2013-2017 dönemi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • 20’nci yüzyılın son çeyreğiyle birlikte hız kazanan ekonomik, siyasal ve teknolojik gelişmeler, dünyada ve ülkemizde kamu hizmeti ve kamu yönetimi anlayışında ciddi değişimlere yol açmış; daha çok özel kesimde yaygınlık kazanmış olan stratejik planlama ve stratejik yönetim kavramları kamu yönetimine de taşınmıştır.

    Ülkemizde stratejik planlama, 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yasal bir temele kavuşmuş ve kamu kurumları için zorunlu hale getirilmiştir. 5018 sayılı Kanun ile çağdaş kamu mali yönetim sistemlerinin ana unsurları olan etkililik, verimlilik, mali saydamlık ve hesap verebilirlik ilkeleri esas alınarak, kamu mali yönetiminin yapısı ve işleyişinde köklü bir düzenleme yapılmıştır.

    Stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme vasıtasıyla kurumsal faaliyetlerin sürdürülebilir bir plan çerçevesinde yürütebilmesiyle hesap verilebilirlik, saydamlık ve kamu kaynaklarının kullanımında etkinlik ve verimlilik sağlanması amaçlanmaktadır.

    Bu anlayış doğrultusunda hazırlanan 11.10.2011 tarih ve 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenen Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun 2013-2017 dönemini kapsayan stratejik planı, bünyesindeki kurumlar ile birlikte bir bütün halinde tasarlanarak çerçeve bir plan olarak hazırlanmış ve bünyesindeki kurumların stratejik planları da bu kapsam içinde geliştirilmiştir.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun 2013-2017 dönemini kapsayan stratejik planının hazırlanmasında emeği geçen Kurum çalışanlarına, görüş ve önerileri ile katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür eder, uygulamada başarılar dilerim.

    Bülent ARINÇ

    Başbakan Yardımcısı

  • Temel Amaç I:

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesinde yer alan kurumları, kurumsal özgün bilgi üretebilecek ve Türk dili, tarihi ve kültürüne yönelik ulusal politika ve stratejilerin oluşumunda etkin olabilecek bir konuma getirmek.

    A1- Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesinde yer alan kurumları kurumsal özgün bilgi üretebilecek donanıma kavuşturmak ve kurumun çalışma alanlarında politika ve stratejilerin oluşumunda etkin rol almak.

    Temel Amaç II:

    Atatürk ve eseri hakkında bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve sonuçlarını yaymak.

    A1- Atatürk ve eserini bütün yönleriyle ortaya koyacak bilimsel ve stratejik araştırmalar yapmak ve yaptırmak; bu tür çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek, bunların sonuçlarını yayımlamak ve yaymak.

    A2- Atatürk ve eseri hakkında yurt içi ve yurt dışında bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenlemek, bu gibi etkinliklere katılmak ve destek vermek.

    A3- Araştırmacı ve vatandaşlarımızın görev alanımızla ilgili konularda doğru bilgiye kolayca erişimini sağlamak, hızlı ve kaliteli hizmet sunmaya yönelik kurumsal kapasiteyi geliştirmek ve güçlendirmek.

    (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Temel Amaç II altındaki etkinliklerini Atatürk Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleştirmektedir ve bu Amaçlar altındaki Hedefler ve Stratejiler, Atatürk Araştırma Merkezi 2013-2017 Stratejik Plan Belgesi’nde yer almaktadır.)

    Temel Amaç III:

    Türkçenin yazılı ve sözlü kaynakları üzerine bilimsel araştırmalar yapmak; Türkçenin bilim, sanat, edebiyat ve öğretim dili olarak özleşmesini, gelişmesini ve her alanda doğru, güzel ve etkili kullanılmasını sağlamak.

    A1- Türkçeyi bilim, kültür, edebiyat ve öğretim dili olarak geliştirmek ve yaygınlaştırmak.

    A2- Türkçenin her alanda doğru, güzel ve etkili kullanımına katkıda bulunmak.

    A3- Türk dilinin zenginliklerinin korunup işlenerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak.

    A4- Akademik altyapıyı ve kurumsal donanımı güçlendirerek Kurumun Türk dili alanındaki bilimsel yetkinliğini ortaya koymak.

    (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Temel Amaç III altındaki etkinliklerini Türk Dil Kurumu bünyesinde gerçekleştirmektedir ve bu Amaçlar altındaki Hedefler ve Stratejiler, Türk Dil Kurumu 2013-2017 Stratejik Plan Belgesi’nde yer almaktadır.)

    Temel Amaç IV:

    Türk ve Türkiye tarihini çağdaş sosyal bilim anlayışıyla araştırmak ve yaymak; bu alandaki araştırmaları desteklemek ve toplumdaki tarih bilincini geliştirmek.

    A1- Türk ve Türkiye tarihi üzerinde, özgün ve evrensel yetkinlikte bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak; bu araştırmaların sonuçlarını yayımlamak ve yaymak.

    A2- Bilimsel tarih araştırmaları temelinde, bilimde ve eğitimde mükemmelliği özendirmek ve toplumda tarih bilincini ve kültürünü geliştirmek.

    A3- Türk ve Türk tarihçiliğini uluslararası platformlarda etkin bir konuma getirmek.

    A4- Türk Tarih Kurumunun kurumsal kapasitesini geliştirmek ve güçlendirmek.

    (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Temel Amaç IV altındaki etkinliklerini Türk Tarih Kurumu bünyesinde gerçekleştirmektedir ve bu Amaçlar altındaki Hedefler ve Stratejiler, Türk Tarih Kurumu 2013-2017 Stratejik Plan Belgesi’nde yer almaktadır.)

    Temel Amaç V:

    Türk kültürünü bilimsel olarak araştırmak, tanıtmak ve yaymak; bu alandaki kişi ve kuruluşları desteklemek ve ödüllendirmek.

    A1- Türk kültürü üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak.

    A2- Türk kültürünü yurt içi ve yurt dışında tanıtmak ve yaymak.

    A3- Türk kültürüne hizmet eden kişi ve kuruluşları teşvik etmek ve onurlandırmak.

    A4- Kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin bir kurum olmak.

    (Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Temel Amaç V altındaki etkinliklerini Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde gerçekleştirmektedir ve bu Amaçlar altındaki Hedefler ve Stratejiler Atatürk Kültür Merkezi 2013-2017 Stratejik Plan Belgesi’nde yer almaktadır.)

  • H1.1- Yüksek Kurum ve bünyesinde yer alan kurumların, işbirliği ve eşgüdüm içinde görevlerini yerine getirmesine yönelik tedbirler alınacak ve uygulanacaktır.

    H1.2- Fiziki, teknik ve teknolojik altyapı, gereksinimler doğrultusunda iyileştirilecektir.

    H1.3- Kurum kaynaklarının etkin kullanılması için planlı çalışma düzenine süreklilik kazandırılacaktır.

    H1.4- Görev alanındaki ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlanacak, ilgili politika oluşturma süreçlerinde ve karar alma mekanizmalarında yer alınacaktır.

    H1.5- Türk toplumunun dünya bilim ve kültürünü tanımasına ve böylece Türk bilim ve kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak bir alt yapı oluşturulacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]