2014-2018 dönemi Gazi Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Gazi Üniversitesinin kuruluş tarihi, Cumhuriyetimizin ilk yıllarına dayanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk öğretmenlerini yetiştirmek üzere 1926 yılında kurulan “Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” Üniversitemizin temelini oluşturmaktadır. Enstitünün adı önce 1929 yılında “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” daha sonra 1976 yılında “Gazi Eğitim Enstitüsü” olarak değiştirilmiştir. Gazi Üniversitesi; bu enstitü ile 1935 yılında kurulan “Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu”, “Ankara Kız Yüksek Teknik Öğretmen Okulu”, 1952 yılında kurulan “Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi”, 1973 yılında kurulan “Ankara Mühendislik Mimarlık Akademisi” ile ona bağlı birimlerinin 1982 yılında çıkarılan 2809 sayılı Yasa kapsamında bir araya getirilmeleri sonucunda kurulmuştur. Üniversitenin kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksekokul ve 4 enstitü yer almıştır. Kuruluşu ile birlikte hızla büyüyen ve ulusal düzeyde kendini kabul ettirerek uluslararası düzeyde ilişkiler geliştiren Gazi Üniversitesi; diğer taraftan da Çankırı, Çorum, Kastamonu ve Kırşehir illerinde değişik fakülteler kurup geliştirerek bu illerimize de birer üniversite kazandırmıştır.
    Gazi Üniversitesi günümüzde, ulusal düzeyde kendini kabul ettirmiş, çoğu alanda ülkemizde ilk üç üniversite arasında yer alan, bünyesinde yapılan başarılı yayınlar ve yürütülen projeler ile uluslararası düzeyde de tanınırlığı artan bir üniversitedir.
    Üniversitemiz eğitim ve öğretim faaliyetleri ile ülkemizdeki uygulamalı ve pratik bilimsel altyapının gelişmesine katkı sağlarken diğer taraftan da kamu kurum ve kuruluşları ile sanayi kuruluşlarına sağladığı eğitim, sınav, danışmanlık ve proje ortaklığı faaliyetleri ile katma değeri yüksek bir üniversite olmaya devam etmektedir.
    Üniversitemiz bünyesinde 2013 yılında 22 fakülte, 7 enstitü, 1 Türk Müziği Devlet Konservatuarı, 5 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu ve 47 araştırma ve uygulama merkezi yer almaktadır. Bununla birlikte üniversitemizde 4.066 akademik, 3.677 idari olmak üzere toplam 7.743 personel görev yapmaktadır. Üniversitemizin öğrenci sayısı son 7 yılda %28,7 oranında artmıştır. Üniversitemizde 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemin itibariyle 1.866 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 77.250 öğrenci öğrenim görmektedir.
    5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Stratejik Planlama ve Performans Esaslı Bütçeleme” başlıklı 9’uncu maddesinde “Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlarlar. Kamu idareleri, kamu hizmetlerinin istenilen düzeyde ve kalitede sunulabilmesi için bütçeleri ile program ve proje bazında kaynak tahsislerini; stratejik planlarına, yıllık amaç ve hedefleri ile performans göstergelerine dayandırmak
    zorundadırlar.” hükmü yer almaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan Kamu İdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu kapsamında Üniversitemizin 2014-2018 Stratejik Planı hazırlanmıştır.
    2009-2013 Stratejik Planı vizyon temelli olup 2014-2018 planımızda tematik bir yaklaşım benimsenmiştir. Üniversitemiz 2014-2018 Stratejik Planı; eğitim-öğretim, araştırma– geliştirme, örgüt geliştirme, insan kaynakları, topluma hizmet ve sağlık hizmetleri olmak üzere altı tema çerçevesinde öncelikle stratejik amaçlar oluşturulmuştur. Stratejik amaçlar kapsamında stratejik hedefler, stratejiler ve performans göstergeleri belirlenmiştir.
    Stratejik plan, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilecek faaliyetlerin bütçe içi ve bütçe dışı kaynaklar ile finanse edilmesi üzerine planlanmıştır. Birçok fakülte için dijital öğrenme platformunu öncelikle hayata geçirme temeline dayanan ve sanal kampüs projesi -dersliğe gerek kalmadan öğrenci ve öğretim elemanının buluşabileceği bir platform- gibi yaratıcı ve yenilikçi projeler barındıran bir plan çalışması yapmış bulunmaktayız.
    Üniversitemiz, bilimsel saygınlığı ve rasyonel faaliyetleriyle bilim, teknoloji, sanat ve spor alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmak, özgün düşünce ve çalışmaları ile kendi sahasında önder öğrenciler yetiştirmek, bilim dalları arasındaki ortak çalışmaları disiplinler üstü boyuta taşımak, toplumun hızla değişim sürecinde iletişim araçları ile halka hizmet ve yaşam boyu eğitim hedeflerini yayarak etkili rol almak, stratejik hedeflerine ulaşmak üzere gerekli çalışmaları yürütmeye azimle devam edecektir.
    Milletini, yurdunu seven entelektüel öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğimiz Üniversitemizde, yönetim olarak bu stratejik amaçlara ulaşmak için; 5018 sayılı Kanunun ruhuna uygun olarak kaynaklarını etkin, etkili, ekonomik olarak kullanan, şeffaf, hesap verebilir, evrensel akademik ve etik değerlerden ödün vermeyen bir yönetim anlayışını benimsemiş bulunmaktayız. Üniversitemizin yeni dönemde yeni yönetim anlayışı ile ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlığını artıran ve lider bir üniversite konumuna ulaşacağına olan inancımız tamdır. En büyük gayemiz, Gazi Üniversitesini adına yakışır, vizyonu güçlü, yüksek kaliteli, verimli bir yapıya kavuşturmaktır. 2014-2018 Stratejik Planımızın hazırlanmasında emeği geçen bütün personelimize teşekkür ederim.
    Kamuoyunun bilgilerine saygıyla arz olunur.
    Prof. Dr. Süleyman BÜYÜKBERBER
    Rektör

