2009-2013 dönemi Diyanet İşleri Başkanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Çağımız; bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bilimde, ekonomide, teknolojide ve toplumsal değişimde meydana gelen gelişmelerin önemli ivme kazandığı bir dönemdir. Bu süreç, bütün toplumsal hizmetlerde stratejik yönetim anlayışını ön plana çıkarmış, din hizmetlerinde de yeniden yapılanmayı zorunlu hâle getirmiştir.

    Yaşadığımız çağın doğru okunması, dinin doğru anlaşılması, toplumun din konusunda aydınlatılması, din hizmetlerinin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi, ortaya çıkan yeni ihtiyaç ve beklentilerin yerinde ve zamanında karşılanabilmesi için yapılan hizmetlerin sürekli değerlendirilmesi ve yapılacak olanların da planlanması büyük önem arz etmektedir.

    İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, toplumu din konusunda aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek ile görevli Diyanet İşleri Başkanlığı da, Anayasanın kendisine verdiği bu görevleri yerine getirirken, toplumu din konusunda sahih kaynaklara dayalı doğru bilgi ile aydınlatma, sunduğu din hizmetinin verimliliğini sürekli arttırma gayreti içerisindedir.

    İşte bütün bu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik olarak çağdaş yönetim tekniklerinin kamu yönetiminde uygulanmasına yönelik adımlardan birisi olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, 2009-2013 dönemi Stratejik Planı hazırlanmıştır.

    Stratejik planlar, kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren planlardır. Ayrıca stratejik planlama çalışmaları, kamu kurumlarının yapısal durumlarını sorgulamalarına ve kendine has yeni bir yön çizmelerine, bir istihdam bürokrasisi olmaktan ziyade topluma verimli bir hizmet sunan yapılara dönüşmelerine katkı sağlamaktadır. Bu sebeple dünyada yaşanmakta olan kapsamlı ve hızlı değişimi göz önünde bulundurarak, ekonomik ve toplumsal dönüşümlerin yönlendirilmesinde kamu kurumlarının stratejik planlarının önemli işlevler üstleneceği şüphesizdir.

    Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlarımızın dinî ihtiyaç ve beklentilerine en etkin bir biçimde cevap verebilecek seviyede hizmet sunabilme imkânına ve başka ülkelere örnek teşkil edebilecek bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel göz önüne alındığında yapılan stratejik planın daha kaliteli ve verimli bir din hizmeti sunma adına Diyanet İşleri Başkanlığı’na yeni açılımlar ve önemli katkılar sağlayacağı inancındayım.

    Bu duygu ve düşüncelerle Stratejik planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, kararlılık ve başarı ile yürütülmesi temennisiyle Diyanet İşleri Başkanlığımıza ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

     

    Prof. Dr. M. Said YAZICIOĞLU

    Devlet Bakanı

  • A1- Nitelikli dini bilgi (güncel ve bilimsel kriterlere uygun) üretmek

    A2- Nitelikli din görevlisi sayısını artırarak kaliteli din hizmeti sunmak

    A3- Din hizmetlerini toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak

    A4- Yurtdışındaki vatandaşlarımıza kimliklerini koruyacak ve yaşadıkları toplumla bütünleşmelerine katkı sağlayacak nitelikte din hizmeti götürmek.

    A5- Kurumu, özlük hakları bakımından cazip hale getirmek

    A6- Töre cinayeti, aile içi şiddet, madde bağımlılığı ve ayrımcılık gibi toplumsal sorunların çözümünde dini açıdan etkin rol almak

  • Hedefler belirlenmemiş olup sadece performans göstergeleri belirlenmiştir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]