2009-2013 dönemi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Günümüzde kamu kurumlarının ve ülkelerin başarısı, mal veya hizmet üretimlerini daha yükselen kaliteyle, en düşük maliyetle ve zamanında yapabilmelerine bağlıdır. Kamuda bu doğrultuda, toplumun beklentilerine daha duyarlı, katılımcı, kurum kaynaklarını stratejik önceliklere göre paylaştıran, bunların etkin kullanılıp kullanılmadığını izleyen, hesap verebilir, şeffaf bir kamu yönetimi yapılanması için stratejik yönetim yaklaşımı benimsenmiştir.

    Bakanlığımızın “enerjiye olan talebi, yerli kaynaklarımıza öncelik vererek ve çevre etkilerini de göz önünde tutarak, kaliteli, güvenilir, sürdürülebilir ve rekabet edebilir fiyatlarla zamanında karşılamak; aynı zamanda da doğunun zengin enerji kaynaklarının batı piyasalarına taşınmasında Türkiye’yi enerji terminali konumuna getirmek” şeklindeki temel politikası bu çerçevede değerlendirilmelidir.

    Kömür, petrol ve doğal gaz rezervlerimizin daha etkin değerlendirilmesi yönündeki başarılı adımlarımızın yanı sıra, su, rüzgâr, güneş ve jeotermal gibi yerli ve çevre dostu kaynaklarımızın da harekete geçirilmesinde, enerjinin üretiminde ve tüketiminde verimliliğin ve etkinliğin sağlanmasında önemli mesafeler katettik. Yenilenebilir Enerji Kaynakları kanunu ile hidroelektrik ve rüzgâr enerjisi santral yatırımlarını ve lisans başvurularını hızlandırdık. 2007 yılında yürürlüğe koyduğumuz Enerji Verimliliği Kanunundan da hızlı ve faydalı sonuçlar bekliyoruz. Diğer taraftan enerji teknolojilerindeki gelişmelerin ülkemizde de bir an önce uygulama alanı bulması için AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyoruz.

    Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE), yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesinde, enerjinin verimli ve etkin kullanımında, enerji bilişim ve teknolojilerinde, ulusal ve uluslararası işbirliklerine ağırlık vermek suretiyle öncü çalışmalar yapmaktadır.

    Bu çerçevede EİE’nin 2009 – 2013 Stratejik Planı, kaynaklarının daha verimli kullanılmasını, faaliyetlerindeki etkinliğinin artırılmasını ve kurumsal kimliğinin güçlendirilmesini sağlayabilecek niteliktedir. Planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eder, Planın ülkemize ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğüne faydalı olmasını ve başarı ile uygulanmasını dilerim.


    Dr. Mehmet Hilmi GÜLER

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

  • A1- Ülkenin hidrolik, rüzgâr, jeotermal, güneş, biyokütle ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları öncelikli olmak üzere, enerji kaynaklarının, çevre etkileri de dikkate alınarak değerlendirilmesi için kullanılabilir enerji potansiyellerini belirlemek ve bu potansiyellerden yararlanma yöntemlerini ortaya koymak.

    A2- Çevre etkilerini de dikkate alarak, enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanılmasına yönelik yöntem ve araçlar geliştirmek ve bunların uygulanmasını sağlamak, toplumsal bilinç oluşturmak.

    A3- İlgili tüm kesimlerin enerji ile ilgili doğru ve güncel bilgiye hızla erişebilmelerini sağlamak, enerji alanındaki Ar-Ge çalışmalarını yönlendirmek

    A4- Kurumsal yapıyı geliştirmek ve güçlendirmek; çalışanların gelişimini sağlamak, sosyal ve ekonomik koşullarını iyileştirmek

  • H1.1- Plan dönemi sonuna kadar ülkemiz hidroelektrik potansiyelinin tespitine yönelik çalışmalar tamamlanacaktır.

    H1.2- Plan dönemi boyunca, özel sektör tarafından müracaat edilen ancak uzun süre hayata geçirilemeyen projeler, ekonomik yapılabilirlik açısından ve güncel veriler kullanılarak yeniden gözden geçirilecektir.

    H1.3- Plan dönemi boyunca ülkemizdeki Pompajlı HES ve Rüzgâr Destekli Pompajlı HES uygulamalarının başlatılmasına ve yaygınlaştırılmasına yönelik olarak potansiyel belirleme çalışmaları yürütülecek ve örnek uygulamalar yapılacaktır.

    H1.4- Türkiye’deki derelerde mikro HES uygulamalarının yaygınlaştırılması için yatırımcılara proje bazında teknik danışmanlık desteği sağlanacaktır.

    H1.5- Plan dönemi boyunca hidrometrik araştırma ve etütler kapsamında, ölçüm kalitesinin iyileştirilmesi ve veri iletişiminin hızlandırılması için gözlem istasyonlarının modernizasyonu bütçe imkânları dâhilinde sürdürülecektir.

