2010-2014 dönemi Orman Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Kamu kaynaklarının; etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, kamu idarelerinin stratejik plan hazırlamalarını ve uygulamalarını bu plan çerçevesinde yapmalarını yasal yükümlülük altına almıştır.

    Stratejik planlama ile; bütçenin ve kaynak tahsislerinin öncelikleri belirlenmiş hedeflerin gerçekleştirilmesine dönük yapılabilmesi, kamu hizmetlerinin istenilen düzeyde ve kalitede sunulabilmesi, kamu idarelerinin kalkınma planları, programları ve genel politikalar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının benimsedikleri temel ilkeler kapsamında geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmaları, stratejik amaç ve bu amaçlara ulaşmada ölçülebilir hedeflerini ortaya koymaları, bu hedeflere önceden belirlenen performans göstergeleri doğrultusunda ne kadar yaklaştıklarını ölçebilmeleri ve planlamada katılımcı yaklaşımın benimsenmesi amaçlanmıştır.

    2010-2014 yıllarında uygulanacak olan Orman Genel Müdürlüğü Stratejik Planı yukarıda belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanmıştır.

    Dünyada giderek azalan orman kaynakları, son yıllarda yaşanılmakta olan küresel ısınma, iklim değişikliği, sağlıklı su kaynaklarının yetersizliği gibi insanlık açısından son derece önem arz eden hususlar yanı sıra toplumun ormanlardan olan beklentilerindeki çeşitlilik ve değişkenlik de dikkate alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Orman Genel Müdürlüğü, ülkemiz orman kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi noktasındaki etkinliğinin farkında olarak sadece bugün için değil gelecekte de orman kaynaklarının öneminin ve değerinin giderek artacağı bilinci içerisinde toplumun çeşitlenen ve değişen taleplerini, koruyarak karşılayabilme yol ve yöntemlerini ortaya koymuştur.

    Doğayla uyumlu sürdürülebilir orman yönetimi anlayışı Stratejik Planın odak noktasını oluşturmuş, bu kapsamda belirlenen amaç ve hedefler de bu odak noktası etrafında şekillenmiştir.

    Dünyada orman alanları hızla azalırken ülkemizde orman alanlarında artışlar gözlenmektedir. Bugüne kadar ormanların korunması ve geliştirilmesi noktasında üzerine düşen görevi özveriyle ve başarıyla yerine getiren Orman Genel Müdürlüğü’nün bu başarısını kalıcı hale getirmede, hazırlanan Stratejik Planın katkısının olacağını ümit etmekteyim.

    Özverili ve özenli çalışmaları için Stratejik Plan Ekibine ve Çalışma Gruplarına, planlama sürecinde görev alan tüm kurum çalışmalarına, katkı sağlayan tüm kamu, özel sektör, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına içten teşekkürlerimi sunar, katkıların Planın uygulanmasında da devam edeceği ümidiyle, Planın ülkemiz ormancılığının gelişimine faydalı olmasını temenni ederim.

     Prof. Dr. Veysel EROĞLU

             Bakan

  • A1- Ormanları, orman sayılan yerleri ve bu yerlerdeki biyolojik çeşitliliği her türlü biyotik ve abiyotik zararlılara karşı korumak.

    A2- Mevcut ormanları geliştirmek, verimliliğini artırmak ve alanlarını genişletmek.

    A3- Ormanların ürettiği mal ve hizmetlerden toplumun gelişen ve değişen beklentilerini en üst düzeyde karşılamak, ormanlardan çok yönlü ve sürdürülebilir şekilde faydalanmak.

    A4- Sürdürülebilir orman yönetimini sağlamaya, daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmaya ve belirlenen stratejik amaçlara ulaşmaya yönelik kurumsal gelişimi sağlamak.

  • H1.1- Orman yangınlarıyla mücadelede önleyici tedbirler artırılacak, yangınla mücadele organizasyonu güçlendirilecek ve bu kapsamda yangına birinci derecede hassas bölgelerde ilk müdahale süresi 20 dakikaya indirilecektir.

    H1.2- Orman zararlılarıyla mücadele kapasitesi artırılacak; bu kapsamda mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele oranı % 90’a çıkarılacaktır.

    H1.3- Ormanlara yönelik olumsuz insan müdahalelerine karşı alınacak önleme tedbirleri artırılacak ve bu kapsamda işlenen orman suçlarının sayısı her yıl % 2 oranında azaltılacaktır.

    H1.4- 2014 yılı sonuna kadar bütün ormanların sınırlandırma ve kadastro işlemleri bitirilecektir. Kadastrosu bitirilen ve kesinleşen ormanların tapuya tescil işlemleri tamamlanacaktır.

    H1.5- Orman alanlarındaki biyoçeşitlilik tespitleri yapılacak, biyoçeşitlilik bir fonksiyon olarak amenajman planlarına entegre edilecek ve bu amaçla 450.000 hektar alan planlanacaktır. Bu alanlar düzenli olarak izlenecek ve korunması gerekenler koruma altına alınacaktır.

    H1.6- Orman ekosistemlerinin sağlığı izlenecek, 2014 yılı sonuna kadar atmosferik kirlilik, iklim değişikliği ve diğer etkenlerin ormanlar üzerindeki etkileri ölçülerek elde edilen bulgular değerlendirilecektir.

