2014-2018 dönemi Fırat Üniversitesi Stratejik planı

  • Stratejik Plan Sunuş
  • Stratejik Amaçlar
  • Stratejik Hedefler
  • Performans Programları
  • Faaliyet Raporları
  • Ülkemizin köklü üniversitelerinden biri olan Fırat Üniversitesi, her geçen gün değişen ve büyüyen yapısıyla kaliteli bir eğitim vererek, geleceğin teminatı olan gençlerimizi, yarınlara hazırlamaktadır. Diğer taraftan kaynaklarını en iyi şekilde ve verimli kullanarak öğrencilerinin ve personelinin sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılama yolunda da büyük bir çaba sarf etmektedir.

    Öncelikli amacımız; Fırat Üniversitesini, kurumsal yapılanmasını tamamlamış ve uluslararası tanınırlığa kavuşmuş bir üniversite olarak paydaşlarının beklentilerini önemseyen, ürettiği bilgi, teknoloji ve sosyal sorumluluk projeleri ile topluma hizmeti hedefleyen bir yönetim anlayışı çerçevesinde geliştirerek, üniversitemizi ülkemiz ve dünya üniversiteleri arasında daha üst sıralara taşımaktır.

    Bu amaca ulaşmanın ana bileşenleri; girişimci, yenilikçi, sosyal sorumluluğa sahip, çevresel değerleri önemseyen ve özgüveni yüksek olan nitelikli bireylerin yetiştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında yetkin elemanların üniversitemize kazandırılmasıdır. 2014-2018 Stratejik Planı, Fırat Üniversitesi’nin misyon ve vizyonuna ulaşması yolunda, ilke ve değerlerimiz göz önüne alınarak hazırlanmış bir yol haritasıdır. Üniversitemizin deneyimleri ve birikimleri sonucu ortaya çıkan yeni hedefler ve önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan çalışmalar, plan içerisinde açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Herkesin bu Stratejik Planın başarıya ulaşması için elbirliği ile çalışacağına ve ciddi bir gayretle destek vereceğine inanıyor, güveniyorum.

    Sevgi ve saygılarımla.

    Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ
    Rektör

  • A1- Eğitim ve öğretimin niteliğinin ve çeşitliliğinin geliştirilmesi

    A2- Bilimsel araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesi

    A3- Kurumsallaşma süreçlerinin iyileştirilmesi

    A4- Toplumsal ilişkilerin ve topluma yönelik hizmetlerin geliştirilmesi

    A5- Sağlık hizmetlerinde kalite ve çeşitliliğin artırılması

    A6- Sürdürebilir üniversite-kamu-özel sektör işbirliğinin koordinasyonu ve yürütülmesi

  • H1.1- Öğretim elemanlarının yurt dışı ve yurt içi deneyimi kazanması sağlanacaktır.

    H1.2- Eğitim programlarının kalitesi artırılarak akreditasyon çalışmaları hızlandırılacaktır.

    H1.3- 4 yeni fakülte, 1 yüksekokul ve bunlara bağlı 17 bölüm ile 19 anabilim dalı açılması için girişimlerde bulunulacaktır.

    H1.4- Yeni kurulan birimler ile fiziki mekân problemi yaşayan mevcut birimler için 6 adet çevre dostu modern mekân inşa edilecektir.

    H1.5- Üniversitemizin uluslararası öğrenci hareketliliği artırılacaktır.

    H1.6- Uzaktan eğitim faaliyetleri yaygınlaştırılacaktır.

    H1.7- Yabancı dil eğitimi akademisyen ve öğrenciler için yaygınlaştırılacaktır.

    H2.1- Bilimsel faaliyetlere (yayın, toplantı, konferans vb.) yapılan destekler artırılacaktır.

    H2.2- Araştırmacılarımızın ulusal (Tübitak, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı vd.) ve uluslararası destekli projelere katılımı teşvik edilecektir.

    H2.3- Disiplinler arası ve ortak çalışmalar geliştirilecektir.

    H2.4- Yurtdışı üniversiteler ile ortak bilimsel faaliyetler teşvik edilecektir.

    H2.5- Üniversitemiz kütüphaneleri ile bilgi kaynakları, hizmet ve teknolojik imkanlar bakımından geliştirilecektir.

    H3.1- Öğrencilere ve personele sunulan sosyal hizmetlerin (barınma, beslenme, sağlık, spor, kültürel vb.) iyileştirilmesi ve memnuniyet düzeylerinin en az %10 oranında artırılması sağlanacaktır.

    H3.2- Öğrenciler, mezunlar ve personelimizin kurum kültürü, aidiyet duygusu ve paydaşlık bağları kuvvetlendirilecektir.

    H3.3- Tüm birimlerde kurumsallaşmanın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

    H4.1- Toplum ve Üniversite bütünleşmesini sağlamak için, üniversitemizde yapılan faaliyet sayısı en az %10 artırılacaktır.

    H4.2- Elazığ’ın sahip olduğu tarihsel, sanatsal ve kültürel değerler belgelendirilerek, tanıtımda daha etkin olarak kullanılacaktır.

    H5.1- Üniversite hastanesi bölgemizin tam teşekküllü bir Sağlık Merkezi haline getirilecektir.

    H5.2- Hasta memnuniyeti en az %10 oranında artırılacaktır.

    H5.3- Üniversitede enerji verimliliği artırılacak ve kurulacak bir üretim merkezi ile hastanenin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanacaktır.

    H6.1- Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin oluşturulmasında ve yürütülmesinde dış paydaşlarla sağlıklı ve kalıcı işbirlikleri geliştirilecektir.

    H6.2- Akredite laboratuvarlar ile özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verilecektir.

    H6.3- Bilginin ticarileştirilmesi için Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) alt yapısı oluşturulacaktır.

  • Performans programı bir kamu idaresinin stratejik planında yer alan orta vadeli amaç ve hedeflerini yıllık dönemlere dönüştürür. Her yıl için hazırlanan program idarenin ilgili yıla ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içerir.

  • Kamu idareleri hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, her yıl faaliyet raporu hazırlar. Faaliyet raporlarında idarenin teşkilat yapısı, kaynakları ile temel ilke ve politikalarına, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyet ve projelerine yer verilir. Performans programında yer alan performans ve bütçe hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine, diğer performans bilgilerine ve bunlara ilişkin değerlendirmeler raporun esasını oluşturur. Aynı zamanda faaliyet raporunda orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmesi sürecinde teşkilat yapısı, teknolojik kapasite gibi unsurlar açısından içsel bir durum değerlendirmesi yapılır. İdarenin üstün ve zayıf yanlarına ve idarenin faaliyet ve hedefleriyle ilgili gelecek yıllardaki öngörülerine yer verilir.

    faaliyet raporlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Performans Programları
Faaliyet Raporları

Hızlı Erişim

Yürürlükteki Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]

[Belediyeler]

[İl Özel İdareleri]

[KİT'ler]

Hazırlanan Stratejik Planlar

[Merkezi İdareler]

[Devlet Üniversiteleri]