    H1.6- Yeraltı enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesine yönelik arama, araştırma ve etüt çalışmaları yapılacaktır.

    H1.7- 2009 yılı sonuna kadar rüzgâr enerjisi santrali kurmaya elverişli kaynak alanlarının tamamı ülke genelini kapsayacak şekilde belirlenecek; plan dönemi boyunca, lisanslama işlemleri için EPDK’ya teknik görüş oluşturulacaktır.

    H1.8- Plan dönemi boyunca güneş ve biyokütle kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik potansiyel belirleme ve örnek uygulama çalışmaları yürütülecektir.

    H1.9- Plan dönemi boyunca enerji potansiyellerinin belirlenmesi ve bu potansiyellerden yararlanma yöntemlerinin ortaya konması kapsamında ele alınacak AR-GE projelerinin, uluslararası projelerin ve örnek uygulamaların, tanımlama, planlama, koordinasyon, düzenleme, izleme ve denetim aktiviteleri yürütülecektir.

    H1.10- EİE kuruluş kanunu dışındaki mevzuattan kaynaklanan veya Bakanlık tarafından verilen görevlere yönelik çalışmalar sürdürülecektir.

    H2.1- Plan dönemi boyunca ulusal bazda Enerji Verimliliği Kanunu kapsamına giren endüstriyel işletmeler ve binalar için enerji yöneticisi ve etüt-proje eğitimi; uluslararası bazda da bölge ülkelerinden gelen kursiyerler için enerji yöneticisi eğitimi sürdürülecektir.

    H2.2- Plan dönemi boyunca üniversiteler ve meslek odaları, eğitim yapabilmeleri ve enerji verimliliği danışmanlık şirketlerini (EVD)yetkilendirebilmeleri; EVD şirketleri ise eğitim, etüt ve verimlilik artırıcı proje yapabilmeleri için yetkilendirilecek; uygulamaları izlenecek ve denetlenecektir.

    H2.3- Plan dönemi boyunca Enerji Verimliliği Kanunu kapsamına giren endüstriyel işletmelere, verimlilik artırıcı proje (VAP) ve gönüllü anlaşma destekleri ödenek imkânları çerçevesinde sağlanacaktır.

    H2.4- Plan dönemi boyunca Enerji Verimliliği Kanunu kapsamına giren ülke genelindeki uygulamalar izlenecek ve değerlendirilecek; istatistik ve envanter çalışmaları yapılacak, projeksiyonlar ve önlem önerileri geliştirilecek, toplum bilincini geliştirici tanıtım ve bilinçlendirme etkinlikleri gerçekleştirilecektir.

    H2.5- Plan dönemi boyunca enerjinin ve enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanılmasına yönelik olarak ele alınacak AR-GE projelerinin, uluslararası projelerin ve örnek uygulamaların tanımlama, planlama, koordinasyon, düzenleme, izleme ve denetim aktiviteleri yürütülecektir.

    H3.1- 2010 yılı sonuna kadar Ulusal Enerji Bilgi Yönetim Merkezi (UEBYM) kurulacak ve plan dönemi boyunca işletilecektir.

    H3.2- Üniversitelerin, araştırma kuruluşlarının ve sanayi sektörünün katılımıyla 2009 yılı sonuna kadar enerji alanında yurt genelindeki Ar-Ge projelerini yönlendirecek bir “Kritik Teknoloji Planı” hazırlanacak ve bu plan kapsamındaki uygulamalar plan dönemi boyunca izlenecektir.

    H4.1- Plan dönemi boyunca İdare’nin genişleyen görev ve sorumluluklarının gerektirdiği nitelikli ve nicelikli personelin temini için teknik personel başta olmak üzere kurum çalışanlarının tamamının sürekli gelişimine, özlük haklarının ve sosyal imkânlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

    H4.2- Plan dönemi boyunca çalışma ortamının fiziksel koşulları, ergonomik ve etkin çalışmaya olanak verecek şekilde iyileştirilecek; Kurum içi işlem ve süreçlerin yeni teknolojiye uygun araçlarla yürütülebilmesine yönelik olarak gerekli teknolojik donanım ve yazılım temin edilecektir.

    H4.3- 2009 yılı içinde İdarenin genişleyen ve değişen görev ve sorumlulukları düşünülerek yeniden örgütlenmesi ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanacak; plan dönemi boyunca gereksinimler doğrultusunda mevzuat düzenleme çalışmaları yapılacaktır.

    H4.4- Plan dönemi boyunca performans esaslı bütçeleme ilke ve esasları doğrultusunda idari ve teknik konularda çalışmalar yürütülecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

      Henüz eklenmemiş
  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Performans Programları
    Henüz eklenmemiş
Faaliyet Raporları
    Henüz eklenmemiş

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]