  • A1- Üniversitemizi nitelikli öğrencilerin tercih etmesinin; eğitim programlarını iç ve dış paydaşların beklentilerine uygun biçimde düzenlenmesinin; öğrencilerin eğitimöğretim sürecine aktif katılmasının öğrenci gelişimlerinin ve başarılarının etkili bir şekilde ölçülmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesinin; öğrenci hizmetlerinin ve öğretimde kalite güvence sisteminin kurumsallaşmasının; hayat boyu eğitim hizmetlerinin yaygınlaşmasının; uzaktan eğitim sisteminin geliştirilmesinin; araştırma ve geliştirme merkezlerinin ve değişim programlarının etkililiğinin artırılmasının sağlanmasıdır.

    A2- Üniversitemizde birimler tarafından kurumsal olarak ve öğretim elemanlarınca bireysel olarak gerçekleştirilen araştırma çalışmalarıyla projelerin nitelik ve niceliğinin artırılmasıdır.

    A3-Üniversitemiz bünyesinde yer alan tüm birimlerin değişen koşullara göre yeniden düzenlenmesi için örgütün verimliliğinin ve etkililiğinin geliştirilmesi, kurum içi ve kurum dışı faaliyetlerde örgüt kültürü, yapısı ve imajı konusunda farkındalık kazandırılması ve Gazi Üniversitesinin toplum içindeki yeri, vizyon ve misyonuna uygun olarak yeniliklerde öncü bir kurum olmasının sağlanmasıdır.

    A4- Etkin ve etkili bir insan kaynakları planlaması yapmak.

    A5- Üniversite-toplum işbirliği ve eşgüdümü sağlayacak platformlar vasıtasıyla toplumun farkındalığı artırmak.

