2008-2012 dönemi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • 1992 yılında kurulan üniversitemiz, son yıllarda yönetsel ve akademik açıdan hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Uluslararası yayınlar bazında Türkiye’de 22. sırada yer alan üniversitemiz Tıp Fakülte’sinin aktive olmasıyla daha önemli başarılar elde edecektir. Gelecek 10 yılda ilk 10’da yer almayı hedeflemekteyiz. 2 Enstitüsü, 9 Fakülte, 2 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksekokulu ve 14 Araştırma Merkezlerinde, üniversitemizde; öğrencilerimizi bir taraftan özel sektör için, devlet için ve STK’lar için insan kaynağı ve yönetici olarak yetiştirirken; diğer yandan da bağımsız girişimciler olarak yetiştirmeyi misyon edinmiş bulunmaktadır.


    Devlet, özel sektör ve STK’ların kadrolarında yer alan ÇOMÜ mezunları, yakın gelecekte girişimciler olarak Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacaklardır. Bu amaçla İbrahim Bodur Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. Bu merkez aracılığıyla Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimlerde mesleki eğitim alan öğrencilerimize KOSGEB ile işbirliğinde girişimcilik kültürünü kazandırmaya çalışıp bir girişimcilik proje fikrinin nasıl projelendirilip uygulamaya taşınacağının bilgisini aktaracağız. Böylelikle öğrencilerimiz yükseköğretimli girişimciler olarak ülkemize hizmet etme olanağı bulacaklar, istihdam artışına, işsizliğin azalmasına katkı sağlanıp GSMH’ın büyümesine ivme kazandırmış olacaklardır. Aynı zamanda Toplum Gönüllüleri Vakfı ile girişimcilik projeler konusunda çalışmalar yapılarak başarılı  projelere alınan finansal desteklerle öğrencilerimiz tarafından şirketler kurulmaktadır. 


    DPT, AB, TÜBİTAK projeleriyle akademisyenlerimiz uygulanabilir bilimsel araştırmalar gerçekleştirip öz kaynak yaratmak konusunda da çabalar sarf etmektedirler. Tıp fakültesinin aktive olmasıyla 3. basamak sağlık hizmeti sunmak, araştırmalar yapmak mümkün olabilecek ve döner sermaye işletmesi gelirlerini arttırarak daha çok akademisyenimizin bilimsel araştırmaları projelendirilip fonlandırılabilecektir. Çanakkale’yi sembolize eden Troia, Çanakkale Savaşları, Assos, Gelibolu Milli
    Parkı, Kaz Dağları gibi Türkiye ve dünya tarihine mal olmuş Çanakkale değerleriyle ilgili sempozyum, konferans, kongre, çalıştay vb. akademik etkinlikleri tüm akademik birimlerimiz kamu yönetim, yerel yönetim ve STK’larla işbirliği içinde gerçekleştireceklerdir. Tüm akademisyenlerimizde kendini kanıtlama, akademik etkinlikgerçekleştirme, yayın yapma, proje gerçekleştirme konusunda yüksek motivasyon vardır. Bu yüksek motivasyon üniversitemizi akademik açıdan daha önemli bir yere taşıyacaktır.

    Bu saptamalar ışığında hazırlanan “ÇOMÜ Stratejik Gelişim Planı (2008-2012)”, üniversitemizin hem niceliksel, hem de niteliksel gelişimini sunmaktadır. Devlet fonlarından daha fazla pay aldığımız, döner sermaye gelirlerini ve öz kaynaklarımızı arttırdığımız takdirde, mevcut uzlaşı kültürünü sürdürdüğümüzde üniversitemiz stratejik gelişim planında belirlenen hedeflere mutlaka ulaşacaktır. Stratejik Gelişim Planı’nda belirlenen hedeflere ulaşmak tüm akademisyenlerimiz ve diğer çalışanlarımızın katkılarıyla mümkün olabilecektir.


    Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk İlkeleri ve Devrimleri’ne bağlı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi; Çanakkale değerlerine yönelik akademik etkinlikleriyle , Kamu Yönetimi, STK’lar ve Sivil Toplum, Yerel Yönetim, özel sektör etkileşimiyle, fiziki alt yapısında teknoloji destekli eğitim yöntemleriyle, Avrupa ve dünyanın diğer üniversitelerinden gelen öğrenci ve akademisyenleriyle “Dünya Üniversitesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi” vizyonuna ulaşmak konusunda anlamlı mesafe kat etmiş olacaktır.


