2011-2016 dönemi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Değerli Mensuplarımız, Öğrencilerimiz, Mezunlarımız ve ODTÜ Dostları,

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi, kuruluşunun 55. yılı olan 2011 yılında ikinci beş yıllık stratejik planını uygulamaya koymaktadır. “ODTÜ Stratejik Planı 2011 – 2016”, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu’nun 28 Haziran 2011 tarihli ortak toplantısında onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

    Üniversitemiz, 2005 – 2010 dönemi Stratejik Planı’na da uygun olarak, lisansüstü eğitim ile araştırma – geliştirme alanlarında büyüme stratejisini başarıyla sürdürmüştür. Araştırma-ağırlıklı üniversite olma vizyonumuzdan kaynaklanan bu strateji, ülkemizin öncelikli gereksinimlerine cevap verirken, Üniversitemize bu alanda rekabet avantajı sağlayan kaynaklarını da kullanıma sokmuştur. Ülkemizde yüksek lisans ve doktora programlarına talebin büyümesi, ulusal-uluslararası araştırma fonlarındaki artış ve sanayinin kuvvetlenen işbirliği talebi bu stratejik yönelimi desteklemiştir. Bu süreçte, lisansüstü eğitim ve araştırma başarısına temel oluşturan nitelikli akademik ve idari kadromuzun, iyi yetişmiş lisans mezunlarımızın ve araştırma altyapımızın daha da geliştirilmesi amaçlanmıştır.

    Üniversitemizin araştırma ve geliştirme alanında artan performansı, uluslararası yayın sayılarına, bilimsel ve uygulamalı araştırma proje portföyüne ve sanayi işbirliği istatistiklerine yansımaktadır. Öğretim üyesi başına düşen yayın sayıları sürekli artış içindedir. Araştırma fonlarından karşılanan harcamalar, Üniversitemizin personel ödemeleri dahil toplam yıllık harcamalarının 1/3’ü düzeyine ulaşmaktadır. Bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitemiz ve verdiğimiz hizmetler, yeni kurulan mükemmeliyet merkezlerinin işlevsellik kazanmasıyla daha da artacaktır.

    Lisansüstü programlarımızın ve mezunlarımızın sayısındaki artış sürmektedir. Son yıl içinde yüksek lisans diploma sayısı 1.200’ü aşarken, doktora diploma sayımız ilk kez 200’ü aşarak 2010 yılında 230’a ulaşmıştır.

    Üniversitemizin başarısı, sadece lisansüstü eğitim ve araştırma alanında değil, lisans eğitimindeki öncü konumundan da kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, lisansüstü eğitim ve araştırma alanlarında büyüme stratejisini sürdürürken, lisans eğitimindeki önder konumumuzun güvence altına alınması son derece önemlidir. Son dönemde kapsamlı şekilde yürütülen eğitim laboratuvarlarını yenileme kampanyası başta olmak üzere, lisans eğitiminin desteklenmesi ve sürekli olarak iyileştirilmesi önemli bir kurumsal öncelik olmuştur. Bu öncelik önümüzdeki dönemde de devam etmek durumundadır.

    Bu gelişmeler sonucunda, ODTÜ’nün eğitim, araştırma, toplumsal hizmet etkinlikleriyle ve kurumsal yönetim modeliyle 55 yılda eriştiği düzey gurur vericidir. Üniversitemizin eğitim ve araştırma alanındaki başarı çizgisiyle birlikte uluslararası tanınırlığı da artmaktadır. Son bir yıl içinde ilan edilen Times Higher Education ve Webometrics sıralamalarına da yansıdığı gibi, ODTÜ dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktadır.

