2013-2017 dönemi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Bilimsel gelişmenin odak noktasında olan üniversiteler, bilgiye ulaşmada, bilginin üretilmesinde, yayılmasında, geleceğe aktarılmasında en önemli kurumlardır. Üniversiteler bütün ülkelerde toplumların beyni; değişmenin, çağdaşlaşmanın ve toplumsal ilerlemenin merkezi ve öncüsüdür.

    Eğitim-öğretim ve araştırmada dünya standartlarını yakalamayı hedefleyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, nitelikli insan gücü yetiştiren ve bulunduğu yöreye her alanda katkı sağlayan modern ve etkin bir üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir. Üniversitelerin büyüklüğü, eğitim ve öğretimin kalitesi, mezunlarının mesleklerini dünyanın her yerinde icra edebilecek donanıma sahip olmaları, sahip oldukları kurum kültürü ve felsefesiyle ilgilidir.

    Her alanda eğitime büyük önem veren üniversitemiz, kurumsallaşmaya dönük çalışmalarına hızlı bir şekilde devam etmektedir. Sıradan değil, aranan bir üniversite olmak için çıktığımız bu yolda, üniversite olarak farklı olmaya, değer yaratmaya, toplumsal bütünleşmeye ve topluma hizmet yarışında bizlere yardımcı olacak üniversite dışı paydaşlara büyük önem veriyoruz. Üniversitemizin iç dinamiklerini harekete geçirerek, sanayi başta olmak üzere toplumun tüm kesimleriyle eğitim ve araştırma faaliyetlerini iyi bir stratejik planlama yaparak geliştirmek en büyük hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

    Üniversiteye hizmetin Karaman halkına, bölgeye, ülkeye ve tüm insanlığa hizmet olması bilinci ile hazırladığımız stratejik planda emeği geçen personelimizi tebrik ediyor, planın hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum.


    Prof. Dr. Sabri GÖKMEN
    Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü

  • 1- Etkin ve verimli bir idari yapı kurarak, ulusal ve uluslararası tanınırlığı artırmak ve kurumsal gelişmeyi sağlamak.

    2- Eğitim ve öğretimde kaliteyi yükseltmek için fiziki altyapıyı geliştirerek, nitelikli akademisyenler ile eğitim seviyesini uluslararası düzeyde rekabet edebilir seviyeye çıkarmak.

    3- Üniversitenin ve bölgenin ihtiyacı olan her türlü araştırmanın yapılabildiği ve üretilen bilginin paydaşlara sunulduğu bir bilgi merkezi olmak.

    4- Karaman’ın ve Türkiye’nin gıda üretiminde ve ürün çeşitliliğinde, kalite ve rekabet gücünün yükseltilmesi konularında çalışmalar yapmak.

    5- Türkçenin doğru ve güzel kullanılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

  • Hedef 1.1- Akademik ve idari birimlerin ihtiyacı olan personeli tamamlamak için serbest kadroların doluluk oranını her yıl % 8 artırmak.

    Hedef 1.2- İdari personelin niteliğinin artırılmasını sağlamak için her yıl düzenli olarak, yaptıkları işlerle ilgili kurum içi veya kurum dışı en az 10 saat eğitime tabi tutulmasını sağlamak.

    Hedef 1.3- Üniversite özgelirlerini her yıl % 8 arttırmak.

    Hedef 1.4- Kurum kültürünü ve kimliğini geliştirmek için personele yönelik sosyal veya kültürel organizasyon sayısını her yıl % 20 arttırmak.

    Hedef 1.5- Üniversite adayları nezdinde tanınılırlığın ve Üniversitemize olumlu kanaatlerin artırılması ile öğrenci sayısının arttırılması için her yıl 20.000 adaya üniversitenin tanıtımının yapıldığı, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma alt yapı olanaklarının ortaya konduğu materyaller (kitapçık, CD vb.) dağıtmak.

    Hedef 1.6- Sosyal yardımlardan yararlanan öğrenci sayısını her yıl % 10 arttırmak.

    Hedef 1.7- Plan dönemi sonunda idari personelin % 5’inin en az bir yabancı dil yeterliliğinin olmasını sağlamak.

    Hedef 1.8- 2017 yılı sonuna kadar Üniversite stadyumunu inşa ederek hizmete açmak.

    Hedef 1.9- 2017 yılı sonuna kadar yüksek lisans ve doktora yapan idari personelin toplam idari personele oranını % 10’a çıkarmak.

