2008-2012 dönemi Mersin Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Stratejik planlama; gerçekte tüm kurumlarda olduğu gibi, üniversitelerin de gelecekte kendilerini görmek istedikleri noktaya taşımalarına olanak sağlayan dönüşüm ve gelişim planlarıdır.

    Yükseköğretim Kurulu tarafından ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari hizmetlerinin kalite düzeylerinin iyileştirilmesi ve Bologna Süreci kapsamında kalite güvencesi konusunda ülkeler arası işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar, Yükseköğretim Kurumları’nda Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği ile başlatılmıştır.

    Kuruluşların öz değerlendirmelerini yaparak hedeflerini koyduktan sonra, bu hedeflere ulaşmayı mümkün kılacak stratejiler belirlemelerini, ayrıca ölçülebilir kriterler geliştirerek değişimleri izleme ve değerlendirme sürecini ifade eden katılımcı, esnek bir yönetim yaklaşımı olan stratejik plan, sadece bütçeden kaynak tahsisine yönelik bir unsur olmayıp, üniversitemizin evrensel eğitim ve öğretim ilkeleri doğrultusunda çağdaş toplumun ihtiyaç duyduğu insan gücünü hazırlayabilmesi, ülkemiz üniversiteleri arasında ön sıralarda yer alabilmesi ve belirli alanlarda uluslararası düzeyde eşdeğer duruma gelmesi için gereksinim duyduğu bir araç olarak değerlendirilmelidir.

    Hazırlanan stratejik plan, Mersin Üniversitesi’nin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans göstergelerini, hedeflere ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içermektedir.

    Geleceğimizi görmek istediğimiz düzeye taşımak için bir yol haritası olan stratejik plan Üniversitemizin vizyonu olan, “Bilimin ışığında, vereceği eğitim-öğretim ve yapacağı bilimsel araştırmalar ile Ülkemizin teknolojik, ekonomik ve sosyal alanda çağdaş uygarlık düzeyine çıkmasına katkıda bulunmak.” hedefimize ulaşabilmemiz için büyük önem taşımaktadır.

    Bu planın başarıyla uygulanmasında tüm akademik, idari birimlerimiz ile çalışanlarımıza büyük görevler düşmekte olup planın hazırlanmasında emeği geçenlere ve planın uygulanması sürecinde katkı sağlayacak herkese teşekkür ederim.

    Prof. Dr. K. Suha AYDIN
    Mersin Üniversitesi Rektörü

  • A1- Eğitim ve Öğretim Niteliği ve Alt Yapısının Geliştirilmesi.

     

    A2- Üniversitemiz Gelirlerinin Arttırılması, Çeşitlendirilmesi ve Kaynak Kullanım Etkinliğinin Sağlanması.

     

    A3- Üniversitemiz Yerleşkelerinin Fiziki Altyapılarının Geliştirilmesi ve Etkin Kullanımının Sağlanması.

     

    A4- Ulusal ve Uluslararası Eğitim, Araştırma ve Diğer Kuruluşlar ile İşbirliğinin Arttırılması.

     

    A5- İnsan Kaynaklarının Nicelik ve Nitelik Olarak Etkinliğini ve Çalışanların Kurum İçi Memnuniyetini Yükselterek Motivasyonlarını Arttırmak.

     

    A6- Mezunlarımızın ve Öğrencilerimizin Kurum Aidiyet Duygusunun Geliştirilmesi.

     

    A7- Ülkemizin ve Dünyanın Değişen Şartlarını Dikkate Alarak, Araştırma Kalitesini Arttırmak Suretiyle, Bölgesel, Ulusal ve Uluslararası Sorunların Çözümüne Bilgi ve Teknolojik Katkı Sağlamak.

  • H1.1- Önlisans, lisans ve lisansüstü programları ve ders içerikleri bilimsel gelişmeler ışığında güncelleştirilerek ders tanımları 2012 yılı sonuna kadar uluslararası standartlara uygun hale getirilecektir.

    H1.2- Üniversitemizde eğitim-öğretim faaliyeti olan her anabilim dalı, doktora programı açabilecek düzeye ulaştırılacak, toplumun ve sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikte işgücü ve girişimci yetiştirme çabaları 2012 yılı sonuna kadar arttırılacaktır.

    H1.3- Eğitim-öğretimle ilgili altyapıyı güçlendirmek için 2007 itibariyle 19.691 m2 olan mevcut derslik alanları 2012 yılı sonuna kadar %40 arttırılacaktır.