    Önümüzdeki dönemde, yükseköğretim ve araştırma sektörlerindeki küreselleşmenin artması beklenmelidir. Uluslararası rekabet ve işbirlikleri tüm üniversitelerimizi daha fazla etkileyecektir. Son dönemde, Türkiye’de hızla artan üniversite sayıları ve lisans eğitiminde arz-talep dengesinin değişmesi sonucunda, rekabet koşulları değişecek ve kalite hakkındaki duyarlılıklar artacaktır. Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan “Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması” çalışmaları, üniversitelerimiz ve ülkemiz için büyük önem taşıyacaktır. Yeniden yapılandırma sürecinde görüş ve önerileri geliştirmek için Üniversitemiz bünyesinde başlatılan çalışmalar sürdürülecektir.

    “ODTÜ Stratejik Planı 2011 – 2016”, öngörülen bu ortamda Üniversitemizin başarısını artırmaya yönelik Stratejik Programlardan oluşmaktadır. “Eğitim”, “Araştırma”, “Toplumsal Hizmet”, “Kurum Geliştirme”, “İnsangücü”, “Teknokent” ve “Kuzey Kıbrıs Kampusu” başlıklarını taşıyan Stratejik Programlardan son ikisi, Üniversitemizin çok özel iki girişiminin katkısını artırmayı amaçlamaktadır.

    İlk beş Stratejik Program ise, özünde, lisans programlarımızın ve kalite güvence sistemlerimizin desteklenmesini; lisansüstü programlarımızda planlı gelişmeyi; bilimsel araştırma rekabet gücümüzün ve etkimizin artırılmasını; lisansüstü eğitim ile Ar-Ge faaliyetlerimizin bütünleştirilmesini; fikri mülkiyet haklarımızın korunmasını ve ekonomik değere dönüştürülmesini; insan kaynağımızın zenginleştirilmesini; toplumsal hizmet programlarımızda kurumsallaşmayı; iletişim ve yönetim altyapımızın iyileştirilmesini kapsamaktadır. “Kurum Geliştirme” başlığı altında, mevcut fiziksel altyapının ve örgütsel kapasitenin geliştirilmesinin yanısıra bir dizi yeni idari birimin yaratılması hedeflenmektedir.

    “ODTÜ Stratejik Planı 2011 – 2016” geniş bir katılımla hazırlanmıştır. Uzun saatlerini hazırlık çalışmalarına ayıran “Araştırma Politikaları Komisyonu” ve “Eğitim-Öğretim Politikaları Komisyonu” üyeleri başta olmak üzere, sürece katkı sağlayan çalışanlarımıza, öğrencilerimize ve mezunlarımıza şükranlarımı sunarım.

    Üniversitemizin başarı çizgisini yükseltmemiz ve “ODTÜ Stratejik Planı 2011 – 2016” hedeflerine ulaşmamız, çalışanlarımızın, öğrencilerimizin, mezunlarımızın ve tüm ODTÜ Dostlarının desteği ve katılımı ile mümkün olacaktır. Tüm ODTÜ Ailesini, “ODTÜ Stratejik Planı 2011 – 2016” uygulamalarını izlemeye ve aktif olarak desteklemeye davet ediyorum.

    En iyi dilek, sevgi ve saygılarımla.

    Prof.Dr. Ahmet Acar

    Rektör

  • A1- Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin niteliklerinin sürekli olarak artırılması

    A2- Eğitim programlarının etkinliğinin artırılması

    A3- İngilizce dil yeterlik düzeyinin artırılması

    A4- Eğitimde kalite güvencesinin kurumsallaştırılması

    A5- Eğitim programlarının destek altyapısının ve eğitim ile ilgili hizmetlerin geliştirilmesi

    A6- Öğretim teknolojileri kullanımında yenilikçiliğin desteklenmesi

    A7- Lisansüstü eğitimin geliştirilmesi

    A8- Yaşam boyu eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması

    A9- Uzaktan eğitim programlarının geliştirilmesi

    A10- Araştırma faaliyetleri için kaynak yaratılması ve etkin kullanılması

    A11- Araştırma çıktılarının etkisinin artırılması

    A12- Araştırma performansında sürekli iyileştirme sağlayacak bir ölçme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesi

