2018-2022 dönemi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Kanun ile kurulan Üniversitemizin başlangıçta çoğunluğu öğrenci ve personelin bulunmadığı 12 akademik birimden oluşmaktaydı. Trakya Üniversitesinden devredilen yalnızca 3 akademik birimde 2.378 öğrenci bulunmakta iken; Bugün ise 4 enstitü 15 fakülte 7 yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 32 araştırma ve uygulama merkezinde 50.732 öğrenci ve yaklaşık 2.300 akademik ve idari personel ile hizmet vermektedir. Başlangıçta yaklaşık 20.000 m² kapalı alan ve 15.000 m² açık alana sahip iken; bugün yaklaşık 340.000 m² kapalı alan ve yaklaşık 5.000.000 m² açık alanda faaliyet göstermektedir.

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi; böyle bir potansiyelin yanında Çanakkale Savaşları, Assos, Truva, Çanakkale Boğazı, Kaz Dağları vb. tarihi, kültürel ve turistik değerlere duyarlı etkinlikler gerçekleştirmeyi de misyon edinmiş çağdaş bir kurumdur.

    Eğitim-öğretimin yanı sıra araştırma ve uygulama faaliyetleri ile uluslararası alanda ülkemizi başarıyla temsil eden ÇOMÜ, sosyal, kültürel ve bilimsel anlamda da ilimize yeni ve sürekli katkılar sağlamaktadır. Kentiyle ve toplumuyla bütünleşmeyi, bilimsel faaliyetlerinin ürününü kaliteli hizmet olarak yansıtmayı, Ülkemizin daha çağdaş seviyelere ulaştırılması için öncülük etmeyi görev edinen Üniversitemiz, yeni ve dinamik bir neslin gelişimi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmektedir. Üniversitemiz; bugün önemi her geçen gün artan ve Dünya tarihinin akışını değiştiren bu topraklarda, ecdada yakışır bir üniversite olma sorumluluğu ve gayreti içerisinde öncellikle Balkan öğrencilerine olmak üzere dünyanın her yerinden öğrenciyi bünyesine katma misyonuyla hızla büyüyerek hizmet vermektedir.

    Bu büyümenin sağlıklı olması, sürekli gelişim ile birlikte yürütülmesi ve yeniliklerin sağlam temeller üzerine oturtulması için iyi bir planlamanın hem kaynakları daha verimli kullanmak hem de kurumsallaşma açısından son derece önemli olduğunun bilincindeyiz.

    Bu bağlamda 06.07.2013 tarih ve 28699 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan “Onuncu Kalkınma Planı’nda Yükseköğretim sisteminin:

    Toplumun ve ekonominin ihtiyaçlarına duyarlı, paydaşlarıyla etkileşim içerisinde olan, ürettiği bilgiyi ürüne, teknolojiye ve hizmete dönüştüren, akademik, idari ve mali açıdan özerk üniversite modeli çerçevesinde küresel ölçekte rekabetçi,

    Hesap verebilirlik temelinde özerklik, performans odaklılık, ihtisaslaşma ve çeşitlilik ilkeleri çerçevesinde kalite odaklı,

    Sanayi ile işbirliği içerisinde teknoloji üretimine önem veren, çıktı odaklı bir yapıya dönüştürülmesi ve girişimci faaliyetler ile gelir kaynakları çeşitlendirilmiş bir yapıya ulaştırılması hedeflenmiştir.

    ÇOMÜ 2018-2022 Stratejik Planı da, kalkınma planında belirlenen hedeflere uygun olarak üst yönetimin sahiplenmesi ve tüm kademelerde yer alan iç paydaşlarımız ile dış paydaşlarımızın geniş katılımıyla hazırlanmıştır. Önümüzdeki 5 yıl içindeki belirlenen stratejik amaçlarımız; Eğitim Öğretim Kalitesini Artırmak, Yayın ve Araştırma Etkinliğini Artırmak, Topluma Hizmet Ve Toplumla Etkileşimi Artırmak ve Kurumsal Kültürün Geliştirilmesidir.

    ÇOMÜ 2018-2022 Stratejik Planı, hem Üniversitemizin bulunduğu coğrafyanın önemine uygun olan bölgesel ve ulusal sorumlulukları, hem de 25’nci yılını tamamlamış Üniversitemizin bir dünya üniversitesi haline gelmesini sağlayacak gereklilikleri gözeten bir vizyonla hazırlanmıştır.

    Bu bağlamda çalışmada emeği olan tüm personele teşekkürlerimi sunarak, Planın Üniversitemize, Çanakkale’mize ve Ülkemize hayırlı olmasını dilerim.

                                                                                                       Prof. Dr. Yücel ACER

                                                                                                                  Rektör

  • A1- Bilimsel, girişimci ve yenilikçi bir üniversite olmak.

    A2- Kaliteli eğitim ve öğretim faaliyetleri sunmak.

    A3- Paydaşlarla olan ilişkilerin geliştirilmesi.

    A4- Sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi.

    A5- Kurum kültürünün geliştirilmesi.

  •  

    H1.1- İnsan kaynağının akademik beceri, nitelik ve etkin araştırma yapabilme kapasitesinin arttırılması.

    H1.2- Araştırma ve yenilikçilik ile ilgili fiziksel ve operasyonel altyapının geliştirilmesi.

    H1.3- Katma değer yaratan bilimsel ve yenilikçi (inovatif) çıktıların artırılması.

    H1.4- Girişimciliği ve yöneticiliği destekleyecek altyapının geliştirilmesi.

    H1.5- ÇOMÜ’ nün ulusal ve uluslararası gelişiminin sağlanması, niteliğinin arttırılması ve uluslararasılaşma.

    H2.1- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni daha nitelikli öğrencilerin tercih etmesinin sağlanması.

    H2.2- Eğitim öğretim programlarının niteliğinin geliştirilmesi.

    H2.3- Öğretim üyelerinin eğitici niteliklerinin geliştirilmesi.

    H2.4- Öğrencilerin öğrenme istek ve kapasitelerinin geliştirilmesi.

    H3.1- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin itibarının geliştirilmesi.

    H3.2- Kurum içi iletişim ve işbirliğinin ve iç paydaşların aidiyet duygusunun geliştirilmesi.

    H3.3- Öğrencilere yönelik hizmet kalitesinin geliştirilmesi.

    H3.4- Akademik ve idari personele yönelik çalışma koşullarının geliştirilmesi.

    H3.5- Mezunlarla etkileşimin geliştirilmesi.

    H3.6- İç ve dış paydaşlarla ilişkinin geliştirilmesine katkı vermek üzere toplum merkezli hizmetlerin etkinliğinin geliştirilmesi.

    H4.1- ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesini bölgenin ihtiyaçlarını karşılar hale getirmek.

    H4.2- Sunulan hizmet kapasitesinin artırılması ve çeşitlendirilmesi.

    H4.3- Sağlık hizmetlerine yönelik sosyal olanakların artırılması.

    H5.1- Mezunlarla iletişimi daha güçlü ve etkin hale getirmek

    H5.2- Akademik ve idari personelin kuruma aidiyetini güçlendirmek.

    H5.3- Kurum kültürünün korunması ve sürekliliğinin sağlanması.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]