2009-2013 dönemi Sayıştay Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Günümüzde ekonomik ve sosyal hayatın her alanında yaşanan gelişmeler, devletin yapısını, niteliğini, işlevlerini ve işleyişini köklü bir şekilde değiştirmiştir. Bu çerçevede hemen her ülkede benimsenen şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirlik gibi çağdaş yönetim ilkeleri, kamu denetimi anlayışına yeni boyutlar kazandırmıştır.

    Ülkemizde de dünyadaki gelişmelere paralel olarak kamu mali yönetim sisteminde önemli değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Kamu mali yönetim ve kontrol sistemimizin yapı ve işleyişindeki bu değişim, Sayıştayın geleneksel işlevlerine yeni açılımlar getirmiş, gerek hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesinde gerekse kamu yönetiminde etkinliğin artırılmasında Sayıştaya kilit bir konum kazandırmıştır.

    Yaklaşık bir buçuk asırlık tarihi boyunca sahip olduğu bağımsız yapısı, geniş yetkileri, başta denetim ve yargı olmak üzere icra ettiği önemli fonksiyonları ile Türk kamu yönetim sisteminin temel taşlarından birisini oluşturan Sayıştay, her geçen gün gelişmekte ve güçlenmektedir. Yakın geçmişte köklü bir dönüşüm için kapsamlı projelere imza atan Sayıştay, önümüzdeki dönemde de denetim kapasitesinin güçlendirilmesi, organizasyon yapısının geliştirilmesi ve yargı işlevinin etkinleştirilmesi çabalarını artan bir ivmeyle sürdürecektir.

    Hazırladığımız bu stratejik plan, değişim ihtiyacını sağlıklı bir şekilde yönetmemizi ve geleceği bugünden şekillendirmemizi sağlayacak güçlü bir araç sunmaktadır.

    Hedefimiz, daha etkin bir Sayıştaydır. Zira etkin bir Sayıştay, hukuk devletinin, çağdaş demokrasinin ve güçlü Türkiye’nin temel güvencelerinden birisini oluşturmaktadır.

    Önümüzdeki beş yıllık süreçte kaynaklarımızı ve enerjimizi hangi hedefler doğrultusunda ve ne şekilde yönlendireceğimizi gösteren bu plan, mensuplarımızın aktif katılımı, azimli ve özverili çalışmaları ile başarıya ulaşacaktır. Stratejik planımızın adına denetim yaptığımız parlamentomuza ve yüce milletimize karşı sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirmemizi sağlayacak bir rehber olacağına inanıyorum.

    Bu duygu ve düşüncelerle, Stratejik planımızın kurumumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diler; hazırlanmasına katkı sağlayan tüm iç ve dış paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunarım.

    Mehmet DAMAR

    Sayıştay Başkanı

  • A1- Çağdaş denetim yöntem ve tekniklerini yaygınlaştırarak denetimde etkinliği artırmak.

    A2- Sayıştay yargısını hızlı, adil ve etkin sonuç üreten bir yapıya kavuşturmak.

    A3- Etkin bir yönetim sistemi kurarak kurumsal yapıyı güçlendirmek.

  • H1.1- Uluslararası denetim standartlarına uygunluk sağlanarak kendi dış denetim standartlarımızı oluşturmak.

    H1.2- Denetim rehberlerini uygulamaya koymak ve periyodik olarak güncellemek.

    H1.3- Denetimi, standart ve rehberlere uygun olarak yürütmek.

    H1.4- Bilgisayar destekli denetim tekniklerinin kullanımını yaygınlaştırmak.

    H1.5- Denetim alanına giren kamu idarelerinin bilişim sistemlerini denetlemek.

    H1.6- Denetim altyapısını geliştirmek.

    H1.7- Denetimde kalite güvence sistemini geliştirmek.

    H1.8- TBMM ile ilişkileri geliştirerek Sayıştay raporlarının etkisini artırmak.

    H1.9- İlgili kamu idareleri ile koordineli çalışmak.

    H2.1- Yargılama sürecinin adil ve kısa sürede düzenlemeler hakkında çalışmalarda bulunmak.

    H2.2- Verilen yargısal kararların etkin biçimde uygulanmasını sağlamaya yönelik tedbirleri almak ve bu uygulamaların sonuçlarını takip edecek mekanizmalar kurmak.

    H3.1- Kurum içi ve dışındaki beklentileri karşılayan, süreklilik arz eden bir hizmet içi eğitim politikası oluşturmak ve uygulamak.

    H3.2- Bilgi teknolojileri kullanımı ve yönetimini sürdürülebilir bir strateji ve eylem planına dayalı olarak geliştirmek.

    H3.3- Üst yönetime doğru, tutarlı, zamanında ve uygun bilgi sunulmasını güvence altına alacak bir yönetim bilgi sistemi kurmak.

    H3.4- Kurumda iç kontrol sistemi ve risk yönetimini geliştirmek.

    H3.5- İnsan kaynakları yönetimi ve personel gelişimi stratejisini uygulayarak etkin ve verimli bir şekilde işleyen insan kaynakları yapısını oluşturmak.

    H3.6- İnsan kaynakları yönetiminde performans değerlendirme sistemini kurmak ve geliştirmek.

     

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]