2014-2018 dönemi Ege Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Ege Bölgesi’nin ilk, Ülkemizin dördüncü üniversitesi olarak kurulan Ege Üniversitesi; kurulduğu 1955 yılından günümüze kadar “birikim ve deneyimlerini bıkmadan yılmadan ve yorulmadan harekete geçirmek” ilkesini benimseyerek yoluna devam etmektedir.

    Yarım asrı geçen bu uzun yolculuğun her anında bilimsel ve toplumsal alanlardaki öncü rolünü sürdürmüş; yönetsel alanda da stratejik yönetim sürecini başlatarak yenilikçi bir yönetim felsefesini benimsemiştir.

    Bu yaklaşım ile Ege Üniversitesi, 2014-2018 yıllarını kapsayan ikinci beş yıllık stratejik planını uygulamaya koymaktadır. Bu plan döneminde, eğitim ve araştırma kalitesini sürekli arttırmayı ve çıktılarını toplumsal faydaya dönüştürmeyi hedefleyen Üniversitemiz; dinamik, girişimci, üçüncü nesil bir üniversite olarak bölgesel, ulusal ve uluslararası alanlardaki güçlü etkisini sürdürecektir.

    2012 yılında “En İyi Dünya Üniversiteleri Listesi”ne göre ilk 500 üniversite içerisinde yer alan Ege Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alanda yarattığı katma değerlerin yanı sıra bölgesel katkı konusunu da önemsemekte ve Ege Bölgesi’ni; sadece teknoloji ithal eden ve kullanan değil, teknoloji üreten ve ihraç eden bir bölge haline getirmeyi de hedeflemektedir.

    Tüm bu hedeflerini gerçekleştirme yönünde stratejilerin belirlendiği ikinci beş yıllık stratejik planın hazırlık süreci de diğer yönetim süreçlerinde olduğu gibi katılımcılık anlayışı ile yürütülmüş, pek çok farklı çalışma ile tüm paydaşların görüşleri alınmış ve değerlendirilmiştir.

    Bu süreçte, çalışmalara katkı sağlayan tüm akademisyenlerimize, idari çalışanlarımıza, öğrencilerimize ve dış paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkürlerimi sunarım.

    Ege Üniversitesi ailesinin her bir ferdinin stratejik planlanın oluşturulmasında olduğu gibi uygulanması sürecinde de desteklerini ve katkılarını sürdüreceklerine olan inancım ile ikinci beş yıllık plan döneminde de hep birlikte pek çok başarılara imza atmayı diliyorum.


    Prof. Dr. Candeğer YILMAZ
    Rektör

  • A1- Ulusal ve uluslararası alanda eğitim lideri olmak.

    A2- Ulusal ve uluslararası araştırma olanaklarını arttırmak ve ar-ge çalışmalarını teşvik etmek.

    A3- Kurumsal yapının sürdürülebilirliğini ve gelişimini sağlamak.

    A4- Paydaşlarla etkileşim kalitesini arttırmak.

  • H1.1- Yürütülmekte olan eğitim programlarının ulusal ve uluslararası normlar ve beklentiler çerçevesinde güncellenerek niteliğinin geliştirilmesi ve sürdürülmesi.

    H1.2- Toplumsal beklentiler, sektörel eğilimler ve ülke hedefleri çerçevesinde yeni programlar (lisansüstü, lisans, ön lisans, sertifika) ve dersler oluşturulması.

    H1.3- Uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarının ve katılan kişi sayısının arttırılması.

    H1.4- Öğrencilerin girişimcilik bilincinin geliştirilmesi.

    H1.5- Öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerini destekleyici hizmetlerin yürütülmesi ve geliştirilmesi.

    H1.6- Öğrencilere yönelik barınma, beslenme, sağlık, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde sunulması ve bu alanlardaki olanakların arttırılması.

    H2.1- Araştırma olanaklarını arttırmak için insan kaynağının geliştirilmesi.

    H2.2- Araştırma olanaklarını arttırmak için fiziki alt yapı, maddi kaynak yaratılması ve basın-yayın olanaklarının geliştirilmesi.

    H2.3- Ulusal ve uluslararası proje ve yayın sayısının artırılması.

    H2.4- Yeni ürün, hizmet ve fikirlerin ticarileşmesinin teşvik edilerek, patent, faydalı model vb. çıktıların arttırılması.

    H3.1- Ulusal ve uluslararası iletişim ve işbirliği ağlarının arttırılması.

    H3.2- Üniversitenin tanıtımı için ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım çalışmalarının ve etkinliklerinin arttırılması.

    H3.3- Yönetim sistemlerinin geliştirilmesi.

    H3.4- Akademik ve idari personelin gelişiminin sürekliliğinin sağlanması.

    H3.5- Mevcut örgütlenmelerin yeniden düzenlenmesi ve yenilikçi altyapı ve kurumların oluşturulması.

    H4.1- Toplumun yaşam kalitesinin arttırılması için sürdürülebilir kalkınma, sağlık, eğitim ve sosyal sorumluluk alanlarında çalışmaların arttırılması.

    H4.2- Paydaşlarla ilişkilerin ve işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik mekanizmaların oluşturulması.

    H4.3- Mevcut kapasitenin ve eğitim - araştırma sonuçlarından elde edilen birikimin topluma yönelik ürün ve hizmetlere dönüştürülmesi.

    H4.4- Tıp alanında topluma yönelik sağlanan hizmetlerin geliştirilmesi.

    H4.5- Diş hekimliği alanında topluma yönelik sağlanan hizmetlerin geliştirilmesi.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]