    H1.4- Eğitim-öğretimle ilgili altyapıyı güçlendirmek için 2007 itibariyle 14.731 m2 olan mevcut uygulama alanları 2012 yılı sonuna kadar %40 arttırılacaktır.

    H1.5- Öğrenci uygulama alanları ve dersliklerin en az %80’i 2012 yılı sonuna kadar çağdaş eğitimin gerektirdiği eğitim-öğretim teknolojileri standartlarına kavuşturulacaktır.

    H1.6- Sağlık alanında eğitim-öğretim veren akademik birimlerimizdeki öğrenci uygulama alanları durumundaki Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (Hastanesi) halen inşaatı devam eden Merkez yerleşkedeki binaları tam donanımlı olarak 2012 yılı sonuna kadar hizmete açılacaktır.

    H1.7- "Üniversite Merkez Kütüphanesini; eğitim-öğretim-araştırmaya yönelik olarak güçlendirmek amacıyla, projesi yapılmış 7.000 m2 toplam kapalı alanı olacak şekilde, içerisinde 100.000 kitap bulunan ve çeşitli veri tabanına abone olan bir yapının 2012 yılına kadar tamamlanacaktır."

    H1.8- Günümüz bilim dünyası ile rekabet edebilecek donanıma sahip merkez laboratuvarı kurularak profesyonel anlamda işletilmesi sağlanacak, tüm araştırıcıların ve sanayinin hizmetine 2012 yılı sonuna kadar sunulacaktır.

    H1.9- Akademik personel sayısının 1440’a, idari personel sayısının 950’ye ulaşacağı varsayımı üzerinden; 2007 yılı itibariyle 13.587 m2 olan akademik personel ofis alanı ve 8.145 m2 olan idari personel ofis alanın 2012 yılı sonuna kadar toplam 23.440 m2’ye ulaştırılması hedeflenmektedir.

    H1.10- Üniversitemizin tanıtımının yapılması ve Üniversitemizi tercih eden öğrencilerin niteliğinin arttırılmasının sağlanması amacıyla yılda en az 3 kez eğitim-öğretim fuarına katılım yapılması hedeflenmektedir.

    H2.1- Üniversite Bütçesine genel bütçeden sağlanacak katkının arttırılabilmesi amacıyla ilgili kuruluşlar nezdinde temasların yoğunlaştırılarak; Üniversitemiz Bütçesine Genel Bütçeden sağlanan katkıya her yıl en az %15 oranında artış sağlanması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

    H2.2- İkinci öğretimde mevcut öğrenci sayısının 2012 yılı sonuna kadar arttırılarak toplam öğrenci sayısının %30’una çıkarılması sağlanacaktır.

    H2.3- Yılda 2.000 öğrenci kapasitesi olan uzaktan eğitim programının yaygınlaştırılması ve kontenjanın 2012 yılının sonuna kadar tamamen kullanılmasının sağlanması konusunda tanıtım çalışmaları yapılacaktır.

    H2.4- 2007-2008 eğitim-öğretim yılında toplam 120 olan özel statülü ve yabancı uyruklu öğrenci sayısının, 2012 yılı sonunda, özel statülü öğrenci sayısının 250’ye ulaştırılması ve yüksek lisans/doktora programlarına yabancı uyruklu öğrenci alımı ile özel statülü ve yabancı uyruklu öğrenci sayısının 500’ü bulması hedeflenmektedir.

    H2.5- Döner Sermaye çerçevesinde gerekli akreditasyon/sertifikasyon belgelerinin alınarak, ileri teknolojinin kullanıldığı test ve analiz yapan aboratuvarların kurularak döner sermaye gelirlerinde her yıl %10 oranında artış sağlanacaktır.

    H2.6- Öğretim elemanlarınca kamu ve özel sektör kuruluşlarına verilen hizmet içi eğitim ve danışmanlık hizmetleri, birimlerce gerçekleştirilen proje üretimi ve sertifika programlarının çeşitlendirilerek çoğaltılması sağlanacaktır.

    H2.7- Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve 2008-2012 plan döneminde üniversiteye devredilecek alanlardaki işletmelerden, kiralama ve kurulacak işletmeler yoluyla gelir elde edilmesi yoluna gidilecektir.

    H2.8- Üniversitemizde mevcut kreş, spor tesisleri ve sosyal tesislerinin sayısı ile etkinliği ve hizmet kalitesi arttırılarak, belirlenmiş zamanlarda bölge halkının kullanımına açılarak daha fazla gelir elde edilecektir.

    H2.9- Üniversiteye destek sağlayan vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşlarından sağlanan kaynakların artırılması sağlanacaktır.

