2012-2016 dönemi Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Türk kamu yönetiminde son dönemde önemli değişim ve yeniliklerin yasal altyapısı oluşturulmuş, hızlı bir şekilde de uygulamalara başlanmıştır. Yeni anlayışın anahtar kavramı “stratejik yönetim” olarak belirlenmiştir. Stratejik yönetim, bir organizasyonun amaçlarına ulaşabilmesi için etkili stratejiler geliştirilmesini, bunların planlanmasını, uygulanmasını ve kontrolünü ifade eder. Dünyada değişimin hızlanması ve yoğunlaşması; küreselleşme ve bilgi toplumu şartlarında rekabetin artması, stratejik yönetimin her geçen gün daha fazla önem kazanması sonucunu doğurmaktadır.

    Bu yönetim anlayışı içinde hazırlanacak stratejik planlar (izlem tasarımları), bir örgütün neyi, niçin yaptığına rehberlik edecek, eylemlere ve temel kararlara ulaşmada disiplini sağlayacaktır.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun görevi, sosyal ve beşerî bilimler bütünlüğü içinde Türk dili, tarihi, kültürü ve bütün yönleriyle Atatürk ve eseri üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak ve yaptırmak; özgün bilgi üretimi için ortamlar hazırlamak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, koordine etmek, izlemek, özendirmek; bu amaçla yöntem, program ve projeler geliştirmek ve uygulamak; bu amaçla üniversitelerle ortak çalışma gurupları veya araştırma birimleri oluşturmaktır.

    Kurumun bu görevleri yerine getirebilmesi ve varılmak istenen hedefe ulaşması ancak planlı çalışma kültürü ile mümkün olabilir.

    Anayasa’nın 134’üncü maddesi gereği Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, görevini bu bağlı kuruluşları ile birlikte yürüten ve onların çalışmalarını koordine eden bir çatı kurumdur.

    5018 sayılı Kanun’un Eki (II) sayılı Cetvelin “B‐Özel Bütçeli Diğer İdareler” bölümüne 5917 sayılı Kanun ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun bağlı kuruluşlarının ayrı ayrı eklenmesi sonucunda oluşan yeni yapıya uygun olarak 2008‐2012 yıllarını kapsayan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Bağlı Kuruluşları İzlem Tasarımı’nın gözden geçirilmesi gereksinimi ortaya çıkmıştır.

    Kurumda planlı çalışma kültürünün yerleştirilmesi kararlılığıyla, hedeflerimize ulaşmakta kurumumuzun yol haritası olacak Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2012‐2016 İzlem Tasarımı Belgesi, bağlı kuruluşlar ile birlikte bir bütün halinde tasarlanarak çerçeve bir plan olarak hazırlanmış ve bağlı kuruluşların izlem tasarımları da bu kapsam içinde geliştirilmiştir.

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2012‐2016 İzlem Tasarımı, ilgili mevzuat ve üst belgeler dikkate alınarak hazırlanmış, planlama sürecinin her aşamasında çalışanların katılımı sağlanmış, bunun yanı sıra Kurumun paydaşlarının görüş ve önerilerine de büyük önem verilmiştir.

    2012‐2016 dönemini kapsayan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu İzlem Tasarımı’nı temel değerlerimiz doğrultusunda genel ağ sayfamız aracılığıyla tüm kamuoyunun bilgisine sunar, planın hazırlanmasında emeği geçen tüm çalışanlarımıza, görüş ve önerileri ile katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür eder, planın uygulanmasında tüm çalışanlarımıza başarılar dilerim.

     

    Prof. Dr. Bahaeddin YEDİYILDIZ

    Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı

  • A1- Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Bağlı Kuruluşlarını kurumsal özgün bilgi üretebilecek donanıma kavuşturmak ve kurumun çalışma alanlarında politika ve stratejilerin oluşumunda etkin rol almak.

    A2- Atatürk ve eserini bütün yönleriyle ortaya koyacak bilimsel ve stratejik araştırmalar yapmak ve yaptırmak; bu tür çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek, bunların sonuçlarını yayımlamak ve yaymak.

    A3- Atatürk ve eseri hakkında yurt içi ve yurt dışında bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenlemek, bu gibi etkinliklere katılmak ve destek vermek.

    A4- Araştırmacı ve vatandaşlarımızın görev alanımızla ilgili konularda doğru bilgiye kolayca erişimini sağlamak, hızlı ve kaliteli hizmet sunmaya yönelik kurumsal kapasiteyi geliştirmek ve güçlendirmek.

    A5- Türkçeyi bilim, kültür, edebiyat ve öğretim dili olarak geliştirmek ve yaygınlaştırmak.

    A6- Türkçenin her alanda doğru, güzel ve etkili kullanımına katkıda bulunmak.

    A7- Türk dilinin zenginliklerinin korunup işlenerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak.

    A8- Akademik altyapıyı ve kurumsal donanımı güçlendirerek Kurumun Türk dili alanındaki bilimsel yetkinliğini ortaya koymak.

    A9- Türk ve Türkiye tarihi üzerinde, özgün ve evrensel yetkinlikte bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak; bu araştırmaların sonuçlarını yayımlamak ve yaymak.

    A10- Bilimsel tarih araştırmaları temelinde, bilimde ve eğitimde mükemmelliği özendirmek ve toplumda tarih bilincini ve kültürünü geliştirmek.

    A11- Türk ve Türk tarihçiliğini uluslararası platformlarda etkin bir konuma getirmek.

    A12- Türk Tarih Kurumunun kurumsal kapasitesini geliştirmek ve güçlendirmek.

    A13- Türk kültürü üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak.

    A14- Türk kültürünü yurt içi ve yurt dışında tanıtmak ve yaymak.

    A15- Türk kültürüne hizmet eden kişi ve kuruluşları teşvik etmek ve onurlandırmak.

    A16- Kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin bir kurum olmak.

  • H1.1- Yüksek Kurum ve Bağlı Kuruluşlarının, işbirliği ve eşgüdüm içinde görevlerini yerine getirmesine yönelik tedbirler alınacak ve uygulanacaktır.

    H1.2- Fiziki, teknik ve teknolojik altyapı, gereksinimler doğrultusunda iyileştirilecektir.

    H1.3- Planlı çalışma kültürünün oluşmasına ve mali kaynakların etkin kullanılmasına yönelik sistematik bir yapı kurulacaktır.

    H1.4- Görev alanındaki ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlanacak, ilgili politika oluşturma süreçlerinde ve karar alma mekanizmalarında yer alınacaktır.

    H1.5- Görev alanındaki ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlanacak, ilgili politika oluşturma süreçlerinde ve karar alma mekanizmalarında yer alınacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

      Henüz eklenmemiş
  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
    Henüz eklenmemiş
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]