2012-2016 dönemi Türk Patent ve Marka Kurumu Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Küresel ekonomik rekabetin en etkili araçlarından biri, hiç kuşkusuz, sınai mülkiyet sistemidir. Nitekim rekabet için gereken hayati unsurlar, sınai mülkiyet sistemlerinin varlığı ve güvencesi altında ortaya çıkabilmektedir. Özellikle gayri maddi varlıkların, maddi varlıkların ötesinde bir değer ifade etmeye başladığı 2000’li yıllar ile birlikte, sınai mülkiyet hakları uluslararası ticaretin ve rekabetin vazgeçilmez bir parametresi haline gelmiştir.

    Sınai mülkiyet haklarının, ekonomik büyümenin anahtar unsurlarından biri olduğu gerçeği sayısız bilimsel çalışmayla ortaya konmuştur. Ancak, bir ülkenin sınai mülkiyet haklarından etkin bir şekilde yararlanması için iyi yönetilen istikrarlı bir ekonomiye ve üretilen sınai mülkiyet ürünlerini sanayiye ve ekonomiye katma değer olarak yansıtacak güçlü mekanizmalara sahip olması gerekmektedir. Mevcut yapısıyla sınai mülkiyet alanında büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizde, bu hakların tesisinden sorumlu kamu kuruluşu olan Türk Patent Enstitüsünün önemli bir misyonu ve sorumluluğu bulunmaktadır.

    Türk Patent Enstitüsünün 2012-2016 yıllarını kapsayan ve “Türkiye’nin fikri sermayesinin ve inovasyon kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayan, sınai mülkiyet alanında ulusal ve uluslararası politikalara yön veren öncü bir kurum olmak” vizyonunu ortaya koyan Stratejik Planı katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmış bulunmaktadır. Stratejik Planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eder, Planın başarıyla uygulanmasını ve ülkemizi sınai mülkiyet alanında ileriye taşımasını temenni ederim.


    Nihat ERGÜN
    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

  • A1-       Sınai mülkiyet haklarına ilişkin hizmetleri hızlı ve kaliteli bir biçimde yürütmek.

    A2-    Sınai mülkiyet kültürünü toplumun bütün kesimlerine yaymak ve sınai mülkiyetin ekonomik faydaya dönüşmesini sağlamak.

    A3-       Sınai mülkiyet alanında ulusal ve uluslararası platformlarda yönlendirici olmak.

    A4-       Kurumsal kapasiteyi sistematik olarak güçlendirmek.

  • H1.1- Hizmet sunumunda verimliliği, kaliteyi ve müşteri memnuniyetini artıracak önlemler alınacaktır.

    H1.2- Plan Dönemi sonuna kadar patent araştırma ve inceleme raporlarının tamamının Enstitü bünyesinde düzenlenebilmesi sağlanacaktır.

    H1.3- Marka tescil başvurularının inceleme ve tescil sürecinin 6 ay içinde tamamlanması sağlanacaktır.

    H1.4- Patent, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret konularına ilişkin Enstitü kararlarında tutarlılık artırılacaktır.

    H1.5- Enstitü kararları ile yargı kararları arasındaki uyum artırılacaktır.

    H1.6- Kağıtsız ofise geçilecek ve çevrimiçi sunulan hizmetler artırılacaktır.

    H1.7- Vekillik sisteminin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

    H2.1- Toplumda patent, marka ve endüstriyel tasarıma ilişkin bilinirlik ve farkındalık düzeyi yükseltilecektir.

    H2.2- Coğrafi işaretler konusunda her düzeyde bilinç artırılacaktır.

    H2.3- Sınai mülkiyetin etkin korunmasına ve taklidin önlenmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

    H2.4- İnovasyon kapasitesinin artırılması ve yeniliklerin üretime dönüştürülmesi teşvik edilecektir.

    H2.5- Yöresel ve kentsel markalaşmanın teşviki yönünde çalışmalar yapılacaktır.

    H2.6- Özgün tasarımlar teşvik edilerek “Türk Tasarımı” imajının gelişmesine katkı sağlanacaktır.

    H2.7- Sınai mülkiyet alanında akademik çalışmalar teşvik edilecektir

    H3.1- Dünyadaki sınai mülkiyet konularına ilişkin gelişmeler takip edilecek ve stratejiler geliştirilecektir.

    H3.2- Uluslararası kuruluşlarla yeni işbirliği alanları oluşturulacak ve mevcut işbirlikleri etkin hale getirilecektir.

    H3.3- Ulusal sınai mülkiyet ofisleriyle yeni işbirliği alanları oluşturulacak ve mevcut işbirlikleri etkin hale getirilecektir.

    H3.4- Kamu kurumları ve STK’lar arasındaki mevcut platformlar etkinleştirilerek yapılacak çalışmaların sonuçları politikalara aktarılacaktır.

    H3.5- Yöresel ürünlerimizin uluslararası düzeyde coğrafi işaret tescili almasına ve bilinirliğinin artırılmasına katkı sağlanacaktır.

    H3.6- Genetik kaynaklar ve geleneksel bilgi konusunda ilgili taraflarla işbirliği içinde ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapılacaktır.

    H3.7- AB Müzakerelerinde sınai mülkiyet haklarına ilişkin faslın kapanış kriterlerine yönelik çalışmalar yürütülecektir.

    H4.1- Enstitü çalışmalarının ve sınai mülkiyet haklarının gerektirdiği yasal düzenlemeler hazırlanacak ve organizasyonel yapı güncellenecektir.

    H4.2- Personelin niteliği ve niceliği artırılacaktır.

    H4.3- Fiziksel ve teknolojik altyapı gereksinimler doğrultusunda güçlendirilecektir.

    H4.4- Planlı çalışma kültürünün oluşmasına ve mali kaynakların etkin kullanılmasına yönelik sistematik bir yapı oluşturulacaktır.

    H4.5- Kurum içi ortak çalışma kültürü ve iletişim güçlendirilecek, verimlilik artırılacaktır.

    H4.6- Patent Akademisi kurulacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]