2009-2013 dönemi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Enerji, kuşkusuz ülkelerin toplumsal gelişimlerinin sürükleyici unsurlarının başında gelmektedir. Günümüzde de gelişme ve güçlenmede en stratejik unsur konumundadır. Dolayısıyla, toplumun gereksinim duyduğu enerjinin belli bir plan dâhilinde kesintisiz, temiz ve ucuz yollardan temin edilmesi önem arz etmektedir.

    Gerek dünyada gerekse ülkemizde enerji tüketiminde petrol en büyük paya sahiptir. Petrolün gelecek otuz yıllık süreçte de bu hâkimiyetini koruyacağı açıktır. Ülkemizdeki kanıtlanmış petrol rezervlerinin sınırlı olmasının sonucu olarak ithalat bağımlılığımızın her geçen gün artması ve günümüzde petrol fiyatlarının artması, petrolü ülkemiz açısından daha da stratejik konuma getirmektedir. Bu bağlamda, ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine, etkin ve olumlu katkıda bulunmamız, ancak enerji arz güvenliği, rekabete dayalı enerji sistemleri ve çevrenin korunmasını hedef alan doğru enerji politikaları ile mümkün olabilecektir.

    Hükümetimiz döneminde küresel koşullar dikkate alınmak suretiyle kısa, orta ve uzun dönemli ulusal makroekonomik planlarla, küresel enerji politikaları doğrultusunda genel enerji kaynaklarına ilişkin politikalara ağırlık verilmiştir.

    Bu politikalar kapsamında; kendi yerel enerji kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılmasını esas alacak ve ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak mekanizmaların temel alındığı çok sayıda yasa çıkarılmıştır. Enerji sektörü ile ilgili olarak yaptığımız ve reform niteliğinde önem taşıyan bazı düzenlemelere kısaca değinerek bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.

    Bu düzenlemeleri sırasıyla,

    • Elektrik Piyasası Kanunu,
    • Doğal Gaz Piyasası Kanunu,
    • Petrol Piyasası Kanunu,
    • LPG Piyasası Kanunu
    • Enerji Verimliliği Kanunu,
    • Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu
    • Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun

    olarak belirtmek isterim.

    Yine bu düzenlemeler çerçevesinde, son olarak da petrol arama ve üretim faaliyetlerine ilişkin olarak Yeni Türk Petrol Kanunu çıkarılacaktır. Bu kanunun da çıkarılması ile birlikte petrol sektöründeki yeniden yapılanma büyük ölçüde tamamlanmış olacak ve sektör liberal bir yapıya kavuşmuş olacaktır.

    Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte; ülkemizin petrol ve doğal gaz potansiyelinin bilimsel verilerle daha sağlıklı olarak belirleneceğine, stratejik planlar dâhilinde geliştirileceğine, bu kaynakların etkin ve verimli şekilde ülke ekonomisine kazandırılacağına inanıyorum.

    Stratejik planın hazırlanmasında emeği geçen tüm Petrol İşleri Genel Müdürlüğü personeline ve stratejik planlama ekibine teşekkür eder, hazırlanan stratejik planın ülkemiz petrol ve doğal gaz kaynaklarının bir an önce ülkemiz ekonomisine kazandırılmasına katkı sağlamasını dilerim.

     

    Dr. Mehmet Hilmi GÜLER

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

  • A1- Ülkemiz petrol kaynaklarının etkin bir şekilde aranmasını, üretilmesini sağlamak

    A2- Kriz veya olağanüstü durumlarda petrol piyasalarında meydana gelebilecek riskleri en aza indirmek

  • H1.1- 2013 yılı sonuna kadar ülkemizdeki arama-üretim yatırımlarının her yıl % 10, ham petrol üretiminin % 1, doğalgaz üretiminin % 5 artırılması için uygun koşulları sağlamak

    H2.1- 2012 yılı sonuna kadar sektör temsilcilerinin de katılımıyla kamuya herhangi bir yük getirmeden güçlü bir stok teşkilatı oluşturmak

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

      Henüz eklenmemiş
  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

      Henüz eklenmemiş

Performans Programları
    Henüz eklenmemiş
Faaliyet Raporları
    Henüz eklenmemiş

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]