    ÇOMÜ Stratejik Gelişim Planı (2006-2010)’nın “2008-2012” ye uyarlanmasında anlamlı katkılar sağlayan komisyon üyelerine ve Araştırma Görevlisi Selin Temel’e teşekkür ediyorum. Planda belirlenen hedeflere ulaşmak konusunda üniversitemizin tüm akademisyenlerinin, idari personelinin katkı vereceklerine yönelik bulunan kanaatimin tam olduğunu belirtiyor, tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. 


    Prof. Ali Akdemir
    ÇOMÜ Rektörü
    2007

  • A1-  Eğitim Öğretim Kalitesini Arttırmak

    A2-  Yayın Araştırma Etkinliğini, Akademik Etkinliği ve Lisansüstü Eğitimin Niteliğini Arttırmak

    A3-  Çevre ve Topluma Hizmet Etkileşimini Arttırmak

    A4-  Kurumsal Yapı ve Kültürün Geliştirilmesi

    A5-  Üniversite Finansal Kaynakları Arttırılması

  • H1.1- Her bölüm ve programda eğitim ve öğretim niteliğini, araştırma yapabilmeyi, akademik organizasyon gerçekleştirmeyi gözeten Prof, Doç, Yrd. Doç., Arş. Gör., Öğr. Gör., Okutman ve Uzman sayısına ulaşmak

    H1.2- ÇOMÜ Fiziksel ve Akademik Olanaklarıyla Çanakkale Kent Olanaklarına Nitelikli Eğitim-Öğretim ve Araştırma İlkeleriyle Uyumlu 2008-2012 periyodunda tabloda yer alan öğrenci sayılarına ulaşmak

    H1.3- Eğitim-öğretimi bilgisayar ve diğer teknolojik desteklerle gerçekleştirme kapsamında bilgisayar, yazıcı, yansıtıcı, laboratuar ve derslik hedeflerine ulaşmak

    H2.1- Aşağıdaki tabloda gösterilen öğretim üyesi başına düşen makale, bildiri, kitap sayılarına ulaşarak öğretim üyesi ve öğretim elemanı başına yayın sayısı bakımından ilk on üniversite içerisinde yer almak.

    H2.2- Aşağıdaki tabloda yer alan AB proje ve hedeflerine ulaşarak her birim, bölüm, program düzeyinde en az bir Socrates, Leonardo AB projesini uygulayarak sayıyı arttıracak çalışmalar yapmak

    H2.3- Aşağıdaki tablodaki DPT, TUBA, TUBİTAK, BAP, Özel Sektör, Yerel Yönetim proje sayılarına ulaşarak eğitim öğretimin yanı sıra, her birimdeki her akademisyenin araştırmacılık yönünü öne çıkartacak düzeyde ve nitelikte DPT, TGBA, TUBİTAK, BAP, Özel Sektör, Yerel Yönetim projelerinin gerçekleştirilmesini sağlamak

    H2.4- Aşağıdaki tablolardaki panel, kongre, sempozyum, çalıştay, konferans, bienal, forum, sergi ve toplu eğitim etkinlikleri hedeflerine ulaşarak her akademik birimin ulusal ve uluslararası düzeyde her yıl yenilenen kongre, sempozyum, çalıştay gerçekleştirmesi, güncel konularda ders içi, bölüm ve program içi, Yüksekokul, Fakülte ve MYO içi üniversite konferanslarının organize edilmesi

    H2.5-Aşağıdaki tablolardaki panel, kongre, sempozyum, çalıştay, konferans, bienal, forum, sergi ve toplu eğitim etkinlikleri hedeflerine ulaşmak

    H3.1- Çevre ve topluma hizmet etkileşimini arttırmak üzerine yapılan çalışmalar özellikle sağlık, kültür ve spor daire başkanlığı tarafından yürütülmekte ve bu faaliyetler için hedeflenen kaynak ihtiyacı aşağıdaki tablolarda belirtilmektedir.

    H4.1- Aşağıdaki tablolardaki idari personel hedeflerini ulaşarak en uygun idari kadro sayısıyla eğitim-öğretim ve araştırma etkinliklerini gerçekleştirmek.

    H4.2- Kurumsal yapının önemli bir parçası olan kütüphanenin mevcut durumu ve iyileştirilmesi için planlanan stratejiler ve kaynak ihtiyacı aşağıdaki tablolarda sunulmaktadır.

    H4.3- Eğitim ve Öğretim, Altyapı Yönetim ve Sosyal Tesislerin iyileştirilmesi hedefine yönelik stratejiler ve kaynak ihtiyacı aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.

    H5.1-  Gelir kaynaklarını artırılması bağlamında mevcut gelir getirici faaliyetleri artırmak ve ilave kaynaklar yaratılması hedeflenmektedir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]