2008-2012 dönemi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren bütün dünyada sosyal yapıyı etkileyen ekonomik, toplumsal ve kurumsal değişim ülkemizde ve kamu yönetiminde de yansımasını bulmuştur. Bu çerçevede kamu yönetiminde yeniden yapılandırma çalışmaları başlatılmış ve yapılan yasal düzenlemelerle kamu kurumlarının yönetimi, bütçelemesi ve hizmet sunumu stratejik düşünme, sonuç odaklı ve performansa dayalı olma gibi yeni yaklaşımlara dayandırılmıştır.

    Bu yeni yaklaşımlar kamu kurumlarının görev ve yetkileri ile yönetim anlayışlarına önemli yenilikler getirmiş bulunmaktadır. Başta 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve buna dayalı ikincil mevzuat düzenlemeleri gereğince kamu kurumlarının stratejik plan hazırlamaları ve plana uygun olarak yönetilmeleri zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da iş odaklı yönetim anlayışından ziyade süreç odaklı yönetim anlayışını gerekli kılmaktadır.

    Tüm kamu kurumları nezdinde hayat bulan bu yeni yaklaşım kapsamında yapılan çalışmaların ülkemizin gelişimine olacak yansımaları yadsınamaz bir gerçektir. Zira kamu kurumlarının daha kaliteli hizmet sunumu ve kaynakların etkin kullanımı bu hizmetlerden yararlananların mutluluğu anlamına gelmektedir.

    Kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamdaki konumlarını güçlendirmek hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 1990 yılında kurulmuş olan ve 2004 yılında Teşkilat Kanunu ile yeniden yapılandırılan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, üstlendiği misyonunun bilinciyle; değişen ülke ve dünya koşullarına uyum sağlayabilmek, kaynaklarını en etkili şekilde kullanabilmek ve ülkemiz kadınlarının hak, fırsat ve imkânlardan en üst seviyede yararlanmalarını sağlamak amacıyla 2008-2012 dönemini kapsayan Stratejik Planını hazırlamıştır. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün 2008-2012 dönemini kapsayan stratejik planının hazırlanmasında emeği geçenlere ve katkılarından dolayı diğer kamu kurumlarına teşekkür eder, planın başarı ile uygulanmasını dilerim.

    Nimet ÇUBUKÇU

    Devlet Bakanı

  • A1- Kadının satatüsünü güçlendirmeye yönelik sosyal politikalar geliştirmek

    A2- Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana plan ve programlara yerleştirilmesi için tarafların bilinç düzeyini yükseltmek

    A3- Kadına yönelik şiddetle mücadele etmek

  • H1.1- 2008 yılı sonuna kadar kadının temel sorun alanlarına ilişkin ulusal eylem planı hazırlanacak ve yaygınlaştırılacaktır.

    H1.2- 2012 yılına kadar kadının ekonomik hayata katılımının artırılması konusunda bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H1.3- 2012 yılına kadar kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde eğitimden yararlanmaları konusunda bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H1.4- 2012 yılına kadar kadınların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H1.5- 2012 yılına kadar siyasete ve karar alma mekanizmalarına kadınların katılımının artırılması için bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H1.6- 2008 yılı sonuna kadar CEDAW ülke raporu tüm toplumsal tarafların katılımıyla hazırlanacak ve yaygınlaştırılacaktır.

    H2.1- 2012 yılına kadar kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H2.2- 2012 yılına kadar medyanın cinsiyetçi söylemine karşı vatandaşların özellikle de gençlerin medya mesajları karşısında daha mesafeli ve donanımlı olmaları için bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H2.3- 2012 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin kamu plan ve programlarına yansıtılması için karar vericilerin, uzmanların, politika yapıcıların ve sivil toplum kuruluşlarının bilinç düzeyi yükseltilecektir.

    H3.1- 2012 yılına kadar ilgili yasal düzenlemelerin uygulanması izlenecek ve ihtiyaç duyulduğu taktirde mevzuat güçlendirilecektir.

    H3.2- 2012 yılına kadar kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık ve duyarlılık artırılacaktır.

    H3.3- 2012 yılına kadar kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede tüm paydaşların kapasiteleri güçlendirilecektir.

    H4.1- 2012 yılına kadar Genel Müdürlüğün tanınırlığı artırılacaktır.

    H4.2- 2012 yılına kadar kurum çalışanlarının bilgi ve beceri düzeyleri artırılacaktır.

    H4.3- 2012 yılına kadar kurumun yönetim bilgi sisteminden yararlanma kapasitesi artırılacaktır.

    H4.4- 2012 yılına kadar dokümantasyon merkezi kurulacaktır.

    H4.5- 2012 yılına kadar kurum kütüphanesi güçlendirilecektir.

    H4.6- 2012 yılına kadar görsel ve basılı yayınların hazırlanması ve/veya hazırlatılmasına ilişkin standartlar oluşturulacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]