    A13- Toplumun öncelikli sorunlarının çözümüne yönelik konularda eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerinin yürütülmesi

    A14- ODTÜ’deki yükseköğretim sektörü için yeni yaratıcı uygulamaların toplumsal hizmet projesi olarak geliştirilmesi ve deneyimlerin paylaşılması

    A15- Bilim ve teknoloji ile ilgili konuların topluma iletilmesi için mekanizma ve faaliyetlerin geliştirilmesi

    A16- Üniversitedeki kurumsal yönetim süreçlerinin iyileştirilmesi

    A17- Kurumsal altyapının ve mekânların geliştirilmesi

    A18- ODTÜ öğrencilerinin akademik başarısı, sosyal ve kişisel gelişimi için sağlanan olanakların geliştirilmesi

    A19- ODTÜ akademik ve idari insan gücünün gelişiminin desteklenmesi

  • H1.1- Üniversitemizi gittikçe daha yüksek birikim ve beceri düzeyine sahip (mevcut sistemde YGS/LYS sıralamasında üst yüzdelik dilimden gelen) öğrencilerin tercih etmesinin sağlanması

    H1.2- ODTÜ lisans programlarının uluslararası öğrenciler tarafından öncelikli olarak tercih edilmesinin sağlanması

    H2.1- Ders programlarının gözden geçirilerek, kredi yükü ve dağılımı dengeli, çok seçenekli ve birbirini bütünleyici derslerden oluĢan eğitim programlarının geliĢtirilmesi

    H2.2- Yandal ve çift anadal programlarının esnekliklerinin ve etkinliklerinin artırılması

    H2.3- Ön koşul, seçmeli ve bölüm dışı-zorunlu-çok gruplu derslere iliĢkin var olan sorunların giderilmesi

    H2.4- Öğrencilerin, eğitim ve öğretim sürecine daha etkin katılımının sağlanarak, ilgi ve motivasyonlarının artırılması

    H2.5- Her lisans programı için bilimsel, toplumsal ve mesleki ihtiyaçlar göz önüne alınarak Program Eğitim Amaçlarının Bölüm/Birim misyonu içinde tanımlanması, gözden geçirilmesi, paylaşılması, ölçülmesi, değerlendirilmesi ve iyileĢtirilmesi

    H2.6- Her lisans programı için Program Çıktıları'nın (öğrencilerin mezun olduklarında neleri bilmeleri ve yapabilmelerinin beklendiği) bilimsel, toplumsal ve mesleki ihtiyaçlar göz önüne alınarak tanımlanması, gözden geçirilmesi, paylaşılması, ölçülmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi

    H2.7- Lisans programları için üniversite genelinde bazı ortak "program çıktıları"nın kullanılması

    H2.8- Açılan derslere iliĢkin hazırlık ve planlama sürecinin daha verimli hale getirilmesi

    H2.9- Programların/alanların gözden geçirilip gerekirse dünyadaki yeni gelişmelere uygun hale getirilmesi

    H3.1- İngilizcenin eğitim-öğretim sürecindeki önemi hakkında Üniversite genelinde öğrencilerin farkındalığının artırılması

    H3.2- Öğrencilerin İngilizce gelişimini sağlayacak öğrenme ortamlarının oluşturulması

    H3.3- Öğretim elemanlarına İngilizce dilinde eğitim konusunda destek sağlanması

    H4.1- Lisans programlarının dış değerlendirmeye tabi tutulması

    H4.2- Öğretim performansında sürekli iyileşmeyi sağlayacak performans ölçme ve değerlendirme sisteminin oluşturulması

    H4.3- Öğrencilerin akademik başarı düzeylerinin sürekli izlenmesi ve bölüm bazında değerlendirmeler yapılması

    H5.1- Dersliklerin kullanım yoğunluğunun iyileştirilmesi

    H5.2- Genel kullanıma açık bilgisayar laboratuvarlarının daha verimli kullanılması

