalar yapılması sağlanacaktır.

    Hedef 2.3: GAP’tan elde edilen bilgi ve deneyimin uluslararası alanda paylaşılması ve iş birliklerinin artırılması sağlanacaktır.

    Hedef 3.1: Alternatif turizm noktalarının belirlenmesi, fiziki altyapılarının güçlendirilmesi ve dijital turizm uygulamalarının yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

    Hedef 3.2: Soyut ve somut kültürel mirasın korunması ve yaşatılması sağlanacaktır

    Hedef 3.3: Mezopotamya markasının tanıtılması ve GAP Bölgesi turizm kapasitenin geliştirilmesi sağlanacaktır.

    Hedef 4.1: Dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik hayata katılımının desteklenmesi ve gelir düzeylerinin artırılması sağlanacaktır.

    Hedef 4.2: Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin altyapısının ve ekosisteminin geliştirilmesi desteklenecektir.

    Hedef 4.3: Bölgede yerel kurumların kurumsal ve beşeri kapasitelerinin geliştirilmesi desteklenecektir.

    Hedef 5.1: Nitelikli personel istihdamı yapılacak ve mevcut personelin kapasitesi güçlendirilecektir.

    Hedef 5.2: Bilgi teknolojilerine dayalı, bilgi yönetim sistemleri kurularak güvenli, kaliteli ve etkin hizmet sunumu sağlanacaktır.

    Hedef 6.1: Bölgede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları arasında etkin bir koordinasyon sağlanacaktır.

    Hedef 6.2: Proje teklif çağrısıyla model olabilecek projeler ortaya çıkarılacaktır.

    Hedef 6.3: Proje izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin etkinliği artırılacaktır.

    Hedef 6.4: Yatırım Programındaki mevcut projelerin etki değerlendirme raporlarının hazırlanması

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    GAP Bölge Kalkınma İdaresi faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından koordinasyonu yürütülen tematik ve sektörel strateji belgeleri

Kurum ile iletişim

http://www.gap.gov.tr/

Akbayır Mah., 104. Cad., No: 1155/2, Karaköprü/ŞANLIURFA

Görüşlerinizi bizimle paylaşın

GAP Bölge Kalkınma İdaresi stratejik planları, performans programları ve faaliyet raporları ile ilgili görüşünüzü kurumun ilgili birimine iletebilirsiniz.

Hızlı Erişim

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Mahalli İdareler]

[KİT'ler]