2013-2017 dönemi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Kamu yönetiminde reform sürecinin temel maksadı; merkezi ve yukarıdan aşağı işleyen talimat odaklı geleneksel yönetim anlayışını değiştirmektir. Uygulamaya koyulan yeni yönetim anlayışının temel ilkeleri şeffaflık, sürdürülebilirlik, hesap verebilirlik, verimlilik ve katılımcılıktır. Çağdaş kamu yönetiminin anahtarı olan bu esaslar, hedeflerin doğru belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşmak için yürütülecek faaliyetlerin etkin planlamasını da içermektedir. Bunun en önemli araçlarından biri de stratejik planlamadır.

    Zaman çok değerli bir hazinedir ve geri almak mümkün olmadığından iyi değerlendirilmesi gerekir. Bunun yolu da etkin ve doğru planlamadan geçmektedir. Neyi, ne zaman, nasıl yapacağını bilemediği için başarısızlığa uğrayan insanlar gibi kurum ve kuruluşlar da stratejik planlama ilkelerine uymazlarsa, gelecek için bugünden tedbir alarak kaynaklarını yerinde kullanmazlarsa aynı akıbete mahkum olacaklardır. Bu bakımdan kuruluşların hedeflerini doğru belirleyerek, bu hedeflere varmalarını mümkün kılacak metotları ortaya koyan stratejik planlama çağdaş yönetim anlayışının belkemiğidir.

    Ülkemizde uygulanmakta olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerince; Bakanlığımız ve bağlı kuruluşları da katılımcı yöntemlerle stratejik planlar hazırlanmakta ve plan kapsamında idari faaliyetler sürdürülmektedir.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü de gelecek 5 yıllık döneme ışık tutacak olan “2013–2017 Stratejik Planı”nı hazırlamış olup; çalışmalarını bu plan dâhilinde yürütecektir.

    Bütün kurumlarımızda olduğu gibi, orta ve uzun vadeli hedeflerini, temel ilke ve politikalarını, performans ölçütleri ve bu hedeflere ulaşmak için izlenecek metotları ihtiva eden stratejik planların uygulanması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışmalarının daha etkin ve verimli şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarının özverili çalışmaları neticesinde hazırlanan planın ülkemize ve bütün teşkilat çalışanlarına hayırlar getirmesini temenni eder, stratejik hedeflere ulaşılmasında görev alacak Genel Müdürlük personeline başarılar dilerim.

     

                                                                                                Prof. Dr. Veysel EROĞLU

                                                                                                Orman ve Su İşleri Bakanı

  • A1- İhtiyaç Duyulan Meteorolojik Ürün Ve Hizmetleri Üretmek, Geliştirmek Ve Sunmak

    A2- Meteoroloji, Atmosfer, İklim Ve Çevre Alanlarında Araştırma Ve Geliştirme (Ar‐Ge) Çalışmaları Yapmak

    A3- Kaynak Yönetimini Ve Yönetim Sistemlerini İyileştirmek Ve Kurumsal Kapasiteyi Geliştirmek

    A4- Meteoroloji Alanında Uluslararası Etkinliği Artırmak

  • H1.1- Gözlem ağı teknolojik gelişmeler ve artan ihtiyaçlar doğrultusunda iyileştirilecek ve geliştirilecektir.

    H1.2- Mevcut gözlem sistemlerinin yıllık çalışma süresi (% 90) her yıl % 1 oranında artırılacaktır.

    H1.3- Stratejik Plan döneminde, mevcut gözlem sistemlerinin yıllık test ve bakımları % 80 oranında tamamlanacaktır.

    H1.4- Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezi (BTUM) sayısı 2013 yılı sonuna kadar 15’e çıkarılacak, 2014 yılı sonuna kadar tüm ilçeler için hava tahmini ve uyarılar üretilerek sunulacaktır.

    H1.5- 2017 yılı sonuna kadar yağış miktarı tahminlerinin sunumuna başlanacaktır.

    H1.6- Kuvvetli hava olaylarına yönelik erken uyarı sistemleri geliştirilecektir.

    H1.7- Kuvvetli hava olayları ve meteorolojik karakterli afetler öncesinde yapılan tahmin ve erken uyarı ürünleri geliştirilecektir.

    H1.8- 2014 yılı sonuna kadar kalibrasyon izleme ve takip sistemi kurularak kullanılan tüm algılayıcı ve ekipmanların kalibrasyon künyeleri elektronik ortamda izlenebilir hale getirilecek, OMGİ’lere ait algılayıcıların kalibrasyonları yapılacaktır.

    H1.9- Kalibrasyon laboratuvarları geliştirilerek 2013 yılı sonuna kadar rüzgar yön kalibrasyon laboratuvarı faaliyete geçirilecektir. Akredite olan tüm Laboratuvarların Laboratuvarlar Arası Karşılaştırmalara (LAK) katılımları sağlanacaktır.

    H1.10- Meteorolojik veri ve ürünlerin kalite ve çeşitliliği artırılacak sunum süresi kısaltılacaktır.

    H2.1- Meteorolojik olaylarla ilgili atmosfer model çalışmaları ve indis uygulamaları yapılacaktır.

    H2.2- Çevre alanında yapılan çalışmalar geliştirilecektir.

    H2.3- Ulusal ve bölgesel ölçekte iklim değişikliğini izlemek üzere yapılan çalışmalar geliştirilecektir.

    H3.1- Hizmetlerin uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen standartlara uygun olarak yürütülmesi için lüzumlu olan personel politikası 2013 yılı sonuna kadar oluşturulacak, plan dönemi sonuna kadar uluslararası kriterlere uygun personel istihdamı kademeli olarak sağlanacaktır.

    H3.2- Meteorolojik hizmetleri yerine getirmek için ihtiyaç duyulan personeli yetiştirmek, niteliklerini yükseltmek için hizmetiçi eğitim faaliyetleri yürütülecektir.

    H3.3- 2013 yılı sonuna kadar süreç bazlı yönetimin geliştirilmesi çalışmaları tamamlanacak, ürün/hizmetlerle ilgili süreçler belirlenerek 2014 yılından itibaren bu süreçlerin periyodik olarak izleme‐değerlendirme raporları hazırlanacaktır.

    H3.4- 2013 yılı sonuna kadar risk profilinin geliştirilmesi, her süreç için riskin tanımlanması ve risk önleme planlarının belirlenerek uygulamaya koyulması çalışmaları tamamlanacaktır.

    H3.5- 2013 yılı sonuna kadar taşra birimleri elektronik imza sistemine dahil edilecektir.

    H3.6- Her yıl bilişim sistemlerinin durumları analiz edilerek, ihtiyaç duyulan temin, yenileme, bakım, güncelleme ve geliştirme çalışmaları yapılacaktır.

    H3.7- Her yıl merkez ve taşra teşkilatı bina ve müştemilatları bakım ve onarım/güçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

    H3.8- Planlanan yatırımlar çerçevesinde yeni hizmet binaları ve müştemilatları yapılacaktır.

    H4.1- Üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlarla ve diğer ülkelerle işbirliğimiz geliştirilecektir.

    H4.2- 2015 yılında düzenlenecek Dünya Meteoroloji Kongresinde Yürütme Konseyi üyeliğine adaylık başvurusunda bulunulacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]