2013-2017 dönemi Orman Genel Müdürlüğü Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, doğal kaynaklar üzerinde yoğun baskılar oluşturmakta ve bu olumsuzluktan ormanlar ciddi şekilde etkilenmektedir.

    Yenilenebilen bir doğal kaynak olmakla birlikte ormanlara yapılan usulsüz müdahaleler, tekniğe uygun olmayan uygulamalar veya ormanların sosyal ve ekolojik işlevleri göz önüne alınmadan yapılan faydalanmalar sonucu meydana gelen ormansızlaşma; yeni ağaçlandırmalar ile geri kazanılamayacak çok sayıda ekonomik, ekolojik ve sosyal değer kaybına neden olmaktadır.

    Ormansızlaşma ile ortaya çıkan havanın, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi, çölleşme, iklim değişikliği, biyolojik çeşitliliğin yok olma tehlikesi, açlık vb. sorunlar ormancılığı, 20. yüzyılın sonlarında sürdürülebilir kalkınma sürecinin odak noktasına yerleştirmiştir. Ülkemiz orman varlığını artırabilen nadir ülkelerden biri olma özelliğine sahiptir. Uluslararası gelişmelere uygun olarak orman kaynaklarının daha iyi yönetilebilmesi, önemli oranda biyolojik çeşitlilik kaynağı olan ormanların daha etkin korunması, orman halk ilişkilerinin iyileştirilebilmesi, iklim değişikliği ile mücadele ve temiz hava, temiz su kaynaklarının korunmasında etkinliğin artırılması amacıyla orman yönetim anlayışında köklü değişimler başlatılmış ve uygulamaya konulmuştur.

    Özel ormancılığın teşviki ile orman varlığımızın daha da artırılması, alım garantili fidan üretimi çalışmaları ile fidan üretiminde mevcut özel sektörün kapasite geliştirme çalışmalarına destek olunması, orman köylülerine sağlanan kredi desteklerinin artırılarak sürdürülmesi, orman yangınlarıyla mücadelede gösterilen başarı, orman suçlarındaki azalma, zararlılarla olan mücadeledeki olumlu gelişmeler, havza bazlı entegre projelerin geliştirilmesi ve uygulanması, fonksiyonel planlamaya geçilmesi, bozuk orman alanlarının hızla rehabilite edilerek verimli orman alanlarına dönüştürülmesi ve ormancılık uygulamalarında bilgi teknolojilerinden faydalanma gibi başarılı faaliyetler sadece ülkemizde değil diğer ülkeler nezdinde de yakinen takip edilmekte ve düzenlenen çeşitli etkinliklerde dile getirilmektedir.

    Orman Genel Müdürlüğü, ülkemiz orman kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi noktasındaki etkinliğinin farkında olarak sadece bugün için değil gelecekte de orman kaynaklarının öneminin ve değerinin giderek artacağı bilinci içerisinde, toplumun çeşitlenen ve değişen taleplerini ormanları koruyarak karşılayabilme yol ve yöntemlerini ortaya koymuştur.

    Doğayla uyumlu sürdürülebilir orman yönetimi anlayışı çerçevesinde hazırlanan ve gelecek beş yıllık döneme ışık tutacak olan 2013- 2017 Orman Genel Müdürlüğü Stratejik Planının hazırlanmasında emeği geçenleri kutlar, planın etkili bir şekilde uygulanması ve ormancılığımızın gelişim sürecine katkıda bulunmasını temenni ederim.

    Prof. Dr. Veysel EROĞLU

    Bakan

  • A1- Ormanların Korunması: Ormanları, orman sayılan yerleri ve bu yerlerdeki biyolojik çeşitliliği, her türlü biyotik ve abiyotik zararlılara karşı korumak.

    A2- Ormanların Geliştirilmesi ve Genişletilmesi: Mevcut ormanları geliştirmek, verimliliğini artırmak ve alanlarını genişletmek.

    A3- Orman Kaynaklarından Faydalanma: Ormanların ürettiği mal ve hizmetlerden toplumun gelişen ve değişen beklentilerini en üst düzeyde karşılamak, ormanlardan çok yönlü ve sürdürülebilir şekilde faydalanmak.

    A4- Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi: Sürdürülebilir orman yönetimini sağlamaya, daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmaya, belirlenen stratejik amaçlara ulaşmaya yönelik kurumsal gelişimi sağlamak.

  • H1.1- Orman yangınlarıyla mücadelede önleyici tesis ve tedbirler artırılacak, yangınla mücadele kapasitesi güçlendirilecek, yangına birinci derecede hassas bölgelerde ilk müdahale süresi 15 dakikaya indirilecektir.

