2013-2017 dönemi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • “Ulaşamadığın yer senin değildir” ve bu unsur olmadan ülkelerin gelişiminden ve gerçek bir başarıdan söz etmek mümkün değildir. Dünya ile entegrasyon, ticaret hacminin geliştirilmesi ve ekonomik kalkınma büyük ölçüde ulaşım ağlarının genişliğine bağlıdır. Bu kapsamda ülkeler arasında kurulacak en etkin ve hızlı yol da hava yoludur. Türkiye gibi kıtaların kesişme noktasında bulunan bir ülke için havacılık stratejik sektörlerin başında gelmektedir.

    Özellikle son on yıl içinde attığımız adımlarla, sivil havacılık sektörümüz, dünyayı şaşırtan bir hızla büyümektedir. Gerek yolcu sayımızdaki artış, gerek havayolu işletmelerimizin sahip olduğu uçak sayılarının her geçen gün artması ve yeni seferler ile hem yurt içinde hem de yurt dışındaki seferlerini arttırmaları sivil havacılığımızdaki büyümenin hız kesmeden devam ettiğini göstermektedir.

    Türkiye, sadece havayolunu halkın yolu yapmakla kalmamış, aynı zamanda küresel ölçekte rekabet edebilecek bir sivil havacılık sektörü oluşturarak uçuş ağı dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelmiştir.

    Gelişmenin temel dinamiği ihtiyaçlardır. Sivil havacılık sektöründe yaşanan bu büyüme de, havacılık altyapımızın ve havacılık teknolojilerimizin gelişmesini beraberinde getirmiştir. Hızla gelişen havacılık sektörünün ihtiyaç ve beklentileri, uçak bakım onarım ve yedek parça imalatı gibi alanlardaki faaliyetlerin yoğunlaşarak ülkemizde havacılık endüstrisinin oluşumuna zemin hazırlamıştır. Ülkemizin bugün hava aracı tasarımı ve üretimi yapabilecek bir seviyeye ulaşmış olması son derece gurur verici bir gelişmedir.

    Özellikle uluslararası havacılık örgütlerinin karar alma mekanizmalarında Türkiye’nin almış olduğu önemli görevler, ülkemiz sivil havacılığının ilerlemesini tüm yönleriyle önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğinin en önemli işaretidir.

    Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflerin bir kısmını şimdiden gerçekleştirmiş bulunuyoruz, diğerleri için tüm gayretimizle çalışmayı sürdürüyor ve ulaştığımız her yeni noktadan da yeni hedefler belirleme vizyonuyla yolumuza devam ediyoruz.

    Bu vizyonla oluşturduğumuz bu stratejik plan, 2013–2017 yıllarına yönelik sivil havacılığımızın yol haritasını içermektedir. Sivil havacılığımızın her gün yeni bir başarıya imza atmasına vesile olan, gelişimine katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

    Saygılarımla,


    Binali YILDIRIM
    Bakan

  • A1- Dünyada sivil havacılık sektöründe uluslararası düzeyde saygınlığı artırmak.

    A2- Sivil havacılığın sürdürülebilir gelişimini teminen tedbir ve politika üretmek.

    A3- Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğini en üst düzeyde sürdürmek.

    A4- Kurumsallaşmayı sağlamak.

  • H1.1- Uluslararası kuruluşlarda etkin rol almak.

    H1.2- Uluslararası düzenlemelerde etkin rol oynamak, katkı sağlamak.

    H1.3- Süreklilik gösteren uluslararası organizasyonlar düzenlemek.

    H2.1- Gelecek projeksiyonları hazırlamak ve gerekli tedbirleri almak.

    H2.2- Sektörle paralel olarak büyümek.

    H2.3- Havacılık Sektörünü Teşvik Edici Politikaları Belirlemek.

    H2.4- Üretilen mevzuatın etkinliğini artırmak.

    H3-1- Denetimlerin etkinliğini artırmak.

    H3.2- Etkin uygulamalara sektör kalitesini ve emniyet kültürünü yükseltmek.

    H4.1- Özlük haklarını ve ücretlerini dengelemek.

    H4.2- Kurumsal yeniden yapılanmayı sağlamak.

    H4.3- Personelin kuruma aidiyet duygusunu artırmak.

    H4.4- Süreç ve risk yönetim sistemini kurmak.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]