2010-2014 dönemi T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu idarelerine katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlama görevi verilmiştir. Kuruluşumuzun ilk stratejik plan çalışmaları Ulaştırma Bakanlığımızın hazırladığı 2009-2013 yıllarını kapsayan stratejik planı ile başlamıştır.

    Bakanlığımızın stratejik planının yayımlanmasının ardından TCDD 2010-2014 Stratejik Planı hazırlık çalışmalarımız katılımcı bir yöntemle başlatılmış ve başarıyla tamamlanmıştır.

    Ülkemizde 1950 yılı sonrasında ulaştırma sistemimiz tek yönlü olarak büyümüş ve içinden çıkılmaz sorunlar yumağı haline gelmiştir. Karayolu ağırlıklı bu sürecin bir sonucu olarak demiryolu sisteminin taşımacılık içerisindeki payı hızla gerilemeye başlamıştır. Bu olumsuz süreç 2003 yılından itibaren değişmiş ve demiryolu bir devlet politikası haline getirilerek Kuruluşumuz için bir devrim niteliği taşıyan başta yüksek hızlı tren hatları olmak üzere önemli projelerin yapımına başlanılmıştır.

    Ülkemizde demiryolu hizmetini veren tekel niteliğindeki Kuruluşumuz, dünyanın yaşadığı hızlı dönüşüme paralel olarak güçlü bir değişim geçirmektedir. Kuruluşumuzun bu değişimdeki temel yol haritası hiç kuşkusuz stratejik planı olacaktır. Bu planın, demiryolu taşımacılığını ülkemizde hak ettiği en yüksek noktaya ulaştıracağı inancıyla, planın oluşturulması aşamasında tüm demiryolculara, değerli görüşlerini bizden esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.

    Süleyman KARAMAN

    Genel Müdür

  • A1- Plan döneminde demiryolu ile yük taşımacılığını %60, yolcu taşımacılığını %25 artırmak

    A2- Can ve mal güvenliğini en üst seviyede koruyan demiryolu ulaştırmasını gerçekleştirmek

    A3- Üretim faaliyetlerinde özel sektörle işbirliğine gitmek

    A4- Kuruluşu yeniden yapılandırmak

    A5- Kurumsal kapasiteyi geliştirmek

  • H1.1- Mevcut hatlarımızı iyileştirmek amacıyla plan döneminde Kuruluş imkanları ile birlikte özel sektör imkanlarından yararlanarak 3570 km yol yenilemek.

    H1.2- Hat kapasitesini artıracak olan modernizasyon yatırımlarından 1374 km’lik sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesislerinin yapımını plan döneminde tamamlamak.

    H1.3- Hat kapasitesini artıracak olan modernizasyon yatırımlarından 1064 km’lik elektrifikasyon tesislerin yapım çalışmalarına 2010 yılında başlamak.

    H1.4- Ankara merkez olmak üzere Ankara–İstanbul ve Ankara–Konya hızlı tren projelerini gerçekleştirmek, Ankara-Sivas hızlı tren projesinin alt yapısını bitirip üst yapısına ve Bursa-Ayazma-Osmaneli hızlı tren projesinin alt yapısına başlamak.

    H1.5- Ankara Banliyösünü rehabilite etmek.

    H1.6- Kombine taşımacılığı geliştirmek için 12 adet lojistik merkezi işletmeye almak.

    H1.7- 30 merkeze iltisak hattı bağlantısı sağlamak.

    H1.8- Plan döneminde 100 km çift hat yapmak.

    H1.9- GAP Eylem Planındaki projelerimizi hayata geçirmek.

    H1.10- Çekilen araç parkına 2000 adet yük vagonu dahil etmek.

    H1.11- Çeken araçların cer gücüne 80 elektrikli lokomotif 84 araçlı 24 set DMU ile 6 adet hızlı tren seti ilave etmek.

    H1.12- Yüksek hızlı tren ve konvansiyonel hatlarımızın bakım ve onarımları için 49 adet makine temini.

    H2.1- Demiryolu işletme güvenlik prosedürlerini geliştirmek.

    H2.2- Plan döneminde 200 adet kontrolsüz geçidi kontrollü hale getirmek.

    H3.1- TCDD’nin üretim yaptığı fabrikalarda iştirak kurmak.

    H3.2- Demiryolu ar-ge projelerini desteklemek.

    H4.1- Yeniden yapılanma sürecinde kanun taslaklarına uygun taslak yönetmelikleri hazırlamak.

    H4.2- Altyapı ücretlendirme sistemini kurmak.

    H4.3- Ekonomik olmayan yolcu treni hatlarında Kamu Hizmeti Sözleşmesi uygulamasına geçmek.

    H5.1- Demiryolu sektöründe çalışan personeli daha etkin ve verimli çalışması için niteliklerini geliştirmek.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]