    Hedef 1.10- İş ve işlemlerin daha hızlı yapılması, maliyetlerin düşürülüp verimliliğin artırılması ve güvenilir bir elektronik ortamda işlemlerin yapılabilmesi için e-imza uygulamalı e-arşiv, e-evrak sistemini 2014 yılında faaliyete geçirmek.

    Hedef 1.11- 2013 yılından itibaren, eğitim öğretim yarıyılı başında öğretim elemanlarının katıldığı ve üniversitemizin geleceği ile ilgili görüşlerin alındığı toplantılar düzenlemek.

    Hedef 1.12- 2014 yılından itibaren, personelimizle her son sınıf öğrencimizin en az bir ağaç dikerek mezun olmasını sağlamak ve 2017 yılına kadar toplam 10.000 ağaç dikimi gerçekleştirmek.

    Hedef 1.13- En geç 2013 yılı sonuna kadar Üniversitemizin iç kontrol standartlarına uyumunu tamamlamak ve bunları her yıl güncellemek.

    Hedef 1.14- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini öne çıkaracak bir kimlik ortaya koymak amacıyla 2014 yılına kadar, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) için başvuru yapmak.

    Hedef 1.15- Diğer üniversitelerle işbirliği yaparak idari ve akademik personelin ortak çalışmalar yapmasını sağlamak.

    Hedef 1.16- 2013 yılında öz değerlendirme kurulu oluşturarak kuruma bağlılık ve isteklendirmeyi geliştirmek.

    Hedef 1.17- Mezunların Üniversite’ye, birimlerine ve birbirlerine ilgilerinin ve bağlılıklarının artırılmasını sağlamak.

    Hedef 1.18- Toplum ve medya ile ilişkileri geliştirmek.

    Hedef 2.1- 2017 yılı sonunda 12.500 öğrenci sayısına ulaşmak.

    Hedef 2.2- 2017 yılı sonunda öğretim üyelerinin öğretim elemanları içindeki payını % 42’ye çıkarmak.

    Hedef 2.3- Üniversitemiz yerleşkesi birinci etap gelişme planında yer alan eğitim-öğretim, sosyal ve hizmet alanlarını plan dönemi sonuna kadar tamamlamak.

    Hedef 2.4- 2017 yılı sonuna kadar eğitim öğretime alınmış kapalı mekanların her 2000 metrekaresinde bir tane akıllı sınıf oluşturmak.

    Hedef 2.5- Üniversitemizin tercih edilebilirliğini arttırmak için 2015 yılı sonunda engelsiz üniversite projesini % 100 oranında tamamlamak.

    Hedef 2.6- Öğrencilerin yönetime aktif olarak katılımını sağlamak.

    Hedef 2.7- Eğitim ve öğretimi destekleyen sosyal, kültürel ve sportif etkinlik sayısını her yıl %10 arttırmak.

    Hedef 2.8- Plan dönemi sonunda uzaktan eğitim programlarını hizmete açmak için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamak.

    Hedef 2.9- Değişen ve gelişen ekonomiye iş gücü duyarlılığının ve girişimciliğin artırılması için sertifikalı yeni kurslar açarak plan dönemi sonuna kadar meslek ve gelir getirici kurslara katılanların sayısını üç katına çıkarmak.

    Hedef 2.10- 2014 yılı sonuna kadar Üniversitemizdeki tüm eğitim-öğretim programlarını geliştirmek.

    Hedef 3.1. Tüm paydaşların yararlanabileceği uluslararası kuruluşlarca denkliği kabul edilmiş merkezî araştırma laboratuvarını 2017 yılı sonuna kadar hizmete sunmak.

    Hedef 3.2. Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimini güçlendirmek.

    Hedef 3.3. Bilimsel araştırma projeleriyle ulusal ve uluslararası indekslerde yayımlanan yayın sayısını ve kalitesini arttırmak amacıyla ihtiyaç duyulan veri tabanları ile basılı ve elektronik yayınların sayı ve çeşitliliğini her yıl % 10 arttırmak.

    Hedef 3.4. Bilimsel araştırma ve yayın sayısını her yıl % 10 artırmak.

    Hedef 3.5. Bilimsel proje sayısını her yıl % 10 artırmak.

    Hedef 3.6. Tüm proje çıktıları ile ilgili olarak paydaşları bilgilendirmek.

    Hedef 3.7. Tüm araştırma ve projelerin % 5’ini disiplinler arası çalışma ile yürütmek.

    Hedef 3.8. Plan dönemi sonuna kadar en az bir patent almış olmak.

