2012-2016 dönemi Türkiye İstatistik Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, yaşamın her alanını etkileyen büyük bir değişim yaşanmakta, küreselleşme adı verilen bu süreç, ülkelerin sürekli yenilenmesini ve kayıtsız kalamayacağı dönüşümlerin yaşanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda yaşanan değişimler, kamuda etkin, verimli ve şeffaf bir yönetim sistemine sahip olunması gereğini ortaya çıkarmış, bu bağlamda, stratejik yönetim, stratejik planlama, performans yönetimi gibi yeni yönetimsel yaklaşımlar gündeme gelmiştir.

    Ülkemizde de bu gelişmelere paralel olarak kamuda etkinlik ve verimliliğin ön plana çıktığı, performans odaklı, hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlığa dayalı bir yönetim sistemi için çeşitli düzenlemeler yapılmış, kamuda reform olarak adlandırılan ve son yıllarda uygulamaya konulan 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hazırlanmıştır.

    Günümüzde, toplumların mevcut durumlarını görebilmesi, gerçekleşen olaylar hakkında doğru kararlar verebilmesi ve geleceğe ilişkin planlar yapabilmesinde, doğru, güvenilir ve zamanlı istatistikî verilerin önemi büyüktür. Kamuya hizmet desteği sağlayan bilgi aynı zamanda toplumlar için de stratejik bir kaynaktır. Özellikle doğru ve çabuk karar almada gerekli bilgiyi sağlayabilmek, bilgi çağının gereği olan yenileşmeye ve gelişmeye açık olmak, güçlü bir istatistik ve bilgi sistemi altyapısını oluşturmak, ülkemizin bugünü ve geleceği için önem arz etmektedir.

    İşte bu yüzden, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dâhil istatistikî bilgi üretiminde rol alan tüm kuruluşların, istatistik süreçlerinin planlanması, yürütülmesi ve izlenmesindeki önemi gittikçe artmaktadır. 2005 yılında yürürlüğe giren 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu kapsamında yer alan Resmi İstatistik Programı vasıtasıyla daha katılımcı, paylaşımcı ve işbirliğine dayalı planlı bir istatistik üretim süreci yürütülmektedir. Planlama ve karar alma süreçlerinin sağlıklı yürütülebilmesi ve ihtiyaç duyulan verilerin üretilmesi, idari kayıtların ve çeşitli konularda yapılan araştırmaların kalitesiyle doğru orantılıdır. TÜİK üstlendiği bu sorumluluğun bilinciyle hareket etmektedir.

    TÜİK’in, ikincisini hazırladığı ve gelecek dönemde gerçekleştireceği çalışmaları kapsayan “TÜİK Stratejik Plan (2012-2016)” çalışmalarında, emeği geçen tüm personeli kutlar, planın etkili bir şekilde uygulanmasını, izlenmesini ve istatistik sistemine katkıda bulunmasını temenni ederim.

    Cevdet YILMAZ

    Kalkınma Bakanı

  • A1- Uluslararası standartlarda istatistiklerin üretilmesi

    A2- Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve verimliliğin artırılması

    A3- Kurumun işbirliği kapasitesi ve koordinasyon rolünün güçlendirilerek kurumsal etkinliğin artırılması

  • H1.1- Mevcut istatistiklerin güvenilir, karşılaştırılabilir, uyumlu ve tutarlı, veri entegrasyonu sağlanarak üretilmesi

    H1.2- Ulusal ve uluslararası kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verecek çeşitlilikte yeni istatistiklerin üretilmesi

    H1.3- Resmi istatistik üretiminde idari kayıt sistemlerinin geliştirilmesi

    H1.4- Cevaplayıcı yükünün azaltılması

    H1.5- İstatistikî bilgi ve hizmetlerin güncelliği ve zamanlılığının geliştirilmesi

    H1.6- İstatistikî bilgi ve hizmetlerin erişilebilirliği ve kullanılabilirliğinin artırılması

    H2.1- Stratejik yönetim yaklaşımının geliştirilmesi ve bilginin yönetilmesi

    H2.2- İnsan kaynakları yönetiminin geliştirilmesi

    H2.3- Bilişim altyapısının güçlendirilmesi

    H2.4- Fiziki çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mali kaynakların verimli kullanımı

    H3.1- Resmi İstatistik Programı kapsamında paydaş kurumların kalite standartlarına uygun istatistik üretiminde Kurumun rolünün etkinleştirilmesi

    H3.2- Uluslararası kurum ve kuruluşlar ile işbirliğinin artırılması ve etkinleştirilmesi

    H3.3- Toplumda istatistik bilincinin ve kullanımının artırılması, istatistiklere olan güvenin güçlendirilmesi

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]