2012-2016 dönemi Diyanet İşleri Başkanlığı Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Dünyada ortaya çıkan sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel gelişmeler her şeyi etkilediği gibi Türk kamu yönetimini de etkilemiş, yeni gelişmeleri sisteme adapte etmek üzere bazı düzenlemelerin yapılması ihtiyacını doğurmuştur. Yapılan bu düzenlemelerden birisi de 10.12.2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'dur. Bu Kanunun amacı, kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamak üzere, kamu malî yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm malî işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını ve malî kontrolü düzenlemektir.

    Türkiye'de kamu malî yönetimi ve kontrol sistemini düzenleyen 5018 Sayılı Kanun, malî konuların yanında yönetimle ilgili konularda da yenilikler getirmiştir. Buna göre kamu idarelerinin yapmaları gereken çalışmalardan birisi de kamu yönetimi reformu kapsamında önemli bir araç olarak benimsenen stratejik plan hazırlama zorunluluğudur.

    Söz konusu planlar, kamu idarelerinin hizmetlerini planlı bir şekilde sunmalarını, hizmetlerine yönelik politika geliştirmelerini, belirlenen politikaları somut iş programlan ve bütçelere dayandırmalarını, uygulamayı etkili bir şekilde izleme ve değerlendirmelerini, katılımcı yönetim anlayışını benimsemelerini, kaynaklarını stratejik önceliklere göre dağıtmalarını ve hesap verme sorumluluğunun geliştirilmesini sağlamaktadır.

    Anayasa, kanun ve diğer mevzuatla kendisine İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, toplumu din konusunda aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek görevi verilen Diyanet işleri Başkanlığı, kurum olarak her zaman topluma daha kaliteli hizmet verme gayreti içinde olmuştur. Başkanlık, yukarıda belirtilen görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye gayret ederken modern yönetim tekniklerinden yararlanmaya da her zaman önem vermiştir.

    Bu çerçevede stratejik yönetim anlayışı Başkanlıkça benimsenmiş, konuya dair merkez ve taşra teşkilatlarını kapsayan uzun eğitim çalışmaları yapılmış ve kamu kurumları arasında ilk plan hazırlayan kurumlardan birisi olarak Diyanet işleri Başkanlığı Stratejik Planı 2009- 2013 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. Ancak geçen üç yıl içerisinde hukuki alt yapısı, görev ve sorumlulukları, hiyerarşik yapısı ve yönetim kadrosu bakımından Başkanlık büyük bir değişime sahne olmuştur. Bu yenilik ve değişimler de söz konusu planın yenilenmesini gerektirmiştir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı Stratejik Planı yeni bir vizyonla 2012-2016 yıllarını kapsayacak şekilde yeniden hazırlanmıştır. Kurumun yeni planda belirlenen stratejik amaç ve hedeflerine ulaşacağına şimdiden güvenim tamdır. Plan döneminin sonunda ise personeli bakımından çok daha aktif ve yeterli, planlı ve sonuç odaklı çalışmayı özümsemiş ve başarmış bir kurum bulacağımızı ümit ediyorum.

    Bu özverili çalışmanın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eder, planın Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm çalışanları ve aziz milletimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.

    Bekir BOZDAĞ    

    Başbakan Yardımcısı

  • A1- Din hizmetlerini toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve etkinliğini artırmak

    A2- Dini bilgi üretimini, İslâm’ın bilimsel metodolojisi temelinde sistematik hâle getirmek ve kurumsallaştırmak

    A3- Toplumun birlik ve beraberliğine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunmak

    A4- Başkanlığımızın kurumsal kapasitesini geliştirmek

    A5- Dünyada objektif İslâm algısı oluşturmak ve bu anlayışı yaymak

  • H1.1- Yurt içinde hizmet ulaştırdığımız vatandaşlarımızın sayısını artırmak ve onlara daha nitelikli din hizmeti götürmek

    H1.2- Yurt dışında hizmet ulaştırdığımız vatandaşlarımızın sayısını artırmak ve onlara daha nitelikli din hizmeti götürmek

    H1.3- Hizmet çeşidini ve veriliş şeklini toplumun farklı kesimlerine hitap edecek şekilde artırmak

    H2.1- İslâm’ın bilimsel metodolojisine uygun dini bilgi üretmek, bunu içselleştirmek ve yaymak

    H2.2- Dini bilgi bankası oluşturmak

    H3.1- Toplumsal problemlerin çözümünde etkin rol almak

    H3.2- Ahlaki yozlaşmayı önleyici çalışmaları artırmak

    H4.1- Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin verimliliğini artırmak

    H4.2- Başkanlığımızda hizmet verimliliği ve kalitesini artıracak yeni yönetim sistemi uygulamalarını kurmak ve geliştirmek

    H5.1- İslâm ülkeleri ve Müslüman topluluklarla ilişkileri geliştirerek ortak çalışma alanlarının artırılmasına katkı sağlamak

    H5.2- İslâm ülkeleri ile birlikte dünyada objektif İslâm algısını oluşturmak

    H5.3- İslâm’ın bilimsel temellerine dayalı bir İslâm anlayışı sunmak ve yaygınlaşmasına öncülük etmek

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]