    Hedef 3.9. Öğretim elemanlarının yurt içi ve dışı seminer, konferans, toplantı vb. etkinliklere katılım sayısını her yıl % 10 arttırmak.

    Hedef 3.10. 2013 yılından itibaren lisansüstü düzeyde yapılan çalışmaların en az % 10’unun bölge ve ülke sorunları ile ilgili olmasını sağlamak.

    Hedef 4.1. Plan dönemi sonuna kadar Gıda Mühendisliği Bölümünün öğretim elemanı sayısını 6’dan 14’e çıkarmak.

    Hedef 4.2. Plan dönemi sonuna kadar Merkezî Araştırma Laboratuvarı bünyesinde tahıl, meyvesebze, et-süt mikrobiyoloji-biyoteknoloji alanlarında çalışmalar yapılacak Ar-Ge pilot tesisleri ve laboratuvarları kurmak.

    Hedef 4.3. Plan dönemi sonuna kadar ülke gıda sanayinin kalite ve rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla en az 10 bilimsel araştırma projesi hazırlamak ve tamamlamak.

    Hedef 4.4. Plan dönemi sonuna kadar ülke gıda sanayinin kalite ve rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla uluslararası ve ulusal hakemli bilimsel dergilerde en az 50 makale yayınlamak.

    Hedef 4.5. Plan dönemi sonuna kadar bölge gıda sanayi profiline (bisküvi-kraker-gofret, bulgur, elma vb.) uygun en az beş kongre/sempozyum/çalıştay ve konferans/panel düzenlemek.

    Hedef 4.6. Gıda Mühendisliği Bölümünde üretilen bilgi ve teknolojinin bölge gıda sanayine aktarılmasını sağlamak için plan dönemi sonuna kadar “Gıda Ürünleri Geliştirme ve Teknoloji Transfer Merkezi” kurmak.

    Hedef 4.7 . Bölge gıda sanayinde çalışan teknik elemanların (Gıda Mühendisi, Gıda Teknikeri, Gıda Teknisyeni vb.) bilgi ve teknolojik düzeylerini hayat boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda güncellemek ve geliştirmek amacıyla her yıl eğitim seminerleri ve uygulamalı çalıştaylar düzenlemek.

    Hedef 5.1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresini iki yılda bir düzenleyerek geleneksel hale getirmek.

    Hedef 5.2. Türk Dilinin güncel sorunları üzerine yapılan çalışmaları desteklemek ve plan dönemi sonuna kadar konuyla ilgili en az bir bilgi şöleni/çalıştay düzenlemek.

    Hedef 5.3. Karamanlı Türkçesi (Karamanlıca) üzerine düzenlenen çalışmalarda öncü olmak, yapılan çalışmaları desteklemek ve plan dönemi içinde konuyla ilgili en az beş konferans, panel vb. etkinlikler gerçekleştirmek.

    Hedef 5.4. Plan dönemi sonuna kadar Türkçe Müzesi kurmak.

    Hedef 5.5. 2017 yılından itibaren her yıl Türkçe Yetkinlik Sınavı düzenleyip başarılı olanlara “Türkçe Yetkinlik Belgesi” vermek ve belgenin ulusal ve uluslararası geçerliliğini sağlamak.

    Hedef 5.6. Plan döneminde Türkçe üzerine hazırlanan çalışmaları yayınlamak, araştırmacılara destek olmak ve eserlerin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak.

    Hedef 5.7. Türkçenin doğru etkili kullanılması ve tüm dünyada yaygınlaştırılması için 2017 yılı sonuna kadar en az beş tane ulusal/uluslararası organizasyon (kongre, bilgi şöleni ve yarışma) düzenlemek.

    Hedef 5.8. Türkçenin kitle iletişim araçlarında doğru ve güzel kullanılmasını desteklemek amacıyla yerel ve ulusal basın yayın kuruluşlarında Türkçeyi en iyi kullanan radyo ve televizyon sunucuları ile şair ve yazarlardan plan dönemi sonuna kadar Türkiye genelinde yapılacak olan oylama sonucunda belirlenenlere geleneksel olarak ödül, onurluk vb. vermek.

    Hedef 5.9. Karaman ve Türkiye’de iş yerlerine Türkçe isim verilmesi konusunda karar alınması için Belediyeler ve Türk Dil Kurumu ile ortak çalışmalar yürütmek.

    Hedef 5.10. Türk Dili Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde plan dönemi sonuna kadar bir Çeviri Merkezi kurmak.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]