2008-2012 dönemi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk dilini, Türk tarihini, Türk kültürünü Atatürk’ün istedigi biçimde çagdas medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, bilimsel yoldan arastırmak, tanıtmak ve yaymak gibi önemli amaçlar üstlenmis bir kurumdur.

    Türk ulusunun büyüklügüne ve üstün uygarlık yeteneklerine inanmıs olan Atatürk, ülke birliginin saglanmasının dil birligi ve ülke tarihini arastırarak ögrenmek gerektigi bilincinden hareket etmis, yazı devrimi ile dil bilincinin yaygınlastırılması, Türk ve Türkiye tarihi konusunda ki kurumlastırma ve arastırmaların çogalmasında sonuç alıcı adımlar atmıstır.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2008-2012 Stratejik Planı, Yüksek Kurumun ve baglı kurulusların stratejik planları temel alınarak, genis bir katılımla hazırlanmıstır. Stratejik Plan çalısmaları sadece, planı hazırlama açısından degil bu süreçte ögrenilenler, paylasılanlar açısından da önemli olmustur.

    Atatürkçü düsünceyi, Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk dilinin öz güzelligini ve zenginligini meydana çıkaracak, Türk tarihini ve Türkiye tarihini gelecek kusaklara aktarmak, tanıtmak ve yaymak amacıyla stratejik plan hazırlama sürecinde degerli birikimlerini çalısmalarına yansıtan stratejik planlama ekibine, çalısmaları koordine eden Strateji Gelistirme Daire Baskanlıgına ve paydaslarımıza tesekkür eder, uygulamada basarılar dilerim.

  • A1- Türk kültür ve varlığını yurt içinde ve yurt dışında korumak, millî birlik ve kimlik bilincini güçlendirmek, Atatürk’ü ve Atatürkçü düşünceyi tanıtmak, Atatürk milliyetçiliğinin önemini anlatmak, Türkiye ve diğer Türk toplulukları arasındaki kültürel ve sosyal ilişkileri disiplinler arası bir yaklaşımla, bilimsel ve evrensel yetkinlikte, bir bütünlük içinde incelemek ve araştırmalar yapmak.

    A2- Türkiye ve Türkiye dışındaki Türk toplulukları ve bağımsız Türk cumhuriyetlerinde Türk kültürüne hizmet eden, yurt içi ve dışındaki kişi ve kuruluşlarla işbirliği içinde bulunmak, onlar arasında eş güdümü sağlamak; kurum dışındaki başarılı kültürel çalışmaları teşvik etmek kültürel araştırmaları ve kültür araştırmacılarını, ulusal ve uluslararası platformlara etkin bir şekilde tanıtmak.

    A3- Türkçenin bilim, edebiyat, sanat ve kültür dili olarak geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile Türkçenin doğru ve güzel kullanımını özendirmek.

    A4- Türk dünyasında ortak iletişim dilinin kurulması ve yaygınlaştırılması sağlanacak, ayrıca Türkçe batı dilleriyle karşılaştırılarak dil ilişkisi araştırma çalışmaları yapılacaktır.

    A5- Türk tarihi ve Türkiye tarihini Türklerin medeniyete hizmetlerini aydınlatmak için, Türk tarihini ulaştığı her sahada kaynaklara dayanarak doğru ve objektif araştırmak, incelemek, ulusal ve uluslararası platformda tanıtmak, yaymak amacıyla bilimsel çalışmalar yapmak.

    A6- Türkiye’de ve çeşitli bölgelerde yaşayan Türk topluluklarının kendi asli kimliklerine kavuşturulması, ortak kültür ve tarih şuurunun kökleştirilmesi, tarih sevgisinin geliştirilmesi amacıyla yurt içi ve yurtdışındaki araştırma kuruluşlarıyla ortak projeler üreterek Türk tarihi bilim dünyasına, Türk halk ve diğer Türk topluluklarının bilgilerine kazandırılacaktır.

    A7- Atatürk’ün kişiliğini, ilkelerini, inkılaplarını ve Atatürkçü düşünceyi Türk devlet ve toplum hayatına egemen kılmak, toplumun bütün kesimlerince, anlaşılacak Türk devrimi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve gelişim sürecini içeren konularda bilimsel araştırmalar yapmak.

    A8- Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Millî Mücadele, Atatürk ilke ve inkılapları, Türk ve modernleşmesi konularında ulusal ve uluslararası alanda önder, araştırmacı kurum hâline gelmek.