    H2.10- Üniversite dışı kaynaklardan alınan toplam araştırma projesi bütçesi 2012 yılına kadar en az iki katına çıkarılacaktır. Bu nedenle yurtiçi (DPT, TÜBİTAK, kamu ve özel kurumlar vb.) ve özellikle yurtdışı araştırma fonlarından kaynak sağlanacaktır.

    H3.1- Yerleşkeler ve diğer birimlerin yollarının ve kaldırımlarının yapılması, yağmur suyu drenajı, aydınlatma, trafik işaretleri, bisiklet yolları ve park yerlerinin yapılması,otopark alanlarının genişletilmesi ve bedensel engellilerin kullanımına elverişli hale getirilmesi 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.

    H3.2- Üniversitemizin enerji ihtiyacının alternatif enerji kaynaklarından karşılanması için gereken planlama 2012 yılı sonuna kadar yapılacaktır.

    H3.3- Teknik bakım ve onarım atölyeleri 2012 yılı sonuna kadar yapılacaktır.

    H3.4- Üniversiteye ait tüm birimlerin internet altyapısı ile birbirine bağlanması, kablosuz internet kullanım olanağının üniversitenin tüm birimlerinde oluşturularak verimli bir biçimde çalışması 2012 yılı sonuna kadar sağlanacaktır.

    H3.5- Üniversitemiz tüm birimlerine ait girişlerde elektronik tanıtım kartlı geçiş sistemi, sabit detektör sistemi ve kameralı sistemin kurularak fiziki ve teknik önlemlerle güvenlik altyapısı 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.

    H3.6- 2007 yılı itibariyle 49.786 m2 olan spor alanının %50, 45.214 m2 olan rekreasyon alanlarının %50 arttırılması ve 3.500 m2 ek yemekhane alanı ve 2.500 m2’de ek kantin-kafeterya alanının 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

    H3.7- Programları açık ancak binası olmayan birimlerin fiziki yapıya kavuşma oranı 2012 yılı sonuna kadar %50 arttırılacaktır.

    H4.1- Ulusal ve uluslararası eğitim kurumları ile işbirliği yapılarak öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları geliştirilerek, 2012 yılı sonunda eğişimden faydalanan öğrenci sayısının yılda 1000, öğretim elemanı sayısının yılda 100’e, ikili anlaşma sayısının ise 75’e çıkarılması edeflenmektedir.

    H4.2- Ön lisans, lisans ve yüksek lisans/doktora ders programlarının sanayi sektörü temsilcileri ile birlikte ihtiyaçlar ölçüsünde güncellenmesi ve ihtiyaç duyulan programlarda 2012 yılında toplam uygulama ders saatinin %25’inin yerinde uygulanarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

    H4.3- Bölümlerin ve firmaların birbirlerini daha iyi tanıyacağı “Proje Pazarları” yılda bir kez düzenlenecektir.

    H4.4- Tanıtım, iş birliği ve iletişime yönelik tüm işlevlerin yerine getirilmesi amacıyla üniversite birimlerinin geçmişte ve halen ilişkide oldukları ve/veya işbirliği yaptıkları kuruluşlara ait bilgiler 2012 yılına kadar web tabanlı bir veritabanında toplanacaktır.

    H4.5- Ulusal ve uluslararası akreditasyona yönelik faaliyetlerde bulunularak, 2012 yılı sonuna kadar en az 3 bölümün akredite olması sağlanacaktır.

    H4.6- Üniversitemiz uluslararası kuruluşlardan EUA’ya üyedir. 2012 yılı sonuna kadar en az 2 uluslararası kuruluşa daha üye olunması hedeflenmektedir.

    H4.7- Her yıl en az bir üniversite ile ortak sosyal, sportif ve/veya kültürel etkinlik düzenlenecektir.

    H4.8- Üniversitemiz mezun öğrencileri ile ilgili sektörleri 2 yılda en az bir kez bir araya getirilmesini sağlayacak çeşitli etkinlikler (çalıştay, seminer, konferans vb.)düzenlenecektir.

    H5.1- Personelin bilgi teknolojisi kullanım becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak yılda 1 kez hizmet içi eğitim programları düzenlenecektir.

    H5.2- Öğretim elemanlarının eğitim ve öğretim becerilerini destekleyici hizmet içi eğitim programları düzenlenecektir.

    H5.3- Öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası toplantılara, yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve araştırma programlarına katılımlarının desteklenerek motivasyonlarının arttırılması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

    H5.4- İdari personelin kariyer olanaklarının geliştirilmesi, görevde yükselme sınavları gibi idari personelin motivasyonunun arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

    H5.5- "Döner sermaye ve/veya II. öğretim gelirlerinden, çalışan personelin tamamının 2012 yılı sonuna kadar yararlanmasının sağlanması suretiyle personel memnuniyeti arttırılacaktır."

