2010-2014 dönemi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Ülkemiz tabii hayatının ve su kaynaklarının korunup geliştirilmesi, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması ve toplumun duyarlılığının sağlanması misyonunu taşıyan Bakanlığımız; hızla tükenmekte olan tabii kaynaklarımızın korunması adına ülke çapında farkındalık oluşturulup, kamu kaynaklarının en etkili şekilde kullanılması düşüncesiyle öncelikleri belirlenmiş planlı uygulamalarla gelişmesini sürdürecektir.

    Yeryüzünün %80’i suyla kaplı olmasına rağmen bu suların sadece %1’i içilebilir niteliktedir. Mevcut su kaynakları da başta kirlilik ve kontrolsüz tüketim olmak üzere küresel boyutlarda önemli problemlerle karşı karşıyadır. Su kıtlığı giderek belirgin ve yaygın bir problem haline gelmekte, su kalitesi ise hemen her ülkede bozulma sürecine girmektedir. Bu problemler bütün dünya için gelecekte ciddi sosyal ve ekonomik neticeler doğuracaktır.

    Bu çerçevede; dünyanın ve ülkemizin geleceğine yön verecek olan suyla alakalı çalışmaların, belli bir plan ve program dâhilinde yürütülmesinin önemi bir kat daha artmıştır. Bakanlığım ve bağlı kuruluşlarca suyla alakalı bütün çalışmalarda bu bilinçle hareket edilmektedir.

    Dünyada yaşanan hızlı değişim ve gelişmeler, ülkemizdeki kamu mali yönetiminde birtakım kalıcı ve kurumsal önlemlerin alınmasını, stratejik bir dizi düzenlemenin yapılmasını gerekli kılmıştır. Geliştirilen stratejiler doğrultusunda kaynaklarını etkin ve verimlilik ilkelerine göre kullanacak planlarını yapan, bunları yöneten, izleyen ve hesap verebilen saydam bir kamu yönetimi anlayışı ile stratejik planlamayı temel gaye olarak benimseyen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Bakanlığım ve bağlı kuruluşların katılımı ile hassasiyetle uygulanacaktır.

    Kurulduğu günden itibaren su kaynaklarını başarıyla yöneten, inşa ettiği yüzlerce tesis ile ülke kalkınmasında lokomotif rol üstlenen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 5 yıllık dönemde yapılacak çalışmalarını içeren “2010-2014 Stratejik Planı”nı titiz bir çalışma neticesinde tamamlamıştır.

    Değişen kamu yönetiminin gerekleri doğrultusunda hazırlanan DSİ Genel Müdürlüğü Stratejik Planı’nın hazırlık sürecine emeği geçen bütün personele teşekkür eder, planın başarı ile uygulanmasını ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.

    Veysel EROĞLU

    BAKAN

  • A1- Ülkemizin su kaynaklarının geliştirilmesi, korunması ve verimli kullanılması kapsamında, nehir havzalarının sürdürülebilir su yönetimi politikalarını belirleyerek uygulamak.

    A2- Belediyelerin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçlarını yeterli miktar ve kalitede karşılamak.

    A3- Sulama yatırımlarına etkinlik kazandırmak.

    A4- İşletme ve bakım faaliyetlerinde süreklilik ve etkinlik sağlamak, aşırı su tüketimine neden olan sulama şebekelerini rehabilite etmek ve/veya modern sistemlere dönüştürmek.

    A5- Suyun oluşturacağı taşkın, taşkın ve rüsubat zararlarından yerleşim yerlerini, tesisleri ve tarım arazilerini korumak.

    A6- Kurumsal kapasiteyi iyileştirmek ve geliştirmek.

  • H1.1- On Havzanın Master Planı güncellenecektir.

    H1.2- Su kaynaklarının verimli kullanılması için etüt, planlama (fizibilite) ve proje çalışmalarına etkinlik kazandırılacaktır.

    H1.3- Suyun kalitesinin ve miktarının korunması ve/veya iyileştirilmesi sağlanacaktır.

    H1.4- HES Projeleri ile hidrolik enerji potansiyelinin kullanımı artırılacaktır.

    H1.5- DSİ Projeleri için gerekli olan taşınmazların elde edilmesi sağlanacaktır.

    H2.1- Belediyeler tarafından talep edilen içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçları karşılanacaktır.

    H3.1- Ülke genelinde sulamaya açılmış olan alan 4 milyon hektara çıkarılacaktır.

    H4.1- Şebekelerde rehabilitasyon veya modernizasyon çalışmaları yapılacak, suyun tasarruflu ve verimli kullanılması sağlanacaktır.

    H4.2- Bakım onarım çalışmaları tesislerin ekonomik ömürleri boyunca kesintisiz hizmet üretmelerini sağlayacak şekilde yürütülecektir.

    H5.1- Taşkın tahmin sistemleri güçlendirilecek ve suyun oluşturacağı taşkın zararları önlenecektir.

    H5.2- Taşkına müdahale edecek makine ve ekipman güçlendirilecektir.

    H5.3- Baraj ve gölet havzaları öncelikli olmak üzere tüm havzalarda erozyon ve rüsubat kontrolü çalışmaları yürütülecektir.

    H6.1- Ar-Ge faaliyetleri kapsamında DSİ deney laboratuvarları akredite edilecek ve bilgisayar destekli program ve uygulamalar etkin bir şekilde kullanılacaktır.

    H6.2- Çalışanlara; hizmet içi eğitim, etkin ve verimli çalışma ortamı sağlanacak, gelişen koşullara uygun bir yapı ve kadro tespiti yapılacaktır.

    H6.3- Bilginin elektronik ortamda üretilmesi, takibi ve paylaşılması sağlanacak e-dönüşüm oluşumuna uygun olarak e-dsi gerçekleştirilecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]