2013-2017 dönemi Mersin Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere, kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçesinin hazırlanmasını, uygulanmasını, raporlanmasını ve mali kontrolünü düzenleyen ve 10.12.2003 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu stratejik planlama ve performans esaslı bütçelemeyi öngörmüş ve kamu kuruluşları için stratejik planlamayı zorunlu hale getirmiştir. Kanunun 9. Maddesi uyarınca % DPT tarafından hazırlanan ve 26 Mayıs 2006 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilen hususlara uygun olarak Mersin Üniversitesi 2013-2017 dönemini kapsayan Stratejik Planını hazırlamış ve bu Plan Üniversite Senatosu tarafından onaylanmıştır.


    Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği 9 gereğince Üniversitemiz 2007 yılında öz değerlendirme çalışmalarına başlamıştır. 2007-2012 yılları arasında tüm akademik birimlerimizin etkin katılımıyla kesintisiz olarak sürdürülen bu çalışmalar ile Üniversitemizin zayıf yönleri, iyileştirmeye açık yönleri ve güçlü yönleri etkin bir şekilde ortaya konulmuş, içinde bulunduğumuz durumun belirlenmesi ve gelişmelerin düzenli olarak ölçülmesine yönelik somut verilere dayalı bir yaklaşım sağlanmış, iyileştirme faaliyetlerinin belirlenmesine olanak sunulmuş, Üniversitemizde farkındalık ve iletişim arttınlarak, her düzeydeki ve her bölümdeki çalışanın süreç iyileştirme çalışmalarına katılımları sağlanmış, Kurumumuzdaki "iyi uygulamaların" ortaya çıkması ve paylaşılmasının koşulları yaratılmıştır. 2013-2017 Stratejik Planı bu beş yıllık titiz öz değerlendirme çalışmalarının sonuçları üzerinde yapılandırılmıştır. Bu nedenle planımız özgün, objektif, ve uygulanabilir bir plandır.Hazırladığımız Stratejik Plan eğitim ve öğretimin niteliğini geliştirmek, bilgi, teknoloji ve sanat eserleri üretimini arttırmak, paydaşlarla kurulan sosyal ve yapısal ilişkileri arttırmak olmak üzere üç amaç içermektedir. Eğitim ve öğretimin niteliğinin geliştirilmesinde lisansüstü eğitimin geliştirilmesi özel bir öneme sahiptir. Geleceğin bilim insanı ve Üniversitemizce yürütülen araştırmaların potansiyel kaynağı olarak değerlendirdiğimiz doktora öğrencilerimizin sayısını ve eğitim olanaklarını arttırmak bu alandaki öncelikli hedeflerimizdendir. Ayrıca öğrencilerimize sunduğumuz fiziksel, akademik ve sosyal olanakları arttırarak Türkiye'nin her
    bölgesinden nitelikli öğrencilerin ve yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversitemizi tercih etmesini amaçlıyoruz. Sunduğumuz bu planla engelli öğrencilere diğer öğrencilerle eşit koşullarda eğitim ve tam erişim olanağı sağlamak, bilgi, bilim, teknoloji ve sanat alanında ses getirecek çalışmaları gerçekleştirmek, bunları teşvik etmek ve özendirmek, Üniversitemizin yer aldığı Mersin İlindeki çocuklara, gençlere, yaşlılara ve engellilere yönelik çalışmaları ve faaliyetleri gerçekleştirmek amacındayız ve bu konuda Üniversite olarak kararlıyız.

    Planın hazırlanmasına katkı sunan, ayrıca uygulanmasına da tam destek vereceklerine inandığım tüm Mersin Üniversitelilere teşekkür ederim.
    Saygılarımla.

    Prof.Dr.K.Suha Aydın
    Rektör

  • A1- Eğitim ve Öğretim Niteliği ve Alt Yapısının Geliştirilmesi

    A2- Üniversitemiz Gelirlerinin Arttırılması, Çeşitlendirilmesi ve Kaynak Kullanım Etkinliğinin Sağlanması.

    A3- Üniversitemiz Yerleşkelerinin Fiziki Altyapılarının Geliştirilmesi ve Etkin Kullanımının Sağlanması.

    A4- Ulusal ve Uluslararası Eğitim, Araştırma ve Diğer Kuruluşlar ile İşbirliğinin Arttırılması.

    A5- İnsan Kaynaklarının Nicelik ve Nitelik Olarak Etkinliğini ve Çalışanların Kurum İçi Memnuniyetini Yükselterek Motivasyonlarını Arttırmak.

    A6- Mezunlarımızın ve Öğrencilerimizin Kurum Aidiyet Duygusunun Geliştirilmesi.

    A7- Ülkemizin ve Dünyanın Değişen Şartlarını Dikkate Alarak, Araştırma Kalitesini Arttırmak Suretiyle, Bölgesel, Ulusal ve Uluslararası Sorunların Çözümüne Bilgi ve Teknolojik Katkı Sağlamak.

  • H1.1- Lisansüstü programlara kayıtlı öğrenci sayısı artırılacaktır.

    H1.2- Eğitim-öğretim fiziki alt yapısı geliştirilecek, donanımları iyileştirilecektir.

    H1.3- Öğrencilere sunulan fiziksel, sosyal ve akademik destek hizmetleri geliştirilecektir.

    H1.4- Eğitim-öğretimin etkili ve verimli yapılabilmesi için bilgi destek unsurları ve süreçleri iyileştirilecektir.

    H1.5- Yabancı uyruklu öğrenci sayısı artırılacaktır.

    H2.1- Bilimsel proje sayısı artırılacaktır.

    H2.2- Bilimsel yayın sayısı artırılacaktır.

    H3.2- Sanatsal eserlerin niteliği ve sayısı artırılacaktır.

    H3.3- Üniversitemizin enerji ihtiyacının bir bölümü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacaktır.

    H4.1- Yaşam boyu öğrenim faaliyetleri geliştirilecektir.

    H4.2- Dış paydaşlara sunulan hizmetler ve faaliyetler geliştirilecektir.

    H4.3- İç paydaşlarla iletişim ve etkileşim geliştirilecektir.

    H4.4- Mezunlarla iletişim ve etkileşim geliştirilecektir.

    H4.5- Ulusal ve uluslararası işbirlikleri geliştirilecek, değişim programlarına katılım artırılacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]