2019-2023 dönemi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • OMÜ Ailesinin Değerli Mensupları
    Değerli Paydaşlarımız
    Üniversitemizin stratejik amaç ve hedeflerini ortaya koyan 2019-2023 planını, 1919’da ilk adımı atılan ve Cumhuriyetle taçlanan İstiklâl Mücadelemizin 100. yılını idrak ettiğimiz bugünlerde sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bu stratejik planda altı çizilen amaç ve hedeflere ulaşılabilmesi; kaynakların en iyi düzeyde dağıtılması ve kullanılması, planlanmış eylemler dizisinin gerçekleştirilmesi ve tüm OMÜ ailesinin gerekli özeni ve çalışma azmini göstermesiyle mümkündür. Üniversitemizin stratejik plan hazırlama süreci; geçmiş deneyim ve birikimlerimizin rehberliğinde bu büyük ve köklü “ailenin” gelecek vizyonunu ve hedeflerini belirleme imkânı sunmuş, içinde bulunduğumuz dönemin dinamiklerine koşut olarak toplumun değişen gereksinimlerine sürdürülebilir biçimde yanıt verecek gelişme stratejilerini belirleme fırsatı vermiştir. Bu süreç, alanında uzman kişilerin bilgi ve emeğinden hareketle katılımcılığa inanan ortak bir aklın ürünü olarak hayat bulmuştur. Üniversitemiz stratejik amaçlarına ulaşmak için, yürütmüş olduğu eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve topluma hizmet faaliyetlerinde, insan kaynağından en uygun şekilde yararlanacak ve sahip olduğu fizikî, malî ve teknolojik kaynakları verimli ve etkin bir şekilde kullanacaktır. Bu bağlamda temel ilkemiz, teknoloji ve araştırmanın merkezinde“insan” olduğu gerçeğinden hareketle “insan”a öncelik vermektir.

    Üçüncü stratejik plan döneminde üniversitemiz, “araştırma üniversitesi olma” yolunda emin adımlarla ilerleyecek, toplumsal sorun ve ihtiyaçlara yönlendirilmiş-odaklanmış, patent ve ticarî ürün ile sonuçlanan disiplinler arası araştırmalar yapmaya devam edecektir. Bu stratejik hedef, aynı zamanda Türkiye’nin ileri teknoloji üretme ve geliştirme hedefiyle de uyumlu olup, üniversitelerin toplumsal katma değer üretimini somutlaştırma ve bunun çıtasını yükseltme gerekliliğiyle de bağlantılıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, vizyonuyla uyumlu bir şekilde paydaşlarıyla iş birliklerini ve ilişkilerini kurumsal mekanizmalar temelinde geliştirerek gelecek hedeflerinin toplum tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu motivasyonun çerçevesini; şeffaflık, paylaşım, bütünleşme, iş birliği ve bu ana yönelimleri sürdürülebilir kılmak gibi hedefler oluşturmaktadır.

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin geleceğine ortak bir aklın ürünü ve katılımcı süreçlerle yatırım yaparak, aynı zamanda Samsun’un, Karadeniz Bölgesi’nin ve Türkiye’nin geleceğine kendi çalışma ve sorumluluk alanlarımızla katkı sağladığımızı düşünüyor ve OMÜ ailesinin mümkün olanın en iyisini yapmaya çalıştığından emin olduğumu da belirtmek istiyorum.

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi mensupları olarak, bugün ve yarın, hem bizlerin hem de öğrenci ve mezunlarımızın duyduğu gururun devamı için üniversitemizin gelişimine katkı sağlamanızı bekliyorum. Her bir mensubumuzun kendi çalışma ve sorumluluk alanı içinde verebileceği katkıyı, gayretle ve en iyi biçimde sunacağına yürekten inanıyorum. Yeni stratejik planımızın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve başarılı bir dönem olmasını diliyorum.

    Saygılarımla.

    Prof. Dr. Sait BİLGİÇ

    Rektör

  • A1 EĞİTİM-ÖĞRETİM ALANINI GÜÇLENDİRMEK

    A2 ARAŞTIRMA GELİŞTİRME ALANINI GÜÇLENDİRMEK VE BİLGİ TRANSFERİNİ HIZLANDIRMAK

    A3 TOPLUMA HİZMETTE NİTELİĞİ ARTIRMAK

    A4 PAYDAŞ İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK VE NİTELİĞİNİ ARTIRMAK

    A5 ULUSLARARASILAŞMAYI GELİŞTİRMEK

  • Hedef (H1.1) Eğitim-öğretim materyallerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi

    Hedef (H1.2) Eğitim-öğretim hizmetlerinde niteliği artırmak

    Hedef (H2.1) Bilimsel araştırma projelerinin sayısını artırmak

    Hedef (H2.2) OMÜ adresli makale, kitap, atıf, patent, faydalı model ve ticari ürün sayısını artırmak

    Hedef (H2.3) Bilimsel araştırma alt yapısını güçlendirmek

    Hedef (H2.4) AR-GE faaliyetlerinden üretilen bilgiyi yaymak

    Hedef (H3.1) Paydaşlara ulusal ve uluslararası standartlarda ürün ve hizmet sunmak

    Hedef (H3.2) Üniversitemiz ürün ve hizmetlerinin kalitelerini belgelemek ve paydaşların memnuniyet düzeyini artırmak

    Hedef (H3.3) Toplumsal sorunlara odaklanmak ve çözüme katkı sağlamak

    Hedef (H4.1) İç paydaşların etkileşimini artırmak

    Hedef (H4.2) Dış paydaşlar ile etkileşimi artırmak

    Hedef (H5.1) Eğitim-öğretimde uluslararasılaşmayı artırmak

    Hedef (H5.2) Araştırma faaliyetlerinde uluslararasılaşmayı artırmak

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]