2013-2017 dönemi Atatürk Kültür Merkezi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde, kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurumdur.

    Yüksek Kurum ve bünyesindeki diğer kurumlarda da olduğu gibi 664 sayılı KHK ile teşkilât yapısı ve görevleri yeniden belirlenen Merkez, Türk kültür ve medeniyeti üzerine bilimsel araştırmalar yapan; bu alanda yapılan çalışmalara katkı ve destek sağlayan; yürüttüğü yayın, tanıtım, teşvik ve ödüllendirme faaliyetleriyle görev alanıyla ilgili farklı disiplinlere mensup yetkin bilim insanlarını bir araya getiren bir araştırma kurumudur.

    Günümüzün bilgi teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm ülke ve toplumların yönetim algılarını ve yaklaşımlarını değiştirmiştir. Çağdaş dünyadaki bu yeni yönetim anlayışına paralel olarak ülkemizde de kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılmasından başlayarak kamuda stratejik planlamaya ve kamu kurumlarının teşkilat yapılarının değiştirilmesine kadar sistematik ve köklü bir reform gerçekleştirilmiştir.

    Kamu yönetiminde gerçekleştirilen bu değişimle artık kurumlarımız stratejik planlamayla geleceği öngörebilmekte, tasarlayabilmekte ve değişimi yönlendirebilmektedir.

    Bu yeni yönetim anlayışının temel yönelimlerinden biri de toplumun ve vatandaşın beklentilerine uygun, kaliteli bir hizmet sunmaktır.

    Hizmetin sunumunda verimlilik ve kalitenin artırılması için yapılması gereken ise hizmet gereklerine ve vatandaş beklentilerine uygun katılımcı bir yönetim anlayışının; denetlenebilen, şeffaf ve hesap verebilen bir kurumsal yapının oluşturulmasını sağlamaktır.

    Bu yaklaşım çerçevesinde diğer kurumlarımız gibi yeniden yapılandırılan Atatürk Kültür Merkezi de, bilimsel çalışmalar yapan bir kamu kurumu olarak bilim, sanat ve kültür alanında öncü olabilecek, üniversite-toplum-devlet işbirliğine yatkın bir yapıya kavuşturulmuştur.

    Merkez, 664 sayılı KHK ile yeniden tanımlanan ve belirlenen görevlerini gerçekleştirmek üzere 2013-2017 yıllarını kapsayacak olan stratejik planını sunarken aynı zamanda gelecek beş yılın kültür tasarımını da kamuoyuna sunmuş oluyor.

    Umuyorum ve diliyorum ki, önümüzdeki beş yıl boyunca, bu stratejik planda öngörülen ve planlan çalışmalar toplumumuzun temelini oluşturan Türk kültürünün bütün yönleriyle araştırılması, tanıtılması ve sevdirilmesine; kültür ve medeniyetimizin hak ettiği yere gelmesine; yapılacak özgün bilimsel araştırmalar, gerçekleştirilecek kültürel etkinlikler ve yayın faaliyetleriyle kültürümüzün bütün insanlığın yararlanabileceği bir medeniyet hâline gelmesine katkı sağlayacaktır.

    Bülent ARINÇ

    Başbakan Yardımcısı

  • A1- Türk kültürü üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak.

    A2- Türk kültürünü yurt içi ve yurt dışında tanıtmak ve yaymak.

    A3- Türk kültürüne hizmet eden kişi ve kuruluşları teşvik etmek ve onurlandırmak.

    A4- Kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin bir kurum olmak.

  • H1.1- Türk kültürünün bütünü üzerinde, kurum araştırmacılarınca/uzmanlarınca 25 adet araştırma tamamlanacaktır.

    H1.2- Türk kültürünün bütünü üzerinde, 100 adet kitap / tamamlanmış proje / tez / çeviri yayımlanacaktır.

    H1.3- Kültürle ilgili yabancı dillerde yayımlanmış 15 temel eser Türkçeye kazandırılacaktır.

    H1.4- Türk kültürünün araştırılmasına yönelik 15 proje desteklenecek ve 75 adet araştırma bursu verilecektir.

    H1.5- İlgili kurumlarla işbirliği içinde, Türk kültürüyle ilgili olarak 25 adet bilimsel toplantı (kongre, sempozyum, çalıştay) düzenlenecektir.

    H1.6- Kültürel araştırmaları ve bilgi üretimini teşvik etmeye yönelik olarak Erdem ve Arış dergileri yayımlanacaktır.

    H2.1- Türk kültürünü tanıtmak ve yaymak üzere, ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği içinde, güncel konular ve önemli yıldönümlerine ilişkin olarak konferans, panel, sergi gibi 15 adet etkinlik gerçekleştirilecektir.

    H2.2- Türk kültürünün zirve örnekleri ve isimleri hakkında, başvuru kaynağı niteliğinde 10 adet eser hazırlanacak, gerekli görülenler yabancı dillere çevrilecektir.

    H2.3- Türk kültürünü tanıtmaya yönelik olarak 5 adet belgesel hazırlanacaktır.

    H2.4- Uluslararası anlaşmalarda ve protokollerde Türk kültürüyle ilgili konuların hayata geçirilmesinde gerekli katkı sağlanacaktır.

    H2.5- Kurum yayınlarının daha geniş kitlelere ulaştırılması sağlanacaktır.

    H3.1- Türk kültürüyle ilgili, ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı araştırmacıların ödüllendirilmesine yönelik olarak teşvik, bilim ve hizmet ödülleri ile plaketler verilecektir.

    H3.2- Yurt içi ve yurt dışında başarılı hizmetleri ve araştırmaları ile Türk kültürüne katkıda bulunan kişiler, haberleşme ve şeref üyeliğiyle onurlandırılacaktır.

    H3.3- Türk kültürü üzerindeki araştırmaları teşvik amacıyla, 5 adet ödüllü yarışma düzenlenecektir.

    H4.1- Kurum kaynaklarının etkin kullanılması için planlı çalışma düzenine süreklilik kazandırılacaktır.

    H4.2- Kurumun fiziki ve teknolojik altyapısı güçlendirilerek görev ve hizmetlerin etkin bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacaktır.

    H4.3- Kurumun insan kaynakları nitelik ve nicelik olarak güçlendirilecektir

    H4.4- Kurum kütüphanesinin daha geniş kitlelere hizmet sunması sağlanacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]