2018-2022 dönemi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • osyal politikalar bütüncül bir ekonomik ve sosyal gelişme stratejisinin en vazgeçilmez parçasıdır; ortaya çıkardığı sonuçlar ve maliyetleri itibarıyla sadece risk altındaki bireyleri ve grupları değil, tüm toplumu etkilemektedir. Sosyal politika çalışmalarının amacı, sosyal politika araçlarının sosyoekonomik sorunların çözümünde ya da ortaya çıkardıkları sonuçların hafifletilmesinde oynayabileceği rol üzerine politika üretmek, yeni araçların tanımlanmasına ve uygulanmasına katkıda bulunmaktır.

    633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığımızın kurulmasıyla, ülkemizde sosyal politika uygulamaları kurumsal bir kimlik kazanmıştır. Hükümetimizin temel politikalarından birisi olan ‘sosyal devlet’ ilkesi hayata geçirilmiş, medeniyet birikimimizin vazgeçilmezi olan yardımlaşma ve dayanışma kültürümüz kamu idaresinin güvencesi altına alınmıştır. Bakanlığımızın kurulmasıyla birlikte, hizmetler tek çatı altında toplanmış, planlamada, koordinasyonda, denetimde ve verimlilikte yeni bir sürece girilmiştir. Bakanlığımız bu süreç içerisinde zamanın ruhunu yakalayarak; değişimi yönetmeyi, sosyal riskleri önleyici politikalar geliştirmeyi ve uygulamayı hedeflemiş ve bunu büyük ölçüde başarmıştır.

    Bakanlığımız ulusal ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklere uygun olarak; Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan tüm aileler ve yurt dışında yaşayan soydaşlarımız ve vatandaşlarımız da dâhil olmak üzere, aile ve topluma yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet sunmaktadır. Sosyal politika ve stratejilerimizin merkezinde, her gün artan risklere karşı aile kurumunun gücünü korumak yer almaktadır. Bakanlığımız, güçlü teşkilat yapısıyla ihtiyaç duyan her ailenin, her ferdin çağrısına cevap verecek bir sisteme kavuşmuştur. Aile ve bireyler ihtiyaçlarına uygun çözüm seçenekleri ile tanışmıştır.

    Bakanlığımız çocuklar, engelliler, yaşlılar, kadınlar, şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınları gibi sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere tüm vatandaşlar arasında eşitsizliklerin giderildiği, her türlü ihmal ve istismarın önlendiği, yoksulluk ve yoksunluklardan kaynaklanan sorunların asgariye indirildiği bir toplum oluşturmak üzere politikalar üretmektedir. Bu sayede vatandaşlarımızın dezavantajlı konuma gelmeden ekonomik, toplumsal ve kültürel sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır. 2018-2022 Stratejik Plan döneminde de çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecektir.

    2018-2022 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Stratejik Planı çalışmalarında Bakanlığımız tarafından sunulan hizmetlerin hassasiyeti ve önemi göz önünde bulundurulmuş, dünyada meydana gelen sosyoekonomik ve demografik gelişmeler, değişen sosyal politika anlayışı, sosyal hizmet ve yardım alanında ortaya çıkan yeni ihtiyaç grupları da dikkate alınarak bu gelişmelere uygun ve ileriye dönük sorunların tespiti ve bunları önlemeye yönelik amaç ve hedeflerin belirlenmesine azami derecede dikkat edilmiştir.

    Bu anlayışla hazırlanan Bakanlığımız 2018-2022 Stratejik Planı, başta üst yönetim ve stratejik plan çalışma ekibi olmak üzere tüm mesai arkadaşlarımın geniş katılımı ve özverili çalışmalarıyla tamamlanmıştır. Planın hazırlanmasında emeği geçen tüm personeli kutlar, planın etkili bir şekilde uygulanmasını ve ülkemizin refahına katkıda bulunmasını temenni ederim.

    Dr. Fatma Betül SAYAN KAYA
    Bakan

  • A1- Ailenin korunması ve güçlendirilmesi

    A2- Koruyucu ve önleyici hizmetlerin nitelik ve niceliğinin geliştirilmesi, fırsat eşitliğinin sağlanması

    A3- Bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin güçlendirilmesi

    A4- Sosyal yardım ve sosyal hizmet sistemlerinin geliştirilmesi

    A5- Hizmet kalitesi ve kapasitesinin artırılması

  • H1.1- Aileye yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerini etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak

    H1.2- Aile yapısını olumsuz etkileyen kötü alışkanlıklar ve bağımlılıkların aile üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkı sağlamak

    H1.3- Göç, afet ve acil durumlarda bireylere ve ailelere yönelik psikososyal destek hizmetlerini koordineli ve etkili bir şekilde sunmak

    H2.1- Ailelerin sorunlarını arz odaklı olarak yerinde tespit etmek

    H2.2- Çocukların korunmaya ve bakıma muhtaç hale gelmeden aile ortamında yetiştirilmelerini sağlamak

    H2.3- Özel politika gerektiren birey ve grupların güçlendirilerek ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını artırmak

    H2.4- Kadına yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek ve kadının toplumdaki konumunu güçlendirmek

    H2.5- Bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik şartları sebebiyle özel ihtiyacı olan kişilerin kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırıcı tedbirler almak

    H3.1- Engelli, yaşlı ve çocuklara yönelik ihtisaslaşmış bakım hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak

    H3.2- Aile odaklı bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak

    H4.1- Sosyal hizmet ve sosyal yardımları bütüncül, çok paydaşlı ve katılımcı bir yaklaşımla geliştirmek ve uygulamayı gözetmek

    H4.2- Sosyal yardımlar ile yoksulluğu ve yoksulluğun etkilerini azaltmak

    H4.3- Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın sosyal hizmetlere erişimini artırmak

    H5.1- Bakanlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak, kalite ve memnuniyeti artırmak

    H5.2- İnsan kaynaklarının mesleki yetkinliğini geliştirmek

    H5.3- İnsan kaynakları yönetim modeli geliştirip uygulamak

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]