2008-2012 dönemi Çukurova Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Çukurova Üniversitesi’nin vizyonu; eğitim, hizmet, bilginin yeniden keşfedilmesi yolu ile ortaklıkların kurulması ve yenilikçi akademik faaliyetlerdir. Üniversitemiz, 32.597 öğrencisi, 1.859 akademik ve 2.386 idari personeli ile normal, ikinci ve uzaktan öğretim faaliyetlerini sürdüren, ülkenin en büyük yükseköğretim kurumlarından biridir. Çukurova Üniversitesi sertifika, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında çalışma yapmak isteyen öğrencilere her seviyede olanaklar sunduğu gibi, yaşam boyu öğrenmenin yollarını da açmıştır.

    Üniversitemiz akademik birimleri ile, kurulduğu 1973 yılından bu yana giderek artan kaliteli eğitim ve araştırma sunma çabasını devam ettirmektedir. Üniversitemizde 12 Fakülte, 3 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu eğitim vermekte olup, ayrıca 3 lisansüstü eğitim veren Enstitü ve 1 Devlet Konservatuvarı ile birlikte, akademik birim sayısı 26’dır. Üniversitemiz, ülkemizin önemli yükseköğretim kurumlarından birisi olarak, bölgede yeni kurulan Üniversitelerin gelişmesine katkı sağlamayı da kendi misyonu olarak görmüştür.

    Bölgemizin öğrenim talebinin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki yıllarda üniversitemize öğrenci talebinin artış göstereceği açıktır. Yükseköğretim Kurumundan bu beklentiler çok fazla olduğu halde, kamusal kaynaklar sınırlıdır. Gelir kaynaklarını arttırarak çeşitlendirmek ve daha verimli yönetim modelleri geliştirmek gereksinimi vardır. Bunun için üniversitelerin toplum ile daha fazla bütünleşmesi, yeni programlar üretmesi, yeni işbirliği arayışında olması, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmesi, yenilik yaratmaya önem vermesi ve ülkemizin sınırlı olan rekabet indeksini yükseltme yönünde çaba göstermesi gerekmektedir. Çukurova Üniversitesi’nin, ülkemiz coğrafyasındaki bulunduğu konum, stratejik üstünlüğe dönüştürülmelidir. Bütün bunları giderek azalan kamusal kaynaklar ile karşılamak zorunda kalacağımız öngörülmektedir. Bilgi üretimi ve eğitimin yanında her alanda uygulamaya yönelmek zorundayız.

    Çukurova Üniversitesi, eylem planının bir parçası olarak ve Avrupa yükseköğretim alanını yönlendiren Bologna süreci çerçevesinde, Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programına 2005 yılında başvurmuştur. Kurumsal Değerlendirme Programı (Institutional Evaluation Programme), bundan sonraki süreçte de Çukurova Üniversitesi’nin geleceğine ışık tutacaktır. Bu bağlamda rekabetçi ortamda daha iyi bir üniversite olabilmek  çin, her türlü katkıya açık olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

    Üniversitemizi daha iyi yere getirmek için yapılan çalışmalarımızın sonucu olarak Çukurova Üniversitesi, İstanbul ve Ankara dışında bir üniversite olarak dünyada en iyi ilk 500 üniversite arasına girmiştir. Bu durumdan gurur duyuyoruz.

    Hazırlamış olduğumuz bu stratejik plan ve eklerinin, gelecekteki planlarımız için önemli bir yol haritası olacağına inanıyoruz. Bu plan içerisindeki eksiklikler, düzeltilmesi gereken noktalar olabileceği doğal kabul edilmelidir. Çukurova Üniversitesi stratejik planı, her yıl üniversitece değerlendirilecektir. Paylaşım içerisinde sizlerin değerli katkıları ile oluşan bu plan, üniversitemizi daha iyi bir konuma getirecektir. Ulusal ve uluslararası ölçekte kaliteyi arttırmak için yaptığımız bu çalışmalarda emeği geçen ve önümüzdeki yıllarda bu  alışmayı paylaşacak ve katkı sağlayacak bütün akademik elemanlarımıza teşekkür ediyor, başarı dileklerimle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

     

    Prof. Dr. Alper AKINOĞLU

    Rektör

  • A1- Araştırma-Geliştirme Stratejisi Alanında

    A2-Eğitim Stratejisi Alanında

    A3- Finansal Yapı Stratejisi Alanında

    A4- Uluslararası İlişkiler Stratejisi Alanında

    A5- İnsan Kaynakları Stratejisi Alanında

    A6- Toplumla İlişkiler Stratejisi Alanında

     

  • Her fakülte ayrı plan yapmış, Hedef yok

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]