    H1.2- Orman zararlılarıyla mücadele kapasitesi artırılacak, mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele oranı % 90’a çıkarılacaktır.

    H1.3- İnsanların ormanlara yönelik olumsuz müdahalelerine karşı tedbirler artırılacak, orman suç sayısı azaltılacaktır.

    H1.4- Ormanların sınırlandırma ve kadastro işlemleri bitirilecek, kadastrosu bitirilen ve kesinleşen ormanların tapuya tescil işlemleri tamamlanacaktır.

    H1.5- Orman alanlarındaki biyoçeşitlilik tespitleri yapılacak, biyoçeşitlilik bir fonksiyon olarak amenajman planlarına entegre edilecek, bu alanlar düzenli olarak izlenecek ve korunması gerekenler koruma altına alınacaktır.

    H1.6- Ormancılık altyapısı güçlendirilecek, mevcut orman yolları standart hale getirilecektir.

    H1.7- Ormancılık çalışmalarının sürdürülebilirliğini sağlamak üzere orman köylerinde sosyo-ekonomik kalkınma desteklenecektir.

    H2.1- Verimli ormanların iyileştirilmesine ve verimliliğinin artırılmasına yönelik silvikültürel bakım tedbirleri artırılacaktır.

    H2.2- Verimli orman alanı 12.500.000 hektara çıkarılacaktır.

    H2.3- 75.000 hektar alanda doğal gençleştirme, 65.000 hektar alanda da yapay gençleştirme çalışması yapılacaktır.

    H2.4- Piyasa taleplerine uygun ürün elde etmek üzere; 90.000 hektar alanda kaliteli odun, tohum ve meyve verimliliğine yönelik budama yapılacaktır.

    H2.5- 50.000 hektar alanda öncelikle hızlı gelişen yerli türlerle olmak üzere endüstriyel ağaçlandırmalar kurulacaktır.

    H2.6- Orman varlığımız, ülke toplam alanın % 30’una çıkarılacaktır.

    H2.7- Ülkemizin orman ağacı tohum ve fidan ihtiyacı karşılanacaktır.

    H2.8- Erozyonla mücadele edilecek, sel ve çığ kontrol çalışmaları yürütülecektir.

    H3.1- Orman alanlarının çok amaçlı faydalanmaya uygun olarak envanteri çıkarılacak ve amenajman planları yapılacaktır.

    H3.2- Endüstriyel odun üretiminde verimlilik % 81’e çıkarılacak, kaliteli tomruk üretimi artırılacaktır.

    H3.3- Odun üretim maliyeti düşürülecek, iç ve dış piyasada rekabet imkânları oluşturulacaktır.

    H3.4- Odun dışı orman ürünlerinin potansiyeli tespit edilerek, faydalanma düzenlenecek ve plan döneminde ekonomik öneme sahip ürün çeşit ve miktarı % 25 oranında artırılacaktır.

    H3.5- Sertifikalı orman alanı artırılacaktır.

    H3.6- İklim değişikliği ile mücadele kapsamında ormanların artan ekolojik işlevleri yanı sıra koruyucu ve çevresel hizmetlerinden daha fazla faydalanılması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

    H3.7- Ormanların sosyal, kültürel, bilimsel, sportif ve estetik hizmetlerinden toplumun daha fazla faydalanmasının sağlanması yönünde rekreasyon alanları belirlenecek, hizmet seviyesi ve kalite artırılacaktır.

    H4.1- Ormancılık alanındaki sorunların çözümüne katkı sağlanması ve yeni tekniklerin geliştirilmesi için AR-GE çalışmaları gerçekleştirilecektir.

    H4.2- İnsan kaynakları yönetimi, Genel Müdürlüğün misyonunu gerçekleştirme yönünde geliştirilecektir.

    H4.3- Genel Müdürlüğün finansman yapısı güçlendirilecektir.

    H4.4- Ormancılık mevzuatı iyileştirilecek, daha hızlı, kaliteli ve etkin hizmet sunumuna yönelik mekanizmalar geliştirilecektir.

    H4.5- Bilgi sistemleri ve teknoloji alt yapısı tamamlanacak, orman bilgi sistemi geliştirilecektir.

    H4.6- Genel Müdürlüğün faaliyetleri tanıtılacak, toplumun ormanlar ve ormancılıkla ilgili konularda sürekli bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

    H4.7- Uluslararası ormancılık sürecinde alınan kararların ormancılığımıza entegrasyonu sağlanacak, yakın ve komşu ülkelerle ormancılık alanında işbirliği geliştirilecektir.

    H4.8- Destek hizmetleri ve sosyal imkânlar geliştirilecektir.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]