    A6- Üniversitemizin sağlık hizmetleri alanında sağladığı gelişmelerin ve hizmet kalitesinin hedef kitleye tanıtılması; insan kaynaklarını, bilgi sistemlerinin ve hastalara yönelik hizmetlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi; laboratuvarların doğru, güvenilir, hızlı ve kesintisiz hizmet verebilmesinin sağlanması ve hastane güvenlik sisteminin etkili hâle getirilmesidir.

  • H1.1- Ortaöğretim kurumlarına devam eden veya bu kurumlardan mezun olan öğrencilere üniversitemizi tanıtarak başarılı öğrencilerin üniversitemizi tercih etmesini sağlamak.

    H1.2- Öğrencilerimizin Üniversitemize aidiyet duygusunu geliştirmek

    H1.3- Üniversitemizin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarının tamamını gözden geçirerek programları iç ve dış paydaşların beklentilerine göre yeniden düzenlemek

    H1.4- Üniversitemizdeki fiziki mekânların etkin kullanılmasını sağlamak.

    H1.5- Eğitim ve Öğretim faaliyetlerinde teknoloji kullanım düzeyini artırmak.

    H1.6- Kütüphane hizmet ve imkânlarını artırmak

    H1.7- Öğrencilerimizin üniversite ortamında sosyalleşmelerini sağlamak.

    H1.8- Yüksek lisans ve doktora tezlerinin bireysel, toplumsal ve ekonomik faydasını
    artırmak

    H2.1- Öğretim elemanlarımızın bilimsel faaliyetleri ile akademik çalışmalarının sayısını
    artırmak.

    H2.2- Üniversitemizdeki proje birimlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak.

    H2.3- Uygulama ve Araştırma Merkezlerimizin etkinliğini ve verimliliğini artırmak.

    H2.4- Teknoloji Transfer Ofisinin örgütlenmesinin tamamlaması.

    H2.5- Gazi Teknoparkın faaliyet alanlarını geliştirerek faaliyetlerin niteliğini artırmak ve Teknoparkın uluslararası bir konumda yer almasını sağlamak.

    H3.1- Üniversitenin yapılanmasına ve işleyişine uygun olarak birimlerin verimliliğini tespit etmek.

    H3.2- Üniversitemizde örgüt kültürünü, yapısını ve kurumsal imajını geliştirerek çalışanların kuruma bağlılığını artırmaya dönük faaliyetlerin yapılmasını sağlamak.

    H3.3- Akademik ve idarî personelimiz ile öğrencilerimizin kişiliğini, onurunu ve toplumsal itibarını olumsuz yönde etkileyen mobbinge karşı Mobbing Biriminin faaliyetlerini geliştirmek.

    H3.4- Üniversitemizin ulusal ve uluslararası alanda sürdürülebilir marka değerini oluşturmak.

    H5.1- Üniversitemizdeki bölümlerin topluma yönelik hizmet alanlarını geliştirmek.

    H6.1- Sağlık hizmetleri alanında ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek

    H6.2- Sağlık hizmetleri konusunda yeni uygulamaları teşvik etmek.

    H6.3- Sağlık hizmetleri alanındaki hizmetleri görsel ve yazılı medya yoluyla kamuoyuna aktarmak.

    H6.4- Hasta kabul, muayene ve taburcu hizmetlerini geliştirmek.

    H6.5- Hasta takip sistemi ve tedavi süreçlerini iyileştirmek.

    H6.6- Laboratuvar sonuçlarının hızlı ve güvenilir olmasını sağlamak.

    H6.7- Hasta ve çalışanların güvenliğini sağlamak.

    H6.8- Acil/komplike hastalar için bölgesel merkez olmak.

    H6.9- Sağlık hizmetlerini etkin bir şekilde yerine getirebilmek için personel yeterliklerini artırmak.

    H6.10- Sağlık hizmetlerinde gerekli olan fiziksel mekânları oluşturmak.

    H6.11- Hasta bakım ve refakat hizmetlerini etkili hâle getirmek.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]