    H5.3- Öğrenciler için çalışma mekanlarının oluşturulması/düzenlenmesi

    H5.4- Eğitim Laboratuvarlarının yenilenmesi ve bakım-onarım çalışmalarına devam edilmesi

    H5.5- Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminin (ÖĠBS) iyileştirilmesi ve geliştirilmesi

    H5.6- Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının (ÖĠBD) ve hizmetlerinin geliştirilmesi

    H5.7- Kütüphane hizmet ve imkanlarının geliştirilmesi

    H6.1- Öğretim teknolojisi olanakları hakkında farkındalığın ve kullanım yeterliğinin artırılması

    H6.2- Öğretim teknolojilerinin sürekli yenilenmesi ve öğretim elemanlarının desteklenmesi

    H6.3- Öğretim materyali üretim ve paylaĢımının yaygınlaştırılması

    H6.4- Öğretim teknolojilerinin kullanımında yenilikçiliğin desteklenmesi amacıyla yeni bir yapılanma ve mekanizmalar oluĢturulması

    H6.5- Derslerin diğer yükseköğretim kurumları ile paylaĢılması için açık ders materyali geliĢtirilmesi

    H7.1- Lisansüstü programlara nitelikli öğrencilerin baĢvurusunun özendirilmesi

    H7.2- Nitelikli yabancı öğrencilerin programlara baĢvurmasının sağlanması

    H7.3- Lisansüstü Programlara kayıtlı öğrencilerin daha etkin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi

    H7.4- Lisansüstü eğitimle ilgili süreçlerin geliĢtirilmesi

    H7.5- Tez çalışmalarının ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi

    H7.6- Lisansüstü programların çeşitliliğinin artırılması

    H7.7- Lisansüstü eğitimde kalite güvence sistemlerinin geliştirilmesi

    H8.1- Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) faaliyet alanının ODTÜ’nün tüm birikimine yansıtacak şekilde geniĢletilmesi

    H8.2- SEM etkinliklerine yönelik kalite güvence sisteminin geliştirilmesi

    H8.3- SEM’in, ODTÜ çalıĢanlarının eğitim gereksinimlerinin karĢılanmasında PDB ile birlikte daha etkili olarak çalıĢmasının sağlanması

    H8.4- SEM’in fiziksel ve iĢgücü olanaklarının, görevinin gerektirdiği düzeye kavuşturulması

    H9.1- Üniversitemizin uzaktan eğitim stratejisinin ve altyapısının geliştirilmesi

    H9.2- Sanayi ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda uzaktan eğitim sertifika programlarının geliştirilmesi

    H9.3- Lisans ve lisansüstü uzaktan eğitim programlarının geliĢtirilmesi için değerlendirmeler yapılması

    H10.1- İnsan kaynaklarının geliştirilmesi

    H10.2- Araştırma amaçlı finansal kaynakların geliştirilmesi ve etkin kullanımının sağlanması

    H10.3- Fiziksel kaynakların geliştirilmesi ve etkin kullanımının sağlanması

    H11.1- Yeni çalışmalara yön verecek ve toplumsal katkılar sağlayacak disipliner disiplinlerarası-çok disiplinli araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi

    H11.2- Araştırmacı motivasyonunun artırılması

    H11.3- Ekonomik ve toplumsal faydası yüksek araştırma çıktılarının artırılması

    H12.1- Araştırma potansiyelinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik stratejik program etkinliklerinin değerlendirilmesini sağlayacak dinamik ölçütlerin belirlenmesi

    H13.1- Toplumsal hizmet kapsamındaki araştırma ve uygulama faaliyetlerinin geliştirilmesi

    H13.2- Eğitim program ve faaliyetlerinin toplumsal hizmet boyutunu geliştirecek şekilde düzenlenmesi

    H14.1- ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Teknokent, ÖYP, Merkezi Laboratuvar, Bilim ve Teknoloji Müzesi vb. uygulamaların toplumsal hizmet projesi olarak sürdürülmesi

