2008-2012 dönemi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında çok önemli görevleri üstlenmiş bir kurumdur. Yaklaşık yarım yüzyıldır kendisine verilen görevleri gerçekleştirdi, ülkemizde bilimsel kapasitenin gelişmesine katkı sağladı ve çok önemli başarılara imza attı.

    2004 yılından itibaren ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmelere paralel olarak, TÜBİTAK bünyesinde başlatılan yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında stratejik yönetim çalışmalarına başlandı. “TÜBİTAK 2008-2012 Stratejik Planı” Kurum içinde yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya olmak üzere iki çevrim gerçekleştirilerek tamamlandı.

    TÜBİTAK 2008-2012 Stratejik Planı, tüm birimlerimizin stratejik planlarının konsolidasyonu olup geniş bir katılımla hazırlandı. Stratejik plan hazırlama süreci önümüzdeki beş yıl içinde gerçekleştireceğimiz tüm faaliyetlerimize yön verecek bir belgenin hazırlamasına katkı yaptı. Ancak daha da önemlisi, Kurum vizyonunun ve stratejik hedeflerin yöneticilerimiz ve çalışanlarımızla belirlenmesi nedeniyle, bunların hayata geçirilmesine de yardımcı oldu. Performans göstergelerinde son üç yıldaki çok olumlu gelişmeler de bunun en önemli kanıtıdır. Bu süreç, sadece planı hazırlama açısından değil, bu yolculukta öğrenilenler, paylaşılanlar açısından da önemli oldu ve olmaya devam ediyor.

    Bu süreçte değerli birikimlerini çalışmalara yansıtan TÜBİTAK Bilim Kurulu üyelerimize, başkan yardımcılarımıza, genel sekreterimize, tüm birimlerimizdeki müdürlerimiz ve yöneticilerimize, özenli çabaları için “Stratejik Yönetim ve Kurumsal Gelişim” birimlerimize ve katkı sağlayan tüm mesai arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunarım. Bundan sonraki aşamalarda da tüm TÜ-BİTAK’lıların ve paydaşlarımızın bu sürece katılımının artarak devam edeceğine ve bu planın hayata geçirilmesi sonucunda, ülkemizin refah ve rekabet düzeyinin yükselmesine daha fazla katkı yapacağımıza inanıyorum.

    Prof. Dr. Nükhet YETİŞ

    Başkan V.

  • A1- Ülke genelinde bilim, teknoloji ve yeniliğe (BTY) ayrılan kamu kaynağının sürekliliğini ve artışını sağlamak.

    A2- Özel kesim Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak.

    A3- Milli olması gereken, riski yüksek araştırmaların, ürün ve teknoloji geliştirme projelerinin gerçekleştirilmesinde öncü rol almak.

    A4- BTY için gerekli insan kaynağının gelişmesini desteklemek.

    A5- BTY alanındaki uluslararası ilişkilerde ulusal stratejik yapılanmayı sağlamak.

    A6- Bilim ve toplum proje desteklerinin sürekliliğini ve artışını sağlamak; bilim iletişimi proje desteklerini başlatmak.

    A7- BTY faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan başarılı örnekleri ve bilim insanlarını takdir etmek ve tanıtılmalarını sağlamak.

    A8- BTY faaliyetlerinin ülke genelinde etkin biçimde gerçekleştirilmesine imkan verecek yasal ve idari altyapının oluşturulmasını sağlamak.

  • H1.1- TÜBİTAK’a ve kamu BTY faaliyetlerine ayrılan kaynağın artmasını sağlamak.

    H1.2- TÜBİTAK Ar-Ge desteklerine olan talebi artırmak ve yaygınlaştırmak.

    H1.3- TÜBİTAK Ar-Ge desteklerini artırmak ve yaygınlaştırmak.

    H1.4- TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen BTY araştırmalarını artırmak.

    H2.1- Özel sektör tarafından gerçekleştirilen GSYARGEH’in Toplam GSYARGEH’e oranının %50’ye çıkmasına destek olmak.

    H2.2- TÜBİTAK tarafından özel sektöre sağlanan desteklere olan talebi artırmak ve talebin yaygınlaşmasını sağlamak.

    H2.3- TÜBİTAK tarafından özel sektöre sağlanan destekleri artırmak.

    H2.4- TÜBİTAK tarafından verilen Ar-Ge ve Ar-Ge kolaylık hizmetlerini artımak.

    H3.1- Savunma ve güvenlik teknolojileri projelerine olan talebi ve destekleri artırmak.

    H3.2- TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen projeleri artırmak.

    H4.1- Araştırmacı sayısının artmasına destek olmak.

    H4.2- TÜBİTAK tarafından bilim insanlarına sağlanan destekleri artırmak.

    H5.1- Türkiye’nin bilimsel alanda uluslararası etkinliğini artırmak.

    H6.1- Bilimin topluma ulaşmasını sağlayacak projeleri desteklemek ve bu konuda ulusal boyutta bilgi birikimi oluşturmak.

    H6.2- Bilimin topluma ulaşmasını sağlayacak yayınlar üretmek ve etkinlikler düzenlemek.

    H6.3- Toplumda bilim okur yazarlığı ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve bu konuda gelişim sağlamak.

    H7.1- BTY alanında başarılı örneklere verilen ödülleri artırmak.

    H7.2- Bilim iletişimi desteklerini başlatmak.

    H8.1- Kamu Ar-Ge Yasası’nın 2008 yılı ilk yarısında görüşülmek üzere TBMM’ye gönderilmesini sağlamak.

    H8.2- Kamu Ar-Ge Yasası’nın yürürlüğe girdiği tarih ile eş zamanlı olarak ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesini sağlamak.

    H8.3- TÜBİTAK idari alt yapısının güçlendirilmesini sağlamak.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]