    H5.6- Mersin Üniversitesi personelinin kurum kimliğinden memnuniyet oranı 2012 yılı sonuna kadar en az %80 seviyesine ulaştırılacaktır.

    H5.7- Rektörlük birimleri ve akademik birimlerdeki tüm farklı idari görevler için iş analizleri ve ölçümleri yapılması, bu ölçümlere göre oluşturulan görev tanımları ve iş gerekleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan idari norm kadro sayılarının belirlenmesi gibi çalışmalar yapılacaktır.

    H6.1- Üniversite genelinde her türlü öğrenci dilek ve şikâyetlerinin düzenli ve sürekli olarak toplandığı ve değerlendirildiği bir sistem oluşturulacaktır.

    H6.2- Öğrencilerin, mezunların, akademik ve idari personelin birlikte katılımını sağlayacak sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin düzenlenmesi, bu tür etkinliklerin özendirilmesi ve desteklenmesi için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

    H6.3- Öğrencilerin geleceğe yönelik kariyerleri konusunda onlara rehberlik edecek, staj yapma vb. konularında yardımcı olmak üzere çeşitli seminer, panel ve konferanslar düzenlenecektir.

    H6.4- Mezunlarımıza ait tüm bilgilerin yer alacağı bir veri tabanı oluşturulması ve bu veri tabanına tüm mezunların erişiminin sağlanması 2011 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.

    H6.5- Öğrenci topluluklarının faaliyetlerinin desteklenmesi ve fiziksel çalışma ortamlarının iyileştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

    H6.6- Öğrenci Konseyi’nin daha etkin çalışabilmesi için, gereken mekân ve sekreterya oluşturulacak; öğrencilerin Üniversitemiz birimlerinin karar alma sürecine daha etkin katılımları sağlanacaktır.

    H6.7- Öğrencilere sunulan eğitim-öğretim ve sosyal hizmetlerin iyileştirilmesi ve memnuniyet düzeyinin 2012 yılı sonuna kadar en az %70 oranına ulaşması sağlanacaktır.

    H7.1- Bölgenin sağlık, sosyal, çevre ve ekonomik sorunlarının çözümüne ve taleplerinin karşılanmasına yönelik 2007 yılı itibariyle 40 olan bilimsel proje sayısının 2012 yılı sonunda birikimli olarak 100’e ulaşması hedeflenmektedir.

    H7.2- Üniversite-sanayi işbirliği ile oluşturulacak projeler teşvik edilecek, elde edilen bilginin uygulamaya geçirilerek ekonomiye kazandırılması sağlanacaktır.

    H7.3- Üniversitemiz bilimsel araştırma projeleri değerlendirilerek, Kalkınma Planlarında yer alan hedeflere ulaşılmasını sağlayacak projelerin desteklenmesine öncelik verilecektir. Öz gelirlerimizden desteklenecek Bilimsel Araştırma Projelerin her yıl %30’unun Kalkınma Planlarında yer alan hedeflere yönelik olması hedeflenmektedir.

    H7.4- Üniversitemizde araştırma potansiyelinin arttırılabilmesi için, Üniversite dışı kaynaklardan elde edilen araştırma projesi finansmanının her yıl %10 düzeyinde arttırılması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

    H7.5- Yapılan bilimsel çalışmaların teknolojik uygulanabilirliğinin göstergesi alınacak patent sayısıdır. Bu bağlamda, Üniversitemiz öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalar sonucunda ürettikleri bilgi ve ürünün korunması için Üniversitemiz bünyesinde bir patent ofisinin 2011 yılı sonuna kadar oluşturulması sağlanacak ve Üniversitemizde yapılan çalışmaların özgün ve uygulanabilir sonuçlar elde etmesi amacıyla 2011 yılından itibaren her yıl 5 adet patent başvurusu desteklenecektir.

    H7.6- Çevre bilincini geliştirmeye yönelik yılda en az bir kez proje yarışması düzenlenecektir.

    H7.7- Proje oluşturma süreçleri ve bilimsel etik konularında yılda en az iki kez hizmet içi eğitim, seminer, panel ve konferanslar düzenlenecektir.

    H7.8- Son beş yıl (2002-2006) için öğretim üyesi başına ortalama 0,60 olan SCI, SSCI veAHCI indekslerine giren Mersin Üniversitesi adresli bilimsel yayın sayısı oranı, 2012 yılı sonuna kadar 0,8’e çıkarılacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]