    H1.7- Ormancılık altyapısının güçlendirilmesi amacıyla 2014 yılı sonuna kadar toplam 7.500 km yeni orman yolu yapılacaktır. Bu kapsamda ayrıca, geçmiş yıllarda yapılan mevcut yolların iyileştirilmesini sağlamak için her yıl % 3 oranında orman yolu standart hale getirilecektir.

    H2.1- 2014 yılı sonuna kadar verimli ormanların iyileştirilmesine ve verimliliğinin artırılmasına yönelik silvikültürel bakım tedbirleri % 10 artırılacaktır.

    H2.2- Her yıl 300.000 hektar bozuk orman alanında rehabilitasyon çalışması yapılacak, verimli orman alanı 12.000.000 hektara çıkarılacaktır.

    H2.3- 2014 yılı sonuna kadar 75.000 hektar alanda doğal gençleştirme, 65.000 hektar alanda da yapay gençleştirme çalışması yapılacaktır.

    H2.4- Piyasa taleplerine uygun ürün elde etmek üzere; plan döneminde toplam 85.000 hektar alanda kaliteli odun, tohum ve meyve verimliliğine yönelik budama yapılacaktır.

    H2.5- 2014 yılı sonuna kadar 15.000 hektar alanda öncelikle hızlı gelişen yerli türlerle olmak üzere endüstriyel plantasyonlar kurulacaktır.

    H2.6- Gençleştirmeye ayrılan alanlarda her yıl 100 adet silvikültür planı yapılacaktır.

    H2.7- Orman varlığımız, ülke toplam alanının % 30’una çıkarılacaktır.

    H3.1- 2014 yılı sonuna kadar; 8.600.000 hektar orman alanının çok amaçlı faydalanmaya uygun olarak envanteri çıkarılacak ve amenajman planları yapılacaktır.

    H3.2- 2014 yılı sonuna kadar Türkiye ulusal orman envanteri hazırlanacaktır.

    H3.3- Sürdürülebilir Orman Yönetimi (SOY) Kriter ve Göstergelerinin uygulanmasına 2014 yılı sonuna kadar tüm orman işletme müdürlükleri bazında geçilecektir.

    H3.4- Ormanların üretim gücü dikkate alınarak, piyasanın taleplerinin en yüksek seviyede ve kalitede karşılanması amacıyla 2014 yılı sonuna kadar 90.000.000 m3 endüstriyel ve yakacak odun üretimi yapılacaktır. Endüstriyel odun üretiminde verimlilik % 84’e çıkarılacak, kaliteli tomruk üretimi ise 30.000 m3 artırılacaktır.

    H3.5- Üretimde verimliliğin artırılması ve maliyetlerin azaltılması amacıyla dikili satış sistemi yaygınlaştırılacak ve bu kapsamda 2014 yılı sonuna kadar toplam odun üretimi içerisindeki dikili satış payı % 50’ ye çıkarılacaktır.

    H3.6- Odun dışı orman ürünlerinin (ODOÜ) potansiyeli tespit edilerek, faydalanma düzenlenecek ve plan döneminde ekonomik öneme sahip (ODOÜ) ürün çeşit ve miktarı % 25 oranında artırılacaktır.

    H3.7- Talebe uygun üretim-pazarlama yapabilmek için piyasaların takibine yönelik yılda en az 2 defa piyasa analizleri yapılacaktır.

    H3.8- 2014 yılı sonuna kadar en az 3 orman işletme müdürlüğünde; standardizasyon, sertifikalandırma/yeşil etiket model çalışmaları başlatılacak ve uygulamaya geçilecektir.

    H3.9- İklim değişikliği ile mücadele kapsamında ormanların artan ekolojik işlevleri yanı sıra koruyucu ve çevresel hizmetlerinden daha fazla faydalanılması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

    H3.10- Ormanların sosyal, kültürel, bilimsel, sportif ve estetik hizmetlerinden toplumun daha fazla faydalanmasını sağlamak amacıyla toplam 250 adet kent ormanı ve mesire yeri kurulacak ve 5 adet arboretumun altyapısı tamamlanacaktır.

    H4.1- Stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde Genel Müdürlüğün organizasyon yapısı, iş süreçleri ve norm kadro çalışmaları gözden geçirilecek ve iç kontrol sistemi kurulacaktır.

    H4.2- Müşteri ve çalışanların memnuniyet oranı her yıl % 2 oranında artırılacaktır.

    H4.3- Genel Müdürlüğün sahip olduğu insan kaynakları sürekli geliştirilecek, uzmanlaşma ve liyakate dayalı atama ve terfi mekanizmaları oluşturulacaktır.

    H4.4- Genel Müdürlüğün finansman yapısı güçlendirilecektir.

    H4.5- Ormancılık mevzuatı iyileştirilecek daha hızlı ve etkin bir hukuk hizmeti sağlamaya yönelik mekanizmalar geliştirilecektir.

    H4.6- 2014 yılı sonuna kadar Genel Müdürlüğün merkez ve taşra birimlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin alt yapısı tamamlanacak ve yönetim bilgi sistemi kurulacaktır.

    H4.7- Genel Müdürlüğün faaliyetleri tanıtılacak, toplumun ormanlar ve ormancılıkla ilgili konularda sürekli bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

    H4.8- Uluslararası ormancılık sürecinde alınan kararların ormancılığımıza entegrasyonu sağlanacak, yakın ve komşu ülkelerle ormancılık alanında işbirliği geliştirilecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]