2009-2013 dönemi Gelir İdaresi Başkanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Son yıllarda ekonomimizde sağlanan makroekonomik istikrarın ve kamu maliyesinde kaydedilen olumlu gelişmelerin sürekli hale gelebilmesinin yolu yapısal reformların uygulanması ve sürdürülmesidir. Ülkemizdeki en önemli reformlardan birisi de hesap verilebilirlik saydamlık ve etkililik ilkelerine bağlılığı artıran 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun kabul edilmesi olmuştur.

     

    Bu çerçevede Gelir İdaresi Başkanlığının orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini ve bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren 2009-2013 dönemi Stratejik Planı hazırlanmıştır.

     

    Stratejik yönetim anlayışı ile bir idarenin “neredeyiz, nerede olmak istiyoruz, gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz, başarımızı nasıl takip eder ve değerlendiririz” sorularının yanıtlarını veriyoruz. Bu sayede Gelir İdaresi Başkanlığının faaliyetlerini belirli bir plan dâhilinde yerine getirmesini, kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılmasını, orta/uzun vadeli kararlar alırken daha doğru sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz.

     

    Stratejik planlama anlayışı çerçevesinde misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerle uyumlu olarak gerçekleştirilen kaynak dağıtımının performans programlarının uygulanması ve sonuçlarının performans göstergeleriyle izlenmesi yoluyla siyasi idarece takibi planlanmaktadır. Kuşkusuz, bu sayede mali yönetimde disiplin, etkinlik ve saydamlığı sağlamak mümkün olacaktır.

     

    2009-2013 dönemi Stratejik Planı ile, katılımcılık, hesap verebilirlik, saydamlık, vatandaş/müşteri odaklılık, toplam kalite yaklaşımı ilkeleri ve bilgiye dayalı yönetim anlayışı içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığının önümüzdeki döneme yönelik planlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Böylece vergi bilincini güçlendiriyor, giderlerin finansmanına kamuoyunun gönüllü olarak katılımı sağlamayı amaçlıyoruz.

     

    Bu çerçevede hazırlanan ve uluslararası standartlara uygun daha etkin bir yönetim sisteminin oluşturulması ve geleceğe yönelik amaçlara ulaşılması bakımından önemli bir yol haritası olan Gelir İdaresi Başkanlığı 2009–2013 dönemi Stratejik Planı’nın ülkemiz açısından hayırlı olması temennisiyle, bu titiz çalışmada yoğun emeği bulunan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

     

     

     

    Kemal UNAKITAN

    Maliye Bakanı

     

  • A1- Vergiye gönüllü uyumu artırmak

     

    A2- Her türlü ekonomik aktiviteyi geliştirmek, kavramak, gözetmek

     

    A3-  Hizmet kalitesini iyileştirmek

     

    A4- Küresel boyutta katılımcı ve üretken bir kuruluş haline gelmek

     

  • H1.1- Mükelleflere verilen hizmet kalitesini sürekli iyileştirmek ve yeni hizmet seçenekleri geliştirmek

     

    H1.2- Mükellef işlemlerini basitleştirmek ve standartlaştırmak

     

    H1.3- Toplumun tüm kesimlerinde vergi bilincini artırmak

     

    H2.1- Kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü ölçerek sektörel dağılımlarını, sebeplerini tespit etmek

     

    H2.2- Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için gerekli tedbirleri almak ve mücadele yöntemleri geliştirmek

     

    H2.3- Vergi ve diğer mali yükümlülüklerin zamanında ödenmesini sağlamak amacıyla etkin bir cebri tahsilat sistemi oluşturmak

     

    H2.4- Ekonomiyi izlemek ve analiz etmek

     

    H3.1- İnsan kaynaklarını geliştirmek üzere insan kaynakları yönetim sistemi oluşturmak

     

    H3.2- Stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde, organizasyon yapısını ve iş süreçlerini sürekli geliştirmek

     

    H3.3- Bilgi teknolojisi sistemlerini ve uygulamalarını geliştirerek kurumun etkinlik ve verimliliğini artırmak

     

    H3.4- Hizmetlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için fiziki imkânları geliştirmek

     

    H3.5- Mükellef hizmetleri yönetimini çağın gerekleri doğrultusunda modern, dinamik ve organize bir yapı haline getirmek

     

    H4.1- Gelir İdaresi Başkanlığını Avrupa Mükemmellik Modeli çerçevesinde örnek bir kuruluş haline getirmek ve Avrupa Kalite Ödülü’ne aday olmak

     

    H4.2- Uluslararası iletişim, paylaşım ve etkileşimi geliştirmek, diğer ülke gelir idareleriyle işbirliğini artırmak

     

     

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]