    A9- Eğitim, araştırma, geliştirme ve teknolojiye önem veren sürekli gelişmeye açık kurumsal yapı oluşturmak, kurum çalışanlarının gelişimini ve iş tatminini sağlamak.

  • H1.1- 2012 yılı sonuna kadar illerimizin kurtuluş günleri ile Atatürk’ün illerimize geliş vesilesiyle her yıl, Atatürk’ün doğumu ve ölümü ile Cumhuriyet’in kuruluşunun, TBMM’nin açılışının beşli, onlu yıllara rastlayan yıl dönümlerinde özel programlar hazırlanacak, konferanslar, paneller vb. düzenlenecek ve yayımlanacak eserler belirlenerek, belirlenen eserlerin yabancı dillere ve Türk lehçelerine çevrilmesine devam edilecektir.

    H1.2- 2012 yılı sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin, millî birlik ve bütünlüğü ile Türk kültürünü tehdit eden faaliyetlere karşı fikrî tartışmaların yapıldığı bilimsel toplantı (kongre, sempozyum, panel, konferans vb.) sergi, gezi ve yarışmalar ile diğer kurumlarla işbirliği içinde yayınlar yapılacak, uzmanlardan bir ekip oluşturulacak, gündeme uygun konular belirlenerek; yayımlanacak eserler için yazarlara teklif götürülecektir.

    H1.3- 2012 yılı sonuna kadar Türk kültür ve sanatının tarihsel gelişimini ortaya koyan eserler yayımlanacak ve bu amaçla hazırlanacak projelere destek verilecek, 2011 yılı sonuna kadar en az üç alanda Türk kültürünün diğer alanlarıyla ilgili çalışmalar yapılacak, Türklerin dünya kültürleriyle karşılıklı etkileşimi araştırılacak ve bu konudaki çalışmalar yayımlanarak yabancı dillere çevrilecek, Türk kültürüyle ilgili yabancı dillerde yazılmış önemli çalışmalar dilimize kazandırılacaktır.

    H1.4- 2012 yılına kadar Türk toplum yapısı ve farklı sosyal gruplar üzerinde araştırmalar yapılarak, toplumsal ve kültürel sorunları/sapmaları, bilimsel seviyede ele alarak çözüm yolları üzerinde araştırmalar yayımlanacak, bilimsel kent monografileri hazırlanacak ve kent hayatı, kent kültürü, sağlıksız kentleşmenin getirdiği problemleri ve göç sorununu ele alan, kentli geleceğimizle ilgili yayınlar ve toplantılar gerçekleştirilecek ve bu konulardaki projelere destek verilecektir.

    H1.5- 2012 yılı sonuna kadar uluslararası alanda Türk tarihinde yer alan önemli olaylar ile tarih ve kültürde yer alan önemli kişilerle ilgili, yirmi beşli, ellili ve yüzlü yıl dönümlerinde anma toplantıları düzenlenecek ve yayınlar yapılacaktır. Türk kültürüyle ilgili her yıl, Türk kültürünün farklı konularını ele alan, bir veya iki günlük ulusal katılımlı sempozyum (bilgi şöleni), dört yılda bir de Türk kültürüyle ilgili bir tema üzerinde yoğunlaşan “Uluslararası Türk Kültürü Kongresi” düzenlenecektir.

    H1.6- 2012 yılı sonuna kadar Türk kültürü ile ilgili belgeseller hazırlatılarak topluma ulaştırılacak ve bunlar ayrıca Atatürk Kültür Merkezinin web sayfasında erişime açılacaktır. 2012 yılı sonuna kadar halı, kilim, ağaç işlemeleri üzerinde birer belgesel hazırlanacak, Türk kültürüne tanıklık eden araştırmacılarla ilgili Sözlü Tarih Projesi başlatılacaktır. 2011 yılına kadar bilim ve kültür hayatının önemli ve alanının seçkin isimleriyle söyleşiler gerçekleştirilecek; bu söyleşiler kitap hâlinde yayımlanacaktır. Ayrıca her araştırmacıyla ilgili, söyleşilerden hareketle ve belgesel filmler hazırlanarak bir arşiv oluşturulacak ve bunların televizyonda yayımlanması sağlanacaktır.