    H14.2- Türkiye’deki yükseköğretim sektörü için örnek niteliğinde olacak yeni modeller/uygulamalar geliştirilmesi

    H14.3- ODTÜ’nün web sayfasında toplumun üniversiteden beklentilerini ve toplumsal gelişmeye ilişkin görüşlerini paylaşabileceği bir “Bilgi Paylaşım Platformu” oluşturulması

    H15.1- Topluma erişim faaliyetlerinin etkinleştirilmesi

    H15.2- ODTÜ kampusunun ve kampustaki etkinliklerin topluma daha fazla açılması

    H16.1- Üniversite içinde bilgi paylaşımının ve katılımcılığın artırılması

    H16.2- Kurumsal performans ölçüm ve değerlendirme süreçlerinin iyileştirilmesi

    H16.3- Kurumsal iletişim ve tanıtım ile ilgili hizmetlerin geliştirilmesi

    H16.4- Kurumsal öğrenmenin ve yenilikçiliğin desteklenmesi

    H16.5- Gerek duyulan uzmanlaşmış hizmetleri sağlamak üzere yeni birimler oluşturulması, mevcut program ve birimlerin yeniden yapılandırılması

    H16.7- “İdari Personel Destekleme Birimi”nin eşgüdümünde idari birimlerin daha etkili çalışmasının sağlanması

    H16.8- Bilgi teknolojilerinin (BT) kaldıraç etkisinden yararlanarak, üniversitenin kurumsal yönetim kalitesinin her alanda artırılması

    H17.1- Kütüphane altyapısı ve hizmetlerinin geliştirilmesi

    H17.2- BiDB olanaklarının ve hizmetlerinin geliştirilmes

    H17.3- Kampus içindeki destek hizmetlerinin ve mekanların değişen ve gelişen gereksinimlere uygun olarak genişletilmesi ve geliştirilmes

    H17.4- Yerleşke fiziksel altyapı ve üstyapı yeterliliğinin geliştirilmesi

    H17.5- Üniversitemizin sahip olduğu sanat koleksiyonunun koruma altına alınması ve sergileme olanaklarının geliştirilmesi

    H18.1- ODTÜ’yü kazanan öğrencilerin yerleşkedeki ilk yılda Üniversite ortamına uyumlarının sağlanması amacıyla verilen desteklerin geliştirilmesi

    H18.2- ODTÜ öğrencilerinin akademik başarılarını desteklemek amacıyla sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi

    H18.3- Öğrencilere sağlanan PDR hizmetlerinin geliştirilmesi

    H18.4- Öğrencilerin kişisel gelişimlerinin kurumsal olarak desteklenmesi

    H18.5- Öğrencilerin mesleki yetkinliklerini artıran ve uygulamaya yönelik ek desteklerin artırılması

    H18.6- Öğrencilerin barınma, beslenme, spor ve ulaĢım olanaklarının iyileştirilmesi

    H18.7- Gereksinimi olan öğrencilerimize sağlanan maddi desteğin artırılması

    H18.8- Öğrencilerimizin mezuniyet sonrası istihdam olanaklarını artırmaya yönelik hizmetlerin geliştirilmesi

    H18.9- Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen engelli öğrencilerin ilk tercihi olmak için engelli öğrencilerimize dezavantaj yaratan koşulların en aza indirilmesi

    H18.10- Uluslararası öğrencilerimize sunulan olanakların geliştirilmesi

    H19.1- Nitelikli insangücünün ODTÜ akademik ve idari kadrolarına kazanılması

    H19.2- ODTÜ çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi

    H19.3- ODTÜ tarafından çalışanlarına sağlanan hizmetlerin ve çalışma ortamının iyileştirilmesi

    H19.4- ODTÜ çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi

    H19.5- ODTÜ çalışanlarının iş tatmininin ve kuruma bağlılığının artırılması

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]