    H1.7- 2012 yılı sonuna kadar Atatürk dönemi ve sonrası kültürel faaliyetleri incelemek üzere, Cumhuriyet Dönemi Türk Kültürü adlı 3 aşamalı bir proje başlatılacaktır

    H2.1- 2012 yılı sonuna kadar sosyal ve beşeri bilimler üzerinde çalışan bilim adamlarının Türk kültürüyle ilgili en az ‘5’ araştırma eseri bilim dünyasına kazandırılacaktır, Türk Dünyası Ortak Edebiyat Projesi kapsamında kültür araştırmalarıyla ilgili kuramsal telif veya çeviri eserler yayımlanacak, yabancı dillerde yayımlanmış farklı kültürlerle ilgili örneklik edebilecek incelemeler dilimize kazandırılacaktır.

    H3.1- 2012 yılı sonuna kadar yazı dilinin, bölge ağızlarının Türkçede birlikteliği sağlanacak, Türkçenin doğru kullanımı için kitap, sözlük basılacak ve sanal ortamda kullanıma açılacak ve her yıl güncellenecek, yazım kurallarında birliği sağlamak amacıyla bilgisayar yazılımları geliştirilecek, var olan yazılımların yazım denetimlerinin TDK’nin koyduğu kurallarla işletilmesi sağlanacaktır.

    H3.2- 2012 yılı sonuna kadar bütün bilim, sanat ve spor dallarındaki terimleri Türkçeleştirilmesi çalışmaları tamamlanacaktır.

    H3.3- 2012 yılı sonuna kadar belirli yaş gurupları, işitme engelliler ile dil ve konuşma bozukluğu olan bireyler için Türk işaret dili oluşturularak sözlük ve dil bilgisi  hazırlanacak ve yabancılar için Türkçeden diğer dillere sözlükler hazırlanarak basılacak, sanal ortamda kullanıma sunulacak ve her yıl güncellenecektir.

    H3.4- 2012 yılı sonuna kadar “Ses Bilimi Laboratuvarı” kurularak ses bilgisi araştırmaları bilimsel yöntemlerle yürütülecektir.

    H3.5- 2012 yılı sonuna kadar her yıl dilimizin özelliklerini, tarihini, gücünü anlatan belgeseller hazırlanacak, çeşitli kurum ve kuruluşlara Türkçenin doğru ve güzel kullanımı konusunda hizmet içi eğitimler verilecek, fikrî tartışmaların yapıldığı bilimsel kongre, panel, konferans, sergi, gezi, sempozyum ve yarışmalar düzenlenerek ödüller verilecektir.

    H3.6- 2012 yılı sonuna kadar Türk dili alanında öğrenim görenlere ve araştırmacılara burs verilerek maddi destek sağlanacak, yararlananların sayının arttırılmasına çalışılacaktır.

    H4.1- 2012 yılı sonuna kadar Türkçenin batı dilleriyle ilişkisi ile ilgili eserlerin incelenmesi sonuçlandırılacak ve uygun bulunanlar yayımlanacaktır.

    H4.2- 2012 yılı sonuna kadar Türkiye Türkçesinin Türk dünyasında ortak iletişim dili olarak yaygınlaştırılması için ilgili eserlerin incelenmesi sonuçlandırılacak ve uygun bulunanlar yayımlanacaktır.

    H5.1- 2012 yılı sonuna kadar Türk tarihi, Türkiye tarihi ve Türk medeniyeti ile ilgili yeni buluşların yer aldığı yurt içi ve yurt dışındaki arkeolojik kazı ve yüzey çalışmalarından uygun bulunanlara maddi destek verilerek, ödüllendirilecek, desteklenen projeler eser halinde yayımlanacaktır.

    H5.2- 2012 yılı sonuna kadar Türk tarihi, Türkiye tarihi ve Türk medeniyeti ilgili bilimsel konuları tartışmak için kongreler, sempozyumlar, paneller, konferanslar düzenlenecek uygun bulunan projeler desteklenecek, ödüller verilecek, desteklenen projeler eser halinde yayımlanacaktır.

    H6.1- 2012 yılı sonuna kadar Türk tarihi, Türkiye tarihi ve Türk medeniyeti ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki çalışmalarından uygun bulunanlara maddi destek sağlanacak ve ödül verilecek, bilimsel konularda yayımlanacak eserler tespit edilecek, bilimsel toplantılar (kongreler, sempozyumlar, paneller, konferanslar vb.) düzenlenecek, bu amaçla çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacaktır.

    H6.2- 2012 yılı sonuna kadar Ermeni, Süryani, Pontus soykırım iddiaları, Kürtçülük, Alevilik-sünnilik konularında Kafkasya,  İran ve Asya, Ortadogu, Afrika, Balkanlar ve Avrupa ile Türkiye Araştırmaları Masaları Faaliyete geçirilecek, bilimsel araştırmalar yapılarak iddialar çürütülecek, yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular; CD’ler, belgeseller, broşürler, bilimsel ve halk tipi yayınlarla daha geniş kitlelere ulaştırılacaktır.

    H6.3- 2012 yılı sonuna kadar Türk tarihi alanında öğrenim görenlere ve araştırmacılara burs verilerek maddi destek sağlanacak, yararlananların sayısının arttırılmasına çalışılacaktır.

    H7.1- 2012 yılı sonuna kadar 1938’den sonraki sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik gelişmeleri içine alan eser yayımlanacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi hazırlanacak, Atatürk ile birlikte Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulup gelişmesine katkı sağlayan önemli şahsiyetlerin biyografileri yayımlanacaktır.

    H7.2- 2012 yılı sonuna kadar Yüksek Kurumun genel sekreteryasını üstleneceği bir milli komite kurularak, üniversiteler, valilikler ile işbirliği yapılacak, Atatürkçü düşüncenin ve Atatürk’ün fikirlerinin anlatıldığı, fikri tartışmalar, bilimsel ulusal ve uluslararası toplantılar, aydınlatma konferansları, panelleri, sergileri ve gezileri yarışmaları düzenlenerek, ödüller verilecek, önemli yıl dönümlerinde özel programlar hazırlanacaktır. “Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi”nin Türk eğitim sistemindeki yeriyle ilgili araştırmalar yapılarak ulaşılan sonuçlar ve öneriler ilgili kurumlara sunulacaktır.

    H8.1- 2012 yılı sonuna kadar üniversitelere bağlı Araştırma Enstitüleri tarafından Atatürkçü düşünceyi inceleyen ve Atatürkçülük faaliyetlerine bilimsel katkıda bulunacak yüksek lisans, doktora tezleri ve Atatürk, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi ile ilgili Türkçe ve yabancı dillerde yazılmış her türlü kaynak ve belgeler toplanarak düzenlenecek, yurt dışından getirilen belgeler tasnif edilerek araştırmacıların hizmetine sunulacak ve 2012 yılı sonuna kadar da seçilen belgelerin yayımı tamamlanacak, 52 adet eserin incelenmesi tamamlanarak ve yayımlanacaktır.

    H8.2- 2012 yılı sonuna kadar Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığınca Atatürk Albümü (Atatürk'ün hayatını konu alan belgesel), Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Ansiklopedisi ve CD-ROM’u, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi adlı belgesel film vb. çalışmalar hazırlanacak, filmlerden olusan bir arşiv kurulacak ve kitap hâlinde yayımlanacaktır.

    H8.3- 2012 yılı sonuna kadar Atatürk sevgisi ve onun gerçekleştirdiklerini anlatan, basın, TV Kanalları ve internet ortamında canlı yayın organizasyonunun genişletilerek, kitle iletişim araçlarına yönelik bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yapılacak ve katılım en üst düzeyde sağlanacaktır.

    H9.1- 2012 yılı sonuna kadar Kurumda çalışanların niteliklerinin teknolojik bilgi açısından en üst düzeye ulaştırılabilmesi için kurum içi ve kurum dışı eğitime ağırlık verilecektir.

    H9.2- 2012 yılı sonuna kadar kütüphaneden daha fazla okuyucunun faydalanmasının sağlanması ve hizmet kalitesinin yükselmesi için teknolojinin bütün imkânlardan yararlanarak otomasyon sistemi daha etkin hâle getirilecektir.

    H9.3- 2012 yılı sonuna kadar Kurumumuzun süreçlerinin etkinliğini artıracak şekilde işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirecek sistemler geliştirmek.

    H9.4- 2012 yılı sonuna kadar her yıl Erdem, Türk Dili, Belleten (TDK), Türk Dünyası, Çeviri Yıllığı, Belleten (TTK) ve Belgeler isimli dergilerin vb. süreli yayınların yayımına devam edilecektir. Hâlen yılda 3 sayı olarak yayımlanan Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi ücretsiz olarak internet ortamında yayımlanacak, mevcut yayın